Rubriky
Sport Zprávy

SLUNETA Ústí nad Labem vs BK Děčín – 72:86 (18:21 43:39 55:66)

sluneta ustiDlouho očekávaný souboj. Poslední derby sezóny – alespoň v základní části. V neděli se utkala ústecká Sluneta držící úctyhodnou domácí sedmnáctizápasovou vítěznou šňůru s děčínskými Válečníky. Bitva průběžně pátého se šestým týmem Mattoni NBL byla vybrána jako televizní duel v novém kabátě a vše (tedy nejen dva naplněné autobusy pro fanoušky z Děčína vypravované od BK ve spolupráci s CK Dezka) nasvědčovalo velké bitvě.

Děčín začal lépe. Trpělivou hrou v útoku, dobrým pohybem míče a také skvělou obranou tahali za mírně delší konec hned od začátku hosté, ale k výraznějšímu vedení se Válečníci dostali až v poslední minutě první čtvrtiny, kdy po trestných hodech Roberta Landy 12:21, ale domácí hvězda Mitchell dvěma tříbodovými akcemi snížil na 18:21.

Bodová přetahovaná pokračovala i v druhé desetiminutovce, ale Válečníci prokazovali dobrou připravenost a koncentraci. Drželi si mírné vedení, až do 17.minuty, kdy na střídačku byli s faulovými potížemi nuceni usednout Houška i Landa a Ústí si vytvořilo tlak. Bosák ještě minutu před poločasem vyrovnal trojkou na 39:39, ale Lewis a Žampach určili poločasové skóre 43:39.

Skvělá atmosféra hodná derby a také letos nejpovedenějšího televizního utkání z NBL podporovala lítý boj na hřišti. Oba tábory fanoušků se předháněly v podpoře svého týmu a v povedených válečnických chvílích byli dokonce hostující místy slyšet o trochu víc než domácí. Zápas však od začátku do konce naplňoval očekávání velké bitvy, což se potvrdilo i ve třetí čtvrtině. Válečníci však v tomto hracím období nasadili k rozhodujícímu trháku – nejprve 45:52, později 50:64. Mitchell opět trefil těžkou trojkovou střelu se závěrem hracího období a upravil na 55:66 po třiceti minutách.

Závěrečnou čtvrtinu otevřel ziskem a smečí Honza Jiříček a zavelel tak k udržení důležitého vedení. Když Lukáš Bažant trefil třetí střelu téměř z totožného místa (2x za tři a jednou s přešlapem za 2) trojku na 59:74, vypadalo na rozhodnutý zápas, avšak Sluneta nesložila zbraně a rychle snížila na 65:74. Pak předvedli jednu z nejhezčích akcí utkání – ukázkovou spolupráci pivotů Míra Soukup s kapitánem Koubou Houškou. První po nájezdu s otočkou asistoval a druhý smečoval. A když ve 37.minutě Luboš Stria vsítil 2 body na 71:83 a na druhé straně odstoupil zraněný Mitchell (dosud bez střídání), tak bylo cítit, že Válečníci si výhru nenechají vzít. Konečné skóre utkání tedy 72:86.

Cenná výhra pro Děčín, který zvládl derby na výbornou. Svým týmovým pojetím a výtečnou obranou přehrál ústecké Pandy. Na straně Děčína bylo pět dvouciferných střelců oproti domácím třem. Domácí vyhráli na doskok 39-32, měli mírně lepší procento střelby za 2 body, ale hosté byli výrazně lepší v trojkách 50% (16/8) oproti ústeckým 22% (18/4 – z toho Mitchell 12/4).

Situace v tabulce je nyní nastavena tak, že Děčín díky vzájemné bilanci nemůže klesnout pod Ústí v tabulce (ani při rovnosti bodů). Naopak kvůli záporné vzájemné bilanci s Opavou i Pardubicemi, musejí Děčínští ve zbývajících dvou kolech zvítězit a doufat v zaváhání svých konkurentů. Pardubice hrají již jen 5.4. v Kolíně. Opava v Brně a doma právě se Slunetou.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta