Rubriky
Zprávy

Senioři se často stávají cílem podvodníků

seniori_alesoDĚČÍN – Její počínání bylo zřejmě založeno na zneužívání dobroty seniora z Děčína. Straší muž se v šesti případech nechal přimět třiatřicetiletou ženou z Děčína k vydání finanční hotovosti, kterou mu obviněná do současné chvíle nevrátila. Za jejími prosbami se ukrývá finační ztráta ve výši detítek tisíc českých korun a zranění, jež si vyžádalo lékařské ošetření. Policisté se o případech zneužívání jeho dobroty dozvěděli začátkem loňského listopadu.  Obviněná často muže vyhledávala s různými legendami. Několikrát se jednalo  o získání půjček  jednou šlo o náklady na pořízení bytu. Nešťastník postupně předal mladé návštěnici částku 110.400,- Kč. Důvěřivý muž nepřišel nejen o naspořené peníze, ale i mobilní telefon, peněženku s doklady a platební kartou. Podnikavá třicátnice zřejmě zašla jeste dál. Z  jeho bytu měla odnést i plynový sporák  Při posledním setkání mezi nimi došlo k potyčce, která skončila fyzickým napadením obyvatele bytu a jeho neochotou již ženě dále vycházet vstříc. Podtrženo, sečteno – mladá žena v současné chvíli čelí obvinění ze zločinu loupeže a přečinů krádeže a vydírání. Doznala se pouze k dluhu.

Starší lidé bývají již tradičně snadnou kořistí podvodníků a zlodějů. Ti zneužívají jejich nepozornosti, v opačném případě jejich vstřícnosti, důvěřivosti a ochoty s  kýmkoliv komunikovat. O tom, jak a kde k takové trestné činnosti dochází, jsme Vás již mnohokrát informovali. Stejně tak policisté neustále varují občany, jak se těmto případům vyhnout, případně jak jim čelit. Přesto, že veřejnost o tomto problému informují opakovaně i média, podvody a krádeže na seniorech neustávají. Právě naopak.

V loňském roce bylo v Děčínském regionu prošetřováno 36 případů, spáchaných na seniorech. V roce 2012 jich bylo 49, v roce 2011 jich bylo dokonce 83. Největší měrou se na tomto čísle podílejí právě krádeže.  Ze statistik dále vyplývá, že ženy bývají častějším cílem útoků pachatelů, než-li muži.  Velká většina trestné činnosti páchané na seniorech zůstává ukryta před zraky policistů z důvodu mlčení napadených obětí.


Dalšími nejčastějšími záminkami jsou:
• nabízení různých služeb – kontrola nebo oprava el. a plyn. spotřebičů, různé drobné opravy, zástupci telefonních  operátorů, odečet
  odběru el. a plynu…
• žádost o použití WC
• žádání vody k napití
• prodej různého zboží – nabídka prodeje dek, kuchyňského nádobí, nožů, příborů, ozdobných deček
• výkup starožitností a starého nábytku
• vrácení finančního přeplatku – za přeplatek elektřiny a  plynu, sociálních dávek, pojištění – při využití těchto legend předkládají
  bankovku  vysoké nominální hodnoty a žádají rozměnění této bankovky
• předání výhry
• sociální pracovnice, pracovnice úřadu – vrácení peněz za léky a následné rozměnění bankovky větší nominální hodnoty
Několik rad a varování
• NIKOMU neznámému NEPŮJČUJTE PENÍZE
• NIKOHO neznámého NEZVĚTE k sobě domů
• NEPOUŠTĚJTE do svého bytu nebo domu NEZNÁMÉ OSOBY
• NIKOMU neukazujte svoje PENÍZE
• NEVĚŘTE neznámým lidem v TELEFONU ani na ULICI (mohou Vás připravit o VŠECHNY PENÍZE!)
• BUĎTE OBEZŘETNÍ k cizím lidem, kteří Vás požádají O POMOC!
• POZOR, u pachatelů se stupňuje AGRESE! Snaží se seniory ZATLAČIT DO BYTU!
Pachatelé nemusí vždy mluvit česky – mohou používat akcent nebo cizí jazyk. Jedná se o muže a ženy (slušně oblečené), kteří používají k trestné činnosti různá vozidla.
Pokud se s podobným jednáním setkáte, IHNED jej oznamte na Policii ČR (linka 158 – ZDARMA)! Podaří-li se Vám např. zapsat si SPZ podezřelého vozidla, předejte tuto informaci policistům. Stejně tak oznamte na policii, pokud si všimnete skupinky podezřelých osob ve společnosti staršího občana.
V případě, že se Vám něco podobného přihodí, VOLEJTE IHNED bezplatnou telefonní linku 158, 156 nebo 112.
Další užitečné informace nalezenete kliknutím na podbarvené názvy projektů :
Část textu byla použita s laskavým svolením por. Mgr. Lenky Burýškové, z oddělení mediální komunikace a PR policie Královéhradeckého kraje.
Děčín, 20. března 2014  
nprap.  Petra  Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín