Rubriky
Sport Zprávy

Ariete Prostějov vs BK Děčín – 88:61 (35:8, 52:26, 61:46)

bk-decin-bk-prostejov-roman-valentaZápas začal rozskokem, z něhož Luboš Stria získal míč. Válečníci zaznamenali další úspěch, když šli do vedení 0:2 po koši ze Striova nájezdu. Potom však už první čtvrtinu drsně opanovali domácí Orli a jednoznačně prokázali, proč jsou v letošní sezóně jasně druhým týmem tabulky a proč doma kromě prosincového utkání s Děčínem ještě neprohráli.

Úvodní desetiminutovka by se dala shrnout konstatováním výsledku 35:8. Je však třeba doplnit, že Prostějov trestal s vysokou úspěšností každou chybu děčínské obrany a naopak na své polovině nedali Orli Válečníkům ani špetku nádechu. Agresivní a energický přístup ke všem základním činnostem, procházení clon, dobré řešení pick and rollů, odstupování do bedny – toto vše se spojilo se špatnou úspěšností střelby Severočechů a vyústilo v rozhodující náskok domácích.

Už ve druhé čtvrtině naznačil Děčín, že zápas nehodlá „odchodit“ a zlepšenou hrou nepřipustil navyšování skóre, nicméně za přijatelný se poločasový výsledek 52:26 považovat nedá. Ve druhé čtvrtině však hosté byli výrazně aktivnější na útočné polovině a vynutili si i střelecké fauly. Nutno poznamenat, že domácí byli jakob rozhodnutí, že žádný lehký koš Děčín nedá, takže kromě třech košů ze hry dali ve druhé desetiminutovce děčínští body pouze z trestných hodů.

Nejpovedenějším hracím obdobím Děčína byla ve středu třetí čtvrtina, jíž otevřel Stria rychlým protiútokem. Celkově však Válečníci začali předvádět kolektivní basketbal, zpřesnili střelbu (trefili čtyři trojky) a také ukázali, že nezapomněli bránit. Stáhnuli tak skóre po 30 minutách na 61:46, tedy toto hrací období dokázali vyhrát 9:20, ale Prostějov měl nahráno.

Navíc se v poslední části rychle vrátil ke své efektivní hře a několika rychlými zásahy dokázal odrazit nápor hostů a udržel si náskok. Nejblíže tak byl Děčín na rozdílu 14 bodů (62:48), ale domácí kontrovali a prokázali své kvality. Od 35.minuty už o vítězi utkání nikdo nepochyboval. Konečné skóre 88:61 bylo zaslouženou odměnou pro domácí tým, jenž byl především díky skvělému vstupu do utkání, ve středu lepším celkem.

Statisticky výraznější stopu zanechali v Prostějově bodoví Bosák 10, Jiříček, Landa a Stria (všichni po 9) a na doskoku především Houška (14, z toho 5 útočných) a Landa (7, z toho útočné 3). V asistencích byl potom lídr hostů Venta se čtyřmi zářezy.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta