Rubriky
Turisti Zprávy

Na Kozí dráhu mezi Děčínem a Telnicí se vrátily vlaky. Jezdit budou o víkendech až do března

kozinaTrať mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku znovu ožila. Až do 9. března na ní budou každý víkend jezdit tři vlaky, které využijí jak rodiče s dětmi, tak i lyžaři.

„Každý přeci ví, že v Zadní Telnici je lyžařské centrum a z nádraží je to kousek. Takže je to vláček hlavně pro lyžaře s tím, že v Telnici navazují autobusy na Zadní Telnici,“ vysvětluje Karel Mikolášek ze společnosti, která vlak na Kozí dráze provozuje.

A jak dodává, v plánu jsou i masopustní jízdy. „Masopust je přímo v Děčíně, a aby se z masopustního reje a návštěv zoo a zámku dostali lidé domů, je posílen provoz o večerní pár v 17:37 z Děčína do Telnice.“

Jedním z prvních vlaků se po Kozí dráze se vydal i reportér Jan Bachorík – PŘEHRÁT

Jízdu po Kozí dráze si pochvaluje i strojvedoucí Jan Vošáhlík. „Mě se ta trať strašně líbí a divím se, že se zrušila. Celkově svršek je senzační, je tady i historický vůz, osmsettřicetjednička, takže doopravdy to nemá chybu,“ říká.

Na cestu Kozí dráhou se vydal i Luboš Kubrt s manželkou a vnoučaty. „Hezké to je. Bydlíme v Děčíně už dost dlouho a po celou dobu jsme se připravovali, vyšlo to až vloni s vnoučaty. Je to hezká trať a bylo by škoda ji zrušit,“ míní.

Z nostalgie se přijel až Liberce projet pan Miroslav. „Já jsem na tyhle vlaky koukal před třiceti lety z internátu v Děčíně a tu příležitost se svézt jsem si nemohl nechat ujít,“ svěřil se.

Lidé si můžou takzvanou Kozinu užívat i dál. Každý víkend až do 9. března totiž pojedou na Kozí dráze, a to jak v sobotu, tak v neděli, tři páry vlaků.

Autor:  Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever