Rubriky
Zprávy

V Děčíně začne dlouho odkládaná stavba Vilsnické spojky, která odlehčí dopravě ve městě

doprava decin_alesoČtvrt století čekal Děčín na výstavbu takzvané Vilsnické spojky, která by zrychlila průjezd městem. Padla kvůli ní i řada domů v ulici Práce, ale pak se nedařilo sehnat peníze a vykoupit některé pozemky. Všechny problémy se nakonec vyřešily a letos se začne stavět.

Spojka se začne stavět v polovině roku, bude měřit 1877 metrů a stát má asi půl miliardy korun. Hotovo má být příští rok.

Odborníci předpokládají, že proud dopravy ve městě, kudy denně projede asi devět tisíc aut, se díky spojce rozdělí do dvou směrů. Navíc se už nikdy nestane, že kvůli povodním zůstanou obě části města odříznuté, jako tomu bylo v minulosti.

Příspěvek natočila redaktorka Iva Zítková – PŘEHRÁT

„Vilsnická spojka by vlastně vedla od Lidlu, kde by vznikl velký kruhový objezd a nad ním v prvním patře by vedla spojka přímo z mostu na pilotech na ulici Práce,“ nastínil podobu stavby děčínský radní za ČSSD Pavel Sinko.

Připomněl, že spojka se chystala už opravdu dlouho. Když už Ředitelství silnic a dálnic našlo peníze, vyskytly se potíže s výkupem pozemků, které výstavbu zbrzdily. Pozemky se nakonec podařilo městu vyměnit s firmou Constellium za jiné.

I Děčínské fórum, sdružující místní obyvatele, kteří chtějí čisté město bez tranzitní dopravy, stavbu vítá. „Tomu, že se našly peníze na výstavbu Vilsnické spojky, tleskáme. Myslíme si, že se tím spousta potíží vyřeší,“ řekla za Děčínské fórum Šárka Mikšovská.

V Děčíně bude dopravní situace letos velmi složitá. Kromě stavby spojky se bude vyměňovat na několika místech i kanalizace a vodovodní potrubí. Řidiče i obyvatele tak čeká především přes léto řada uzavírek.

Spojka patří do balíku zakázek, které ležely několik let u ledu a Ředitelství silnic a dálnic se je rozhodlo odblokovat až letos. V Ústeckém kraji má v tomto roce kromě spojky z Děčína na Vilsnice začít také stavba silnice I/27 s názvem „Velemyšleves – obchvat a přemostění Chomutovky“.

Stavební stoje by pak měly brzy dorazit třeba i na stavbu obchvatu Dubé na Českolipsku.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever