Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci obhájci titulu srdnatě vzdorovali a padli se ctí až po velkém boji!

nymburkDěčínský kouč Pavel Budínský postrádal v utkání ústředního rozehrávače Mateje Ventu, jehož skolily střevní potíže. Hostující kormidelník přivezl na sever Čech kompletní tým, když tentokráte nechal odpočívat ostrostřelce Chestera Simmonse.

Průběh utkání:
Skore utkání sice otevřel dvoubodovou trefou Tomáš Vyoral, ale jinak úvod klání patřil soupeři, který se v polovině 3. minuty po Rančíkově trojce odpoutal na 2:7. V následujících minutách jsme tlak soupeře naštěstí dokázali otupit a manko postupně smazávat, což se nám definitivně podařilo v závěru minuty 6., kdy se z pole prosadil Honza Jiříček a srovnával na 11:11. Jako by zvratů ve skore bylo v první čtvrtině málo, Nymburští se během další minuty a půl díky osmibodové šňůře opět dostali do trháku. Za stavu 11:19 si děčínský kouč vzal oddechový čas. Krátce po jeho skončení vstřelili dva koše v rychlém sledu Pavel Bosák a Míra Soukup, a do konce úvodní kvartálu jsme již soupeři odskočit nedovolili, takže po úvodní čtvrtině platil stav 18:23.

Do druhého kvartálu jsme vstoupili velmi koncentrovaně, výborně jsme bránili a na útočné polovině byli velmi produktivní. V samém závěru 15. minuty nás nejprve trojkou Pavel Bosák přiblížil na dostřel jediného bodu – 28:29, aby v polovině minuty 17. nejprve Honza Jiříček vybojoval míč, nahrál Pavlu Bosákovi, jenž míč distribuoval dále na perimetr, kde již čekal osamocený Luboš Stria… Ten zacílil přesně a za ohlušujícího jásotu bouřícího publika strhnul vedení na naši stranu, a donutil hostujícího kouče vzít si za stavu 31:29 time. Nymburský celek krátce po jeho skončení podržel šesti body v řadě top skórer Rančík a získal pro svůj tým vedení zpět. Tečku za vydařeným úvodním poločasem nakonec udělaly dva momenty, když na trojku Lukáše Linharta ještě stihl úspěšným nájezdem zareagovat reprezentant Jiří Welsch. Do kabin se tak nakonec odcházelo za stavu 39:42.

Třetí perioda byla bohužel z naše pohledu nejméně vydařená. Na začátku 23. minuty nejprve rychlý kontr soupeře zakončil smečí Palyza a odtáhl svou družinu na rozdíl sedmi punktů – 42:49. Radostí vybuchla nymburská střídačka i v závěru minuty 25., kdy se Středočeši po trefách Rančíka a Welsche dostali již do dvouciferného vedení. A děčínský lodivod si za stavu 45:57 vybral již druhý time-out v krátkém časovém sledu. V závěru třetí desetiminutovky se nám naštěstí podařilo soupeřův tlak otupit a o dva body jsme manko snížili, takže před poslední čtvrtinou řádné hrací doby svítil na tabuli stále hratelný stav 51:61.

Válečníci také rozhodně neviděli utkání jako ztracené a zkraje čtvrtého kvartálu soupeře zatlačili a začali manko výrazně stahovat. Díky šňůře 8:0 hned v samém úvodu, o kterou se přičinili shodně čtyřmi body Pavel Bosák a Míra Soukup, jsme v polovině 33. minuty byli pozadu již pouze o jediný koš – 59:61. Po oddechovém čase soupeře jsme sice po trojce Tomáše Vyorala dokázali ještě snížit manko na jediný bod, ale víc nám již soupeř bohužel nedovolil. V dalších minutách tedy tahali za delší konec provazu obhájci titulu, pro jejichž konečné vítězství byla klíčová 37. minuta, kdy se zpoza perimetru prosadil nejprve Rašid Mahalbašič, krátce po něm přidal trefu stejné hodnoty i Lukáš Palyza – a za stavu 64:76 bylo na konci této minuty o výsledku téměř definitivně rozhodnuto.

Naši hráči tedy v posledním předvánočním klání bojovali, rvali se a nedali Nymburku ani centrimetr palubovky zadarmo, ale před výbornou kulisou vyprodaného ČEZ Sportcentra jsme se nakonec museli před soupeřem sklonit. Nymburk si tedy z Děčína odváží vydřené vítězství 80:72.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Landa, J. Houška
Nymburk – Massamba, Palyza, Welsch, P. Houška, R. Rančík

Body: Bosák 15 (5 získaných faulů; TH 4/4), Vyoral 12 (5 asistencí; trojky 3/2), Soukup 10, Stria 9 (5 asistencí), J. Houška 8, Jiříček 6, Bažant 5, Landa 4 (6 doskoků – 5 útočných), Linhart 3 – Rančík 26 (5 získaných faulů; trojky 6/3), Mahalbašič 15 (z pole 7/6, trojky 1/1), Palyza 10 (5 doskoků), Page 10, Welsch 8 (6 asistencí), Hruban 7, Houška a Pomikálek po 2, Ilievski 0 (ale 6 asistencí a 5 zisků); střelba 3 b.: 16/8 – 23/8; střelba 2 b.: 53/18 – 29/22; TH: 16/12 – 18/12; doskoky: 28:29 (útočné 14:6); chyby: 20:17; ztráty: 17:20; týmová efektivita: 61:104; počet diváků: 1.200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Pavel Bosák (hostující trenér nechtěl nikoho jmenovat, poté řekl, že by zvolil domácí tým nebo trenéra Budínského, až na naléhání – kdyby měl vybrat jednoho, tak vybral P.Bosáka s tím, že Nymburku dnes nejvíce škodil).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Gratuluji Nymburku a kouči Kemzurovi k výhře a zároveň přeji veselé Vánoce celé nymburské organizaci. Myslím, že to bylo na české poměry vynikající utkání, že jsme předvedli srdnatý výkon. Jasně, že Nymburk je špičkový tým se špičkovým kádrem a špičkovým zkušeným trenérem – a na to je třeba se připravit v hlavě. Malinko nás vykolejilo, že nemohl nastoupit náš ústřední rozehrávač Venta kvůli žaludečním problémům, které měl celou noc. Ale myslím, že Tomáš Vyoral podal dobrý výkon – a i v těch úsecích bez něj jsme se drželi. Co rozhodlo? Fyzičnost a širší kádr Nymburka. Poločas jsme drželi, pak přišla šňůra, jež vypadala trochu beznadějně, my jsme se ale vrátili hezky do zápasu – a pak už to byla otázka každého držení míče. My jsme si tam ve třech útocích nevytvořili střelu – byl tam dvakrát útočný faul a na druhé straně doskok a dvě trojky – a Nymburk už si to pohlídal. Ale já mám kredit pro své hráče, mám radost z atmosféry a také z toho, že přijeli i nymburští fanoušci. Shodnu se s koučem Kemzurou, že je fajn v této atmosféře vést tým. Takto kvalitních utkání u nás moc není, je to pro nás velmi inspirativní a stálo nás to hodně sil. Hráčům bych chtěl poděkovat, že předvedli maximum.“

Kestutis Kemzura (Nymburk): „Očekávali jsme takovýto zápas. První, co chci říct, je to, že tu je skvělá atmosféra. Je to pro většinu týmů velmi těžké, ale zároveň si myslím, že je to výborné – tohle je krása sportu a to je sen každého. Samozřejmě fanoušci podporují domácí tým, ale je lepší hrát v takové atmosféře – ač je ta atmosféra pro soupeře – než hrát v tiché hale. Samozřejmě jsme očekávali takovýto odpor. Také jsem věděl, že v minulosti tady Děčín porazil Nymburk, takže to pro mne byla výzva vyhrát. Měli jsme teď pár těžkých dní, ve středu jsme se dostali do druhého kola v Eurocupu… Ale myslím, že jsme hráli dobře. Chci ocenit domácího trenéra a tým, hráli velmi dobře. Přeskákali nás, my udělali hodně ztrát. Získali jsme vedení, oni se zase vrátili do zápasu, hráli s velkým srdcem. My jsme neodehráli náš nejlepší zápas, ale zvládli jsme vyhrát – a to je nejdůležitější. Také bych chtěl využít této příležitosti a popřát všem fanouškům a celé české basketbalové komunitě veselé Vánoce.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta