Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs Basketball Brno

basket repre_alesoVálečníci se po dvou výhrách v řadě pokusí tuto středu dovršit v 8. kole MNBL vítězný „hattrick“. V cestě jim bude stát na první pohled možná ten nejlehčí soupeř, ale v tomto případě zdání výrazně klame. Jihomoravané po svém návratu do nejvyšší soutěže sice aktuálně okupují poslední příčku s bilanci jedné výhry a pěti porážek, ale jejich výkony jsou na nováčka velmi dobré.

Družina trenérské dvojice Paunovič – Vrubl si tedy zřejmě zatím vybírá nováčkovskou daň. Zmiňovaného dosud jediného vítězství dosáhli Brňané na svém kurtu proti ostravské Nové huti, kterou setnuli poměrem 88:79 (top skóreři Brna: Zachrla 23, Cvetinovič 21, Bašta 11). Průměrně pak Zachrla a spol. při pěti porážkách nestačili na svého soka o 10,4 bodu (nejvyšší porážkou byla ta o devatenáct punktů v Pardubicích).

O tomto víkendu bojovali hráči Mmcité o druhý úspěch sezony více než srdnatě, ale v generálce na utkání v Děčíně nakonec podlehli Kolínu v poměru 80:85 (Zachrla 24, Cvetinovič 18, Šiška 11). Svěřenci Pavla Budínského dokázali na vítězství s Orly minulou středu (88:77) navázat i ve víkendovém televizním klání, když ze Svitav si odvezli cennou výhru 81:74 (Stria a Venta po 19, Bartoň 16).

Je dobré ještě krátce zmínit, jak se vlastně náš aktuální sok po odmlce opět mezi tuzemskou elitu probojoval. V loňské sezoně první ligy došli Brněnští až do semifinále, kde ovládli sérii s pražskou Spartou suverénně 3:0 na zápasy. A jelikož se baráž o postup do nejvyšší soutěže nakonec zrušila, mělo Brno cestu do Mattoni NBL otevřenou…

Ani křídelník Lukáš Bažant neočekává proti bojovně hrajícímu nováčkovi soutěže lehkou partii: „Brno je v letošní sezoně nováčkem v Mattoni NBL a zatím mu patří poslední místo v tabulce. My rozhodně nesmíme nic podcenit, jelikož Brno nemá co ztratit a určitě se bude chtít pokusit o překvapení. Rozhodně to nebude jednoduché utkání, protože musíme potvrdit roli favorita.“

„Myslím si, že mezi nejsilnější stránky brněnské hry patří jejich bojovnost, houževnatost a snaha chodit za útočnými doskoky,“ vypichuje borec přezdívaný Bazy hlavní přednosti, které zdobí hru jihomoravské ekipy.

Jasno má děčínský odchovanec i o trojici tahounů týmu, která zároveň nejvíce bodově zatěžuje konta soupeřů. „Tahouny Brna jsou Cvetinovič, Zachrla a také Šmíd,“ říká jednoznačně Lukáš.

Nejlepší střelci Brna v dosavadním průběhu soutěže:
Nikola Cvetinovič – 17,8 bodu a 6 doskoků i získaných faulů na utkání
Roman Zachrla – 16,2 bodu a 5 doskoků na zápas; střelba 3 b. 42,4%
Filip Šmíd – 11,5 bodu a 8 doskoků na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz