Rubriky
Zprávy

Prázdninové víkendy strážníků: Nonstop oznámení bez přestávek

mp decin_alesoDvanáctihodinová šichta bez přestávky, na kterou navazuje další směna ve stejném režimu. Zaměstnanci sice mají nárok na přestávku, často si ale sotva stačí odskočit na toaletu. Připomíná to nechvalně proslulé podmínky z asijských továren? Ne, takto zhruba vypadá typická víkendová směna strážníků v Děčíně. Oznámení se denně nahromadí několik desítek a stihnout vše vyřešit se daří, s ohledem na rozlohu města a personální možnosti městské policie, jen s velkým vypjetím.

Zatím jeden z nejživějších víkendů co do počtu oznámení zaznamenali strážníci v druhém srpnovém týdnu. Občané městské policii nahlásili podezřelý kouř na dvou místech Děčína. Ze zkušeností strážníků bylo téměř jasné, že za kouřem nestojí požár, ale zloději kabelů, kteří se snaží dráty zbavit plastů. V obou případech se podezřelé podařilo zadržet na místě. Záležitost skončila uložením pokut a úklidem nepořádku pod dohledem strážníků. Mezitím občané nahlásili další dva problémy, hádku schylující se ke rvačce kousek od obchodního domu v Děčíně V a minutu poté přítomnost zfetovaného agresivního muže u panelového domu v Děčíně III. Dozorčí služba hlídky okamžitě přesměrovala do dotčených lokalit. Cestou ale přišla další tři oznámení: Bezvládná, zřejmě opilá žena v blízkosti zámeckého rybníka a napadení v parku. Agresivního muže v Děčíně II se strážníkům podařilo zpacifikovat, spoutat a předvést na policii. Se strážníky evidentně spolupracovat nechtěl. Rvačku kousek od obchodního domu hlídka zastavila včas ještě předtím, než došlo na vážná zranění. Nikdo z dotčených nechce věc řešit přes policii podáním trestního oznámení a záležitost končí uložením pokut a dohledem strážníků na bezpečný rozchod. Hlídka poté vyráží k nahlášené opilé osobě a další hlídka do parku. Další hlídka strážníků, která je k dispozici, mezitím řeší krádež potravin a čeká na příjezd policie i se zadrženým pachatelem. Opilou dívku se strážníkům nedaří probrat, na místo proto musí záchranka, která rovněž řeší řadu oznámení. Krátce na to přichází oznámení o vandalech, kteří poničili dopravní značky a několik laviček. Všechny se podaří pochytat a ze svého jednání se budou zodpovídat před soudem. Takto vypadají první chvíle páteční směny a situace se během víkendu k lepšímu příliš nemění. Oznámení na rušení nočního klidu, hádky, ale i maličkosti typu paní politá pivem v restauraci a žádost, aby věc řešila městské policie, je během víkendu bezpočet.

„V letním období je samozřejmě oznámení více. Mnoho lidí se pohybuje venku do pozdních hodin, mnoho jich navštěvuje restaurace a pak se v povzneseném stavu nebo s určitou dávkou agresivity vrací domů. Právě agresivita je narůstající problém. Rok od roku vnímáme, že je situace horší, agresivita lidí se stupňuje a k napadání i s vážnými následky dochází i kvůli malichernostem,“ zhodnotil situaci ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Dodal, že k uvedeným událostem je potřeba připočítat současnou potřebu nonstop dohledu na lokalitu Boletic, kde v důsledku příchodu nových, především romských rodin z jiných měst, zhoustla atmosféra a narostla vzájemná nevraživost lidí. Hlídka tam nyní na centrum sídliště dohlíží nonstop a z místa se nevzdaluje, s dohledem pomáhá i státní policie a asistenti prevence kriminality. Kriminalita sice statisticky v této lokalitě dlouhodobě neroste a je dokonce pod průměrem města, subjektivní pocit bezpečí ale klesá a i na ten je potřeba reagovat.

Podle primátora města Františka Pelanta, který podle zákona městskou policii řídí, patří Děčín na severu Čech k nejbezpečnějším městům. To platí a platilo i v době, kdy primátor zastával post okresního policejního ředitele. „Je to o značném vypětí sil, ale práce je vidět. Smutnější je, že ji nevidí nebo spíše nechtějí vidět všichni a čas od času se opakují útoky na policii České republiky a městskou policii, že nic neřeší nebo že se řeší jen dopravní přestupky a ostatní závažnější věci se přehlíží a neřeší. To ale není pravda,“ zdůraznil primátor. S tím souhlasí i ředitel Horák, který na podobné stížnosti či podněty lidí reaguje. Zvláštní je, že podobné stížnosti se nesou vždy ve stejném duchu: Strážníci nic nedělají, sedí v autech, kouří, poflakují se apod. „Při žádosti o konkretizaci se setkáváme s tím, že to vlastně není osobní zkušenost, ale že někdo známý nebo méně známý něco podobného říkal nebo ještě jeho známý apod. Je nutné zdůraznit, že práce strážníků je monitorována prostřednictvím GPS, prostřednictvím kamer a rovněž osobně v terénu. Pokud by měl někdo skutečně konkrétní poznatek, budeme jej řešit osobně. Bohužel obecné pošpinění práce často od anonymů se řeší těžko. Za svou práci se strážníci rozhodně stydět nemusí,“ dodal Horák.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín