Rubriky
Zprávy

U „Doláku“ pomáhali dobrovolníci i skauti

brigada_dolakČeské Švýcarsko, 30. 7. 2013 – Přestože byl termín brigády na Dolském mlýně několikrát kvůli filmování rušen a nakonec potvrzen až pět dní před jejím konáním, zúčastnilo se jí sedmnáct brigádníků, které posílil i oddíl skautů z děčínské Stopy (díky skautům se dnes dá kolem Okrouhlíku opět dojet na kole i s kočárkem k mlýnu).

Na stáji byla rozebrána poslední staticky narušená část přední fasády, která – vychýlená a s propadlou klenbou za okénkem – hrozila samovolným zřícením. Kameny nesoudržné části byly očíslovány a složeny na paletě tak, aby při znovuvyzdívání bylo zachováno jejich správné pořadí. Dolní část stěny byla srovnána klínky a vyspárována.

Z ruin hotelu byl odvezen další kontejner suti. Podařilo se vyčistit přístup ke sklípku, který byl až do loňského roku zcela skryt rozvalinami. Několikaletá práce brigádníků nese své výsledky: v suterénu hotelu se již na dvou místech podařilo dosáhnout úrovně podlahy, dlážděné pískovcovými dlaždicemi.

Kromě stavebních prací byl mlýn a jeho okolí vyčištěn a vysmýčen. Díky dobrovolníkům vám tak mlýn opět při návštěvě nastaví svou přívětivou tvář. Brigádníkům a skautskému oddílu Stopa z Děčína velký dík.

Zdroj: www.npcs.cz