Rubriky
Zprávy

Loď, která uvízla na Labi, byla úspěšně odtažena do přístavu v Děčíně

Remorkér už úspěšně dotlačil do Děčína nákladní loď, která ve čtvrtek ztroskotala na Labi ve Velkém Březně na Ústecku. V pondělí v přístavu z poškozené lodi přeloží zhruba stotunový náklad a pak ji přemístí do loděnice na opravu. Ke znečištění Labe nedošlo.

Ve čtvrtek odpoledne loď najela na mělčinu nebo zavadila o neznámý předmět na dně řeky. Hasiči a potápěči dva dny hledali místa, kudy do strojovny tekla voda, kterou následně odčerpávali. Dnes před polednem se podařilo všechny díry utěsnit.

„Těch děr bylo několik a byly v těžce přístupných místech ve strojovně plavidla, kde je množství agregátů, motorů a různých věcí. Jsou to těžko přístupná místa na opravu,“ řekl Českému rozhlasu Lukáš Hradský, spolumajitel firmy EVD, jíž patří poškozené plavidlo patří.

Hostem Víkendového Radiožurnálu byl Lukáš Hradský, spolumajitel firmy EVD, jíž patří ztroskotané plavidlo

DOWNLOAD (STÁHNOUT)

Z vltavské kaskády musela být do Labe puštěna vlna, díky které mohly odpoledne poškozenou loď remorkéry odtáhnout do Děčína.

V přístavu se náklad, což jsou části pro ruskou elektrárnu, přeloží. Samotnou loď čeká větší oprava v loděnici. Celá strojovna totiž byla do výšky asi 1,7 metru pod vodou.

„Škoda bude určitě v milionech korun, dobu opravy předpokládáme zhruba jeden měsíc,“ dodal Lukáš Hradský.

Jestli za havárií stála chyba kapitána, anebo nevyčištěné dno po povodni, bude jasné až na počátku příštího týdne.

Autor:  Jan  Beneš,  mta
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Foto: HZS Ústeckého kraje