Rubriky
Zprávy

Do skalní průrvy spadla čtrnáctiletá dívka, vytáhl ji až kladkostroj

mariina vyhlídka_alesoDo skalní průrvy ve stěnách u Jetřichovic v Českém Švýcarsku spadla čtrnáctiletá dívka ze Skandinávie. Zůstala zaklíněná ve skalní rozsedlině, takže ji záchranáři nemohli vytáhnout. Vyprostila ji až krušnohorská Horská služba. Dívka nyní leží na jednotce intenzivní péče.

Dívka spadla ze skály v pondělí kolem sedmé večer. Slanil k ní záchranář s lékařkou, která jí poskytla nejnutnější pomoc. Horská služba ji pak pomohla vyzvednout.

„Lokalita, kde k nehodě došlo, není v katastru naší působnosti, nicméně na vyžádání v akutních případech samozřejmě pomůžeme. Dva členové Horské služby proto hned vyrazili autem do Ústí a na heliportu nastoupili s potřebným vybavením do vrtulníku,“ uvedl náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Na místě se členové Horské služby spustili z vrtulníku do průrvy. Zraněnou dívku vytáhli pomocí kladkostroje na skalní plošinu.

„Dívka měla zlomeniny končetin, silné odřeniny a lékařka měla podezření na nebezpečná vnitřní poranění. Proto záchranáři zraněnou šetrně umístili do takzvaného podvěsového vaku a ten zachytili pod vrtulník,“ poznamenal mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Vrtulník dívku vytáhl a po chvilce s ní dosedl na místo, kde ji posádka naložila dovnitř. Poté vrtulník převezl mladou cizinku do ústecké nemocnice.

Zdravotní stav dívky je středně těžký
Dívka nyní leží na dětské jednotce intenzivní péče. Její stav lékaři hodnotí jako středně těžký.

„Její stav je dán souhrnem poranění, která utrpěla, a také tím, že byla zaklíněná dlouho a byla dehydrovaná. Poranění si vyžádá několikadenní hospitalizaci, než lékaři rozhodnou o transportu do vlasti,“ přiblížil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Podle náčelníka Horské služby Miroslava Güttnera podobné zásahy nejsou příliš časté, o to víc je záchranáři musejí procvičovat.

„Je důležité takové zásahy cvičit. Málokdy jsou potřeba, když se to ale stane, člověk musí být perfektně připravený a musí umět improvizovat,“ dodal Güttner.

Autor: alh
Zdroj: http://usti.idnes.cz/