Rubriky
Zprávy

Správa NP opět nabídne pohled do rodinného života sokolů

sokolKrásná Lípa, 3. 6. 2013 Správa Národního parku České Švýcarsko letos opět nabídne veřejnosti exkurze za hnízdícími sokoly stěhovavými. Omezený počet předem registrovaných účastníků tak bude moci pod dohledem odborníků nahlédnout pomocí dalekohledů přímo do hnízda těchto chráněných dravců. Odborníci současně poskytnou také výklad a komentář k pozorovanému chování hnízdících ptáků.

„Na základě našich zkušeností z loňského roku, kdy jsme návštěvníkům poprvé v historii národního parku umožnili nahlédnout do rodinného života sokolů, jsme se rozhodli tuto akci letos zopakovat,“ řekl Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a doplnil: „důležitým předpokladem pro zopakování této akce bylo nalezení takového hnízda, které umožní bezpečné pozorování. I tak jsme však samozřejmě připraveni k okamžitému přerušení pozorování v případě sebemenšího náznaku negativní reakce sokolů na naši přítomnost.“

Pozorování proběhne ze vzdálenosti několika stovek metrů pomocí stativových dalekohledů s velkým přiblížením. Šance, že účastníci exkurze sokoly na hnízdě skutečně spatří, hraničí téměř s jistotou, neboť ptáci v současné době pečují o své mladé.

Kvůli minimalizaci rušení se exkurze může zúčastnit maximálně deset účastníků, pro účast je nezbytná předchozí registrace u správy národního parku. Exkurze jsou zatím plánovány na tuto sobotu a neděli, tj. 8. a 9. června. Odborný výklad poskytne ředitel správy parku a ornitolog Pavel Benda.

„S  ohledem na aktuální vývoj počasí je však nutné počítat také s tím, že obě akce mohou být na poslední chvíli zrušeny, případně přesunuty na jiný termín. V takovém případě budeme všechny přihlášené samozřejmě  včas informovat“ upozorňuje Richard Nagel, vedoucí oddělení veřejnách vztahů správy NP.

Podrobnosti k registraci najdete zde.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy živočichů a v Ptačí oblasti Labské pískovce je prioritním druhem. Zároveň je vlajkovým druhem reintrodukčních programů v Českosaském Švýcarsku, po předchozím vyhubení byl člověkem do přírody navrácen počátkem 90. let minulého století. Reintrodukce proběhla úspěšně a Českosaské Švýcarsko dnes disponuje největší populací sokolů stěhovavých ve střední Evropě.

Zdroj: www.npcs.cz