Rubriky
Zprávy

Veřejná přednáška Buddhismus – Cesta k trvalému štěstí

K. Pospíšilová 1DĚČÍN, 2. 5. 2013 – O buddhistických principech a přístupu k životu v moderní společnosti pohovoří v úterý 14. května od 18.00 hodin cestující učitelka Karolína Pospíšilová, která se věnuje tibetskému buddhismu Diamantové cesty již 14 let. Přednáška se uskuteční v prostorách Městské knihovny Děčín, Karla Čapka 1441/3. V závěru proběhne krátká meditace a bude vyhrazen prostor pro otázky a odpovědi. Přednáška se uskuteční při příležitosti desetiletého výročí vzniku děčínského centra buddhismu Diamantové cesty. Vstupné je 70 Kč, studenti a důchodci 40 Kč.

V rámci přednášky se návštěvníci seznámí s metodami tibetského buddhismu Diamantové cesty, které využívají všech tendencí lidské mysli a především moderního života. Buddhismus sám o sobě je nezávislý od kultury, ve které se praktikuje. „Buddhistická praxe se odráží ve všech aspektech našeho života. Není to něco odděleného, je to způsob, jakým komunikujeme, pracujeme, milujeme, žijeme i umíráme,“ uvádí cestující učitelka Karolína Pospíšilová.

Karolína Pospíšilová je žákyní dánského lamy Oleho Nydahla, jednoho z prvních západních učitelů, který přenesl buddhismus z Tibetu na Západ a za posledních 40 let založil po světě více jak 600 center buddhismu Diamantové cesty. Karolína Pospíšilová tak působí z pověření lamy Oleho Nydahla jako cestující učitelka. Cestující učitelé laického buddhismu jsou lidé, kteří mají klasické zaměstnání a ve svém volném čase přednášejí po celé zemi a často i po světě.
Pointa je totiž v tom, že jsme schopni prožívat absolutní a nepodmíněné štěstí vždy a všude,“ vysvětluje Karolína Pospíšilová smysl buddhistické praxe. Vědomá práce s myslí, meditace, vede praktikující k rozpoznání skutečnosti takové, jaká je. Praktikující se snaží rozpoznat podstatu mysli, jež je zdrojem všech prožitků.  

Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü je jedním ze tří směrů, které předal Buddha Šákjamuni. Šířil se 1500 let v Indii, pak 1000 let v Tibetu, kde vznikly čtyři hlavní školy, mezi nimi i škola Karma Kagjü, v jejímž čele stojí Karmapa, v současnosti 17. Karmapa Thinlä Thaje Dordže. V České republice je buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü první náboženskou společností buddhistů, která je registrována Ministerstvem kultury ČR.

Více najdete na www.bdc.cz.