Rubriky
Zprávy

Brigádnická sezóna (nejen) u Dolského mlýna začíná

Dolak brigadaKrásná Lípa, 15. 5. 2013 V sobotu, 18. května 2013, začne v areálu Dolského mlýna první ze série brigád pro veřejnost zaměřených na péči o historické lokality v národním parku České Švýcarsko. Zájemci se mohou zapojit do odklízení suti po budově někdejšího hotelu, odstřeleného v padesátých letech kvůli natáčení slavné pohádky Pyšná princezna, ale také do dalších údržbových a konzervačních prací. Na zahajovací brigádu naváží v následujících týdnech další akce pro dobrovolníky, a to nejen v areálu Dolského mlýna, ale také v oblasti zaniklé osady Zadní Jetřichovice.

„Brigádníci nám každoročně obětavě pomáhají, a pomáhají tím zachovat dnes už vzácné svědky života a hospodaření našich předchůdců ve zdejší pískovcové krajině,“ říká Natalie Belisová, historička Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „V oblasti národního parku je celá řada historických objektů, které péči vyžadují. Někdy je jejich záchrana doslova otázka závodu s časem.“

Správa parku se nezaměřuje jen na péči o přírodu, ale udržuje či dokonce obnovuje také řadu kulturních prvků v krajině, které tvoří její historickou paměť. Pomoc brigádníků přitom významně rozšiřuje možnosti v oblasti péče o toto kulturní dědictví a správa může svou pozornost věnovat také drobnějším objektům. Nejnověji se tak na svá původní místa navrátily pomníček emeritního lesního dozorce Aloise Richtera, který zemřel ve věku 86 let náhlou přirozenou smrtí v lese u Janova nebo náhrada dřevěného kříže zvaného Frahlochkreuz při kostelní stezce z Rynartic do Jetřichovic.

Pro veřejnost letos správa parku plánuje pět brigád u Dolského mlýna a čtyři brigády v oblasti Zadních Jetřichovic. Termíny všech akcí jsou předběžně stanoveny a zveřejněny v brožuře Akce pro veřejnost v roce 2013, mohou však podléhat změnám podle aktuálních podmínek a potřeb. O přesných termínech se brigádníci mohou informovat průběžně na internetových stránkách správy národního parkuwww.npcs.cz.

Zdroj: www.npcs.cz