Rubriky
Zprávy

Zánikem Labské paroplavební se osobní doprava na dolním toku silně omezí

poseidon_alesoNa dolní Labe letos vyjede méně lodí s turisty. A zřejmě budou jezdit jen na kratší vzdálenosti. Labská paroplavební společnost, která pět let zajišťovala osobní lodní dopravu na řece, totiž v červnu zanikne. Koncem minulého týdne o tom rozhodla její správní rada složená ze zástupců polabských obcí.

Důvod je dvojí. Málo peněz na provoz a klesající zájem o dlouhé trasy, tvrdí předseda správní rady, litoměřický místostarosta a krajský radní za ČSSD v jedné osobě Jan Szántó.

„Protože obce se samozřejmě potýkají se svými rozpočty a těžko by docházelo k navyšování na provoz té turistické přepravy,“ vysvětluje předseda.

„Provoz Labské, audity, účetní, mzdy ředitele, ta částka vycházela na dvě stě tisíc korun, což se samozřejmě muselo vzít z té dotace,“ dodává.

Rozpočet Labské tvořily příspěvky obcí a měst podle počtu obyvatel a pak dobrovolné dotace. Velké Žernoseky, které přispívaly celkem téměř 30 tisíc korun ročně, byly jedním ze zakládajících členů společnosti.

„Je mi to líto, hrozně mě to mrzelo, i na té správní radě jsem se snažila citově působit, ale ekonomika je dneska neúprosná a nedá se to, nedá,“ říká ke zrušení Labské starostka Velkých Žernosek za nezávislé Ludmila Pafelová.

Obce si dopravu musí domluvit samy

O plavby ale turisté i další zájemci nepřijdou, i když jízdní řád dozná velkých změn. Ubudou dlouhé trasy.

„Plavby po Labi chceme zachovat, ale bude na jednotlivých obcích nasmlouvat si přepravce individuálně. Litoměřice už s provozovatelem Porty Bohemiky jednají o okružní trase, kterou by dotovaly, “ dodává Jan Szántó.

Šlo by tedy o trasu Litoměřice, Lovosice na Píšťanské jezero a zpět. Vyzkoušeli si ji už loni a byl o ni velký zájem.

„Proto jsme pro letošní rok vyloučili dlouhé trasy na Roudnici a Štětí a Ústí nad labem, byly až osmihodinové, a přece jen pro cestující je výhodnější kratší plavba,“ říká spolumajitel lodi Karel Svoboda.

Jeho slova potvrzuje i Jan Dostál, který jako turista prý jel dlouhé trasy několikrát: „I pro dospělého je to hodně dlouhá cesta, natož pro rodinu s dětmi. My tedy máme dvouleté dítě a to šest sedm hodin na lodi nevydrží. Spíše se těšíme na okružní jízdy, co slibují na Píšťanské jezero, ale nějaké delší cesty v žádném případě.“

Sezona začne 4. května právě zmíněnou kratší okružní plavbou směr Žernoseky a Píšťanské jezero. Pak každou sobotu a neděli až do konce září, přes léto dokonce už od čtvrtka.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever