Rubriky
Kultura Zprávy

Zahájení zámecé sezóny v Benešově nezkazilo ani počasí

zahajeni sezony 2013 zamek benesovBenešov nad Ploučnicí – Od soboty 30. března mohou návštěvníci zavítat na Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí, tato kulturní památka totiž oficiálně v pátek 29. března zahájila návštěvnickou sezónu 2013. A nic na to nezměnilo ni počasí, které v posledních dnech vypadá spíše na zimní, než na počátek jara. „Jsem na zámku pětadvacet let a nepamatuji, že bychom sezónu zahajovali na sněhu,“ poznamenal hned v úvodu kastelán Státního zámku Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Henig.

Slavnostní zahájení v podobě otevření obrazové galerie klášterecké větve Thunů, si nenechalo ujít několik významných hostů v čele se starostkou města Dagmar Tesarčíkovou, ředitelem územní památkové správy v Praze Dušanem Michelfeitem, poslancem Jaroslavem Foldynou a radní pro kulturu a památkovou péči Ústeckého kraje Jitkou Sachetovou. „Věřím, že nová expozice potěší nejen nové návštěvníky zámku, ale i ty stávající, je skutečně nač koukat. Přeji zámku v Benešově nad Ploučnicí v nové sezoně jen to nejlepší, mně osobně se zde velice líbí,“ řekl při zahájení ředitel Michelfeit. Nadšená je i starostka města Benešov nad Ploučnicí Dagmar Tesarčíková: „Zámku děkujeme, pro město je to neskutečná reklama, doufám, že akce, které na letošní rok zámek chystá přitáhnou do Benešova nad Ploučnicí lidi ze širokého okolí.“

Zámek se může pochlubit nejen novou obrazovou galerií, ale první velkou novinku chystá už na 5. května, a to Zámecké trhy májové. Letos úplně poprvé obsadí nádvoří zámku i přilehlé prostory trhovci, řemeslníci a i drobní doboví prodejci. „Zámecké májové trhy jsou pro nás i pro návštěvníky úplnou novinkou, nikdy jsme žádnou podobnou akci na zámku nepořádali. Pevně doufám, že se stanou květnovou tradicí našeho zámku,“ dodal kastelán Zdeněk Henig.

Michaela Hlinková