Rubriky
Sport Zprávy

Sokolovští postupují do semifinále, Děčínu sezóna skončila

sokolovHokejisté Děčína nastoupili v neděli 10.3.2013 k rozhodujícímu pátému zápasu čtvrtfinále proti Sokolovu. Na páteční výhru ale navázat nedokázali a prohráli 1:5. Postup do semifinále vybojovali Sokolovští a jejich soupeřem se stal celek Tábora.

Hned na začátku první třetiny vyzkoušel Racek z úhlu pozornost Nechvátala, který puk vyrazil jen před sebe. K následné dorážce se však nikdo z děčínských nedostal, a tak rázem bylo po akci. Poté se po hrubé chybě Děčína ve vlastním pásmu dostal k puku Dobřemysl a ujížděl úplně sám podél mantinelu až před Lavingera. Kapitán hostujícího celku se ale ke střele vůbec nedostal, neboť mu Lavinger stížil úhel a poté ho o puk obral. V šesté minutě zavezl Vávra puk do pásma Sokolova a objel branku. Našel poté dobře připraveného Ziku, tomu ale přihrávku zkazil Kuncl, když ji dokázal včas zachytit. Na konci sedmé minuty měli hosté ohromnou šanci ke skórování, když Pražák mířil úplně osamocený na Lavingera. Brankář Děčína ale jeho sólo dokázal zlikvidovat bravurním zákrokem a svůj tým podržel. Vzápětí byl vyloučen Molnár za sekání a Baníku se naskytla možnost přesilové hry. Tu po půl minutě dokázali přetavit ve vedoucí branku zásluhou kapitána týmu VÁCLAVA DOBŘEMYSLA, který poslal puk za bezmocného Lavingera – 0:1. Na druhé straně se v dobré střelecké pozici ocitl Racek, přihrávka mu však nesedla a na Nechvátala vyslal jen propagační střelu, se kterou neměl sebemenší problém. Ve 13. minutě se Šetka ocitl v obrovské šanci před Nechvátalem, ten jeho střelu ale chytil. Následně byl faulován a Kašpar putoval na trestnou lavici. V patnácté minutě hosté vedli o dvě branky. ROMAN KAŠPAR ve vlastním oslabení prostřelil Lavingera a jeho tým byl na koni – 0:2. Do konce první třetiny se již nic vážnějšího nestalo, a tak se poprvé do kabin šlo lépe Sokolovu, který si vypracoval slibnou šanci na úspěch nedělního klání.

Ve 23. minutě objel agilní Vrtek branku domácích a snažil se překvapit Lavingera. Puk ale nedokázal za jeho záda zasunout, protože domácí brankář dokázal včas přiložit svůj beton a šanci zlikvidoval. O chvíli později jeli v tandemu Racek s Růžkem a posledně jmenovaný si klepal o přihrávku. Racek ale místo přihrávky zvolil prudkou střelu, kterou Nechvátal vyrazil před sebe. Na dorážku ale nikdo nebyl připraven, a tak ani tato šance brankou neskončila. V polovině utkání vychytal Nechvátal dělovku Vávry, když ji zlikvidoval efektním semaforem. Ve 35. minutě zlikvidoval Nechvátal další tutovku Vávry. Ten se ocitl tváří v tvář brankáři hostí, ten se ale znovu prezentoval skvělým zákrokem a opět Sokolov podržel. V samotném závěru druhého dějství, pouhých dvanáct vteřin před koncem, šli hosté do tříbrankového trháku. ROMAN PRAŽÁK zavěsil přesně doprostřed branky a bezmocný Lavinger s jeho střelou nemohl vůbec nic dělat – 0:3. Hosté i podruhé do kabin šli posilněni o jednu branku a věděli, že pokud neudělají zbytečné chyby, mohou se radovat z postupu do semifinále.

Ve 41. minutě třetí třetiny se přeci jen domácí konečně prosadili. TOMÁŠ DRNEC svou přízemní střelou prostrčil puk za Nechvátalova záda a vykřesal jiskřičku naděje pro domácí celek – 1:3. Poté Medvědi ožili a vypracovali si mnoho šancí, když branku Sokolova doslova ostřelovali. Cítili, že se zápasem mohou ještě něco udělat. Jenže nedobytná tvrz v podobě Nechvátala byla proti. Brankář hostí totiž v brance doslova čaroval a mocně držel svůj tým od inkasované branky. V 53. minutě hráli hosté přesilovou hru 5 na 3, ve které ale dokázal ujet Oliverius. Byl ale sražen v jasné střelecké pozici obráncem hostí, a rozhodčí nařídili trestné střílení. Oliveriusovi ale v nájezdu sjel puk z hole a ke střele se tak nedostal. O minutu později ale na druhé straně udeřili hosté, kteří dvojnásobnou početní výhodu dokázali přetavit v další branku. PETR ŠTRACH prudkou střelou vsítil již čtvrtou branku svého týmu a o zápase v tu chvíli už bylo rozhodnuto. Bylo totiž jasné, že takové vedení hosté už nepustí. Navíc o chvíli později přidali i další gól. JAN BAUER svým přesným zásahem pečetil výhru Sokolova – 1:5. V závěru třetí třetiny se již nic výraznějšího nestalo, snad jen bitka mezi Vackem a Zmeškalem, za kterou ještě oba kohouti putovali na trestnou lavici. To ale Baníku nevadilo, utkání už v pohodě dohráli a zanedlouho na ledě slavili se svými fanoušky postup do tolik vytouženého semifinále.

Nezbývá, než poděkovat našim hráčům za výkony v letošní sezóně a soupeři popřát hodně štěstí v dalších bojích v play-off. Sezóna skončila a již se všichni můžeme těšit na tu další.

HC Děčín – HC Baník Sokolov 1:5 (0:2;0:1;1:2)
Branky a nahrávky: 41. Drnec (Filipovský) – 8. Dobřemysl (Soukup, Bauer), 15. Kašpar (Dobřemysl), 40. Pražák (Boušek, Vrtek), 54. Štrach (Kocek), 55. Bauer (Soukup, Dobřemysl)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Hříbal, Stezka, Grin, Filipovský (C), Kaltenböck, Molnár, Dvořák, Zahradník, Vávra, Oliverius, Zika, Racek, Růžek, Vacek, Drnec, Baránek, Řídel, Šetka, Kopas, Nikl

Vendula Zdražilová, HC Děčín