Rubriky
Sport Zprávy

V Nymburce jsme sehráli solidní part, ale na druhé skolení mistra to tentokráte nestačilo…

decin-nymburkNymburský kouč Ronen Ginzburg měl k v utkání k dispozici kompletní sestavu bez jediného absentujícího plejera. Na děčínské straně scházelo podkošové duo Jakub Houška – Vojta Čonka, ale poprvé se v našem dresu představila nová akvizice, kterou je zatím na týdenní zkoušce maďarský, 213 vysoký centr György Kinter.

Průběh utkání:
Nymburští, toužící po vendetě za jedinou letošní ligovou porážku v Děčíně, vstoupili do utkání velkým tlakem a brzy si vypracovali solidní náskok. Ve 4. minutě po trojce Rančíka byl stav 7:3 a v minutě 8. po trefě Efevberhy vedli Středočeši již dvouciferným rozdílem – 16:5. Nymburský tlak v závěru prvního kvartálu ustal a našemu celku se podařilo manko snížit – a to i díky trefě Patricka Popea s klaksonem, která uzavřela skore úvodní čtvrtky na 18:13.

Ve stylu, jakým jsme zakončili úvodní periodu, jsme odstartovali i tu druhou; nejprve na konci 15. minuty srovnával Robert Landa na 20:20, aby vzápětí trojka Luboše Strii dokonce strhla vedení na naši stranu – na tabuli v té chvíli svítil stav 20:23. Těsné vedení jsme si drželi až do samého konce úvodního poločasu, ale 2 vteřiny před sirénou prohnal síťkou trojku Efevberha – a do kabin tak odcházeli za stavu 35:33 spokojeněji domácí hráči.

Druhou dvacetiminutovku odstartovali po návratu ze šaten Benda a spol. ve velkém stylu – a brzy si také vypracovali až dvouciferné vedení. V polovině 25. minuty se z pole prosadil agilní Efevberha a zvýšil vedení svého celku na 52:38. Po dvou Rančíkových šestkách v minutě 28. platil stav 58:48 – a desetibodový náskok si nakonec nymburská ekipa udržela až do konce třetího kvartálu, takže před poslední čtvrtinou řádné hrací doby platil stav 61:51…

… a zkraje čtvrté čtvrtky domácí de facto rozhodli o své výhře. Hlavně díky produkci našeho bývalého křídelníka Tomáše Pomikálka, kterému zdatně sekundovali Benda s Welschem, se brzy dostali domácí do rozhodujícího trháku. Po „and onu“ posledně jmenovaného ve 35. minutě byli obhájci titulu v plusu již 17 bodů – 70:53. V samém závěru se nám podařilo alespoň kosmeticky upravit konečné skore, ale tečku za utkáním nakonec udělal v poslední vteřině Hruban, který tak uzavřel konečný účet zápasu na 79:66.

Základní sestavy:
Nymburk – Welsch, Hruban, Pomikálek, Benda, Rančík
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Landa 

Body: Rančík 22 (+ 5 doskoků i získaných faulů), Efevberha 17 (trojky 5/3), Benda 16 (+ 7 získaných faulů), Pomikálek 7 (+ 10 doskoků), Welsch 6 (+ 7 doskoků, 7 asistencí a 6 F+), Hruban 6, Palyza 3, Naymick 2 – Stria 14 (trojky 6/4), Landa 12 (trojky 2/2), Pope 11, Kinter 10, Sanders 8 (+ 5 doskoků a 6 asistencí; užitečnost 18), Soukup 5 (+ 5 získaných faulů), Alič 4, Jiříček 2; střelba 3 b.: 25/9 – 20/8; střelba 2 b.: 36/21 – 37/16; TH: 15/10 – 15/10; doskoky: 32:26 (útočné 9:5);fauly: 18:21; ztráty:;13:15 týmová užitečnost: 94:56.

Názory trenérů po utkání:
Ronen Ginzburg
(Nymburk): „Bylo to pro nás důležité vítězství. Před zápasem jsme neměli na přípravu moc času. Navíc po nepovedeném utkání proti Valencii jsme potřebovali na toto utkání rychle zapomenout a snažit se spíše navázat na vítězný zápas proti Rize. V ofenzivě to nebyl zcela povedený zápas, ale věřím, že v příštích zápasech na tom budeme střelecky lépe.“ 

Pavel Budínský (Děčín): „Gratuluji domácím k výhře. My jsme hráli po velmi dlouhé době soutěžní zápas. V prvním poločase to pro nás bylo celkem otevřené utkání, protože skore bylo poměrně vyrovnané – poločasový výsledek 35:33 nám dával naději. Bylo vidět, že Nymburk není zcela v optimální pohodě, že nehraje s maximální mírou agresivity. Důvodem, proč jsme prohráli, byl úvod třetí čtvrtiny. Několik našich hloupých rozhodnutí na útočné polovině a některé ztráty jsme nebyli schopni zkorigovat. Domácí zahráli pár rychlých protiútoků a rozdíl ve skore se dostal do dvouciferné roviny. Pak už si díky svým zkušenostem i lepšímu kádru dokázal náskok pohlídat. Konečný výsledek pro nás není devastující, i když si Nymburk zaslouženě došel pro dva body.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta