Rubriky
Kultura Zprávy

Na plese zahraje DSO

dirigent DSO Jiří KnotteLetošní zámecký ples zahájí Děčínský symfonický orchestr. Jeho současného dirigenta Jiřího Knotteho jsme se zeptali:

DSO v loňském roce oslavil 50. výročí založení. Myslíte, že někoho z orchestru v minulosti napadlo, že by DSO hrál na zámku?
To by mohl upřesnit někdo ze straších členů orchestru. Ale zaslechl jsem, že by si orchestr na zámku rád zahrál. Na to, že budeme zahajovat zámecký ples, se všichni moc těší. Ostatně nápad, že by letošní ples mohl zahajovat DSO, původně přišel od jednoho z našich hráčů.

Jaký připravujete repertoár?
Zazní efektní předehra z Carmen, která je posluchačům dobře známá. Zrovna tak věřím, že je potěší světově proslulý valčík Franze Lehára Zlato a stříbro. Atmosféru Vídně a jejích tradičních novoročních koncertů navodí Straussův Radeckého pochod, za jehož zvuku do sálu nastoupí tanečníci, aby následně rozvířili parket v rytmu polky z Prodané nevěsty.

Musí se orchestr na toto účinkování zvlášť připravovat?
Některé skladby již máme v repertoáru, některé připravujeme speciálně na tento ples po dohodě s tanečníky. Prvořadým úkolem byl shodnout se na výběru skladeb tak, aby vyhovoval jak záměru tanečníků, tak našim možnostem. Jsme orchestr amatérský, je třeba vycházet z technických i časových možností. Musím ale vyjádřit obdiv ke schopnostem členů orchestru, které se místy blíží výkonu profesionálů. Což budete, pevně doufám, moci posoudit sami.

Lidé vás znají jako koncertní těleso. Již jste někdy hráli k tanci?
Příliš hluboko do historie orchestru nevidím. Za mého působení jsme tuto příležitost neměli, ale pokud jsem to od svých kolegů dobře zaznamenal, zahajoval DSO před lety 1. ples města. Zahajovat ples je pro nás sice nezvyklé, ale určitě jde o velmi příjemné zpestření.

A vy osobně tančíte rád?
Dokonce velmi rád. Tanec je založen na pohybové estetice, a myslím, že bychom nalezli paralelu s dirigováním. Dirigent hlavní práci odvede na zkouškách, při koncertě je třeba především naznačovat a inspirovat, a k čemuž slouží právě pohyb. Ladný pohyb tak může přispět k celkovému vyznění interpretované skladby.

Děkujeme za rozhovor.

zámecký ples

MV
Zdroj: www.zamekdecin.cz