Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci i napošesté v lize zdolali Svitavy – a výrazně se tak přiblížili postupu do A1!

Tuři Svitavy vs BK DěčínOba trenéři měli v tomto utkání na lavičce kompletní dvanáctku borců. Na svitavské straně jako jediný nezasáhl do utkání rozehrávač Tomáš Macela; v dresu Válečníků zůstal mimo sestavu mladý forward Vojta Čonka.

Průběh utkání:
Úvodní rozskok zápasu vyhrál vytáhlý polský pivot Pawel Mróz – a tím jako by odstartoval úvodní nápor Turů, který táhl bodově především Michael Deloach. Jeho trojka nejprve otevřela účet utkání a následná dvoubodová trefa na začátku 4. minuty odtahovala domácí již na sedmibodový rozdíl – 8:1. Úvodní nápor svěřenců kouče Růžičky však naštěstí Válečníci včas zachytili a brzy se přiblížili na dostřel jediného bodu – 10:9. Nejtěsnější možný rozdíl ve skóre nakonec vydržel až do konce úvodní periody, kterou uzavřela trojka Admira Aliče – 20:19.

Zkraje druhé čtvrtky se naše družina dostala poprvé v utkání do vedení, když trojka Patricka Popea otáčela v polovině 12. minuty na 23:24. Naše trpělivá hra nám nesla ovoce a na konci minuty 16. po dvou úspěšných šestkách Luboše Strii jsme vedli již o šest punktů – 32:38. Miloš a spol. však rozhodně neskládali zbraně a v závěru první půle se dokázali přibližit opět na rozdíl jediného bodu; tečku za první půlí nakonec udělala další trojka Patricka a jedna šestka Mróze. Do kabin tak odcházeli díky náskoku 43:40 spokojeněji děčínští hráči.

Po návratu ze šaten jako by na hřišti byl pouze jeden celek – a tím byli k naší spokojenosti Sanders a spol.! Děčínská ofenzivní smršť a šňůra 18:0, kterou korunoval „and onem“ na konci 25. minuty Míra Soukup, byla nakonec rozhodující pro celý další vývoj klání – v té chvíli svítil na tabuli stav 40:61. Dvacetibodové vedení jsme si poté drželi v dalším průběhu až do konce třetí periody. Ve 28. minutě proměnil obě šestky Ell Sanders – 47:67; a tento zkušený point guard úspěšnou dvoubodovou střelou dal nakonec pečeť i celé třetí čtvrtině, po které byl stav 51:73 z pohledu našich hostitelů.

V závěrečné desetiminutovce už hráči Děčína nepřipustili žádné drama a v poklidu si udržovali svůj vybojovaný náskok ze třetí čtvrtky. V polovině 33. minuty prohnal síťkou trojku Admir Alič – 56:78 a o tři minuty později se dvakrát prosadil z čáry trestného hodu kapitán Jakub Houška – 63:82. Závěr utkání na naší straně zpestřily první ligové body mladého pivota Jakuba Kaši, který si je připsal konkrétně ve 38. minutě, kdy také proměnil oba trestné hody. Symbolicky nakonec udělal tečku za utkáním košem Lukáš Bažant, který zaokrouhlil počet vstřelených děčínských bodů na 90.

Ze Svitav si tak nakonec odvážíme po velmi dobrém výkonu cennou výhru 90:70. Po dvoubodovém importu z východních Čech nám nyní tedy nezbývá než držet palce našemu severočeskému sousedovi z Ústí nad Labem, jelikož pokud by v zítřejší dohrávce na svém kurtu zdolal slovenské Levice, definitivně by nás tak poslal do vytoužené skupiny A1. Pokud naopak Astrum „vyloupí“ ústeckou arénu, rozdáme si to s ním v úterý v přímém souboji o postup do první šestky!

Základní sestavy:
Svitavy – Moravec, Deloach, Teplý, Jelínek, Mróz
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Houška

Body: Mróz 29 (+ 9 doskoků a 6 F+; trojky 3/2), Deloach 20 (+ 8 doskoků a 5 asistencí), Harčár 6, Miloš 5, Andres a Jelínek po 3, Sedlák a Teplý po 2, Moravec 0 (ale připsal si 5 asistencí) – Pope 19 (+ 5 doskoků; trojky 10/5), Alič 13 (trojky 3/3!), Stria 13 (+ 5 získaných faulů) Houška 11 (+ 11 doskoků – z toho 7 útočných -> double-double), Sanders 10 (+ 7 asistencí, 5 doskoků i získaných faulů; validita 25!), Landa 9 (+ 6 doskoků – z toho 4 útočné), Soukup 5, Bažant a Jiříček po 4, Kaša 2; střelba 3 b.: 17/5 – 24/11; střelba 2 b.: 40/20 – 53/23; TH: 23/15 – 17/11; doskoky: 30:38 (útočné 6:16!); fauly: 20:26; ztráty: 16:4!; týmová užitečnost: 67:97.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta