Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Zapomněla, kde ho nechala
DĚČÍN – Od poloviny září letošního roku pátrá i děčínská policie po zmizelé Dacii Sandero. Její majitelka s ní přijela do Čech na návštěvu a při tom zapomněla, kde ji zaparkovala. Včera prvního listopadu se na ní usmálo štěstí v podobě nálezu jejího motorového pomocníka. Ztracený vůz byl nalezen hlídkou policie na Tyršově ulici v Děčíně. Majitelka byla v zápětí vyrozuměna a vozidlo ji bude v následujících dnech předáno zpět do jejího držení.

Drzý návštěvník
DĚČÍN – Odemčená kancelář v budově děčínského soudu oslovila koncem letošního července smělého čtyřicátníka. Ten za jejími dveřmi nalezl volně odložený mobilní telefon, který stál jeho majitelku čtyři tisíce čtyři sta šedesát osm korun. Nelenil a s Nokií 6500 utekl. Odcizený aparát byl nalezen v jedné z děčínských zastaváren, kde za něj jeho nový majitel obdržel částku 100,- Kč. Výtečník se bude zpovídat z krádeže.

Nechtělo se mu
RUMBURK – To se tak někdy namane, že si neplníme to, co máme. Od osmnáctého září letošního roku odkládal šestatřicetiletý muž z malé vísky na Rumbursku svůj nástup do věznice bez omluvy a řádného udání důvodu, a tak si na něj rumburští policisté posvítili. Zajeli do místa jeho trvalého bydliště. Když jim přišel otevřít, vyzvali ho k plnění povinností a tak se stalo, že krátce před půlnocí včerejšího dne prvního listopadu se ke spánku ukládal již v hotelu s mřížemi. Muž v závěru den čelil i sdělení obvinění pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Překročil zákon?
KRÁSNÁ LÍPA – Místní strážci zákona obdrželi oznámení, že jeden z místních obyvatel má ve svém držení zbraň, na kterou nemá oprávnění. Policisté se nyní zaměří na třiačtyřicetiletého muže, zda-li skutečně nedošlo k překročení zákona. V případě, že policisté odhalí opomenutí občanských povinností, může si majitel zbraně vyslechnout sdělení podezření pro přečin nedovolené ozbrojování, za což nabít trestní zákoník ztrátu svobody až na děv léta, propadnutí věci či zákazem činnosti.

Málem to vyšlo
DĚČÍN – Chtěli obelstít pojišťovnu a přijít si tak na nějaký ten peníz navíc… Policejní vyšetřovatelé v uplynulých týdnech řešili pojistný podvod, kterého se dopustila dvojice mužů, kteří v březnu roku 2009 úmyslně předstírali dopravní nehodu svých dvou vozidel. Ta do sebe narazila nedaleko obce Veselé krátce půl hodiny po deváté hodině ráno. Zúčastněné BMW 525 opomnělo dát přednost v jízdě právě projíždějícímu VW Golfu. Tím došlo ke značnému poškození obou vozidel, za což oběma intrikánům poškozená pojišťovna vyplatila dohromady částku přesahující tři sta sedm tisíc korun českých. V současné chvíli již děčínští strážci zákona oběma vykutáleným řidičům připravují cestu ke spravedlnosti.

Vyslechli si sdělení
RUMBURK – Rumburským policistům se podařilo lapit dvojici muže, kteří mají na svědomí krádež tří jízdních kol z místního koupaliště. K té se odhodlali v polovině letošního září během jedné z jejich nocí. Okradení majitelé kol vyčíslili škodu na necelých jednačtyřicet tisíc korun. Mladíci byly téměř v zápětí umístěni do policejní, ze které putovali do policejní služebny k sepsání výslechu. V úterý třicátého října letošního roku si oba podezřelí vyslechli ústy policejních inspektorů sdělení podezření z přečinu krádeže. O trestu rozhodne soud.

Neblahá reklama
DĚČÍN – Místní soukromá společnost, zabývající se opravou mobilních telefonů, se odmlčela. Děčínští policisté obdrželi již třetí oznámení od místních občanů, kteří se na zástupce firmy obrátili s prosbou o opravu svého mobilního telefonu. Aparát dobrovolně vydali ve víře, že se s ním po nějaké době určitě opět shledají. Opak je pravdou. Každému z poškozených v této chvíli společnost dluží aparát či finanční odškodnění. Na výzvy klientů nereaguje, a proto se děčínští muži zákona pokusí do nevyjasněných poměrů vnést světlo a pořádek. Události šetří s podezřením na zpronevěru.

Přišel o notebook
VARNSDORF – Majitel notebooku zn. Asus byl nemile překvapen novým spádem událostí. Svého pomocníka si odložil do uzamčení šatny ve sportovní hale na Varnsdorfsku v úterý třicátého října 2012. Když se do ní po hodině opětovně vrátil, se svým zanechaným majetkem se již neshledal. Jeho zmizení nahlásil na místní obvodní oddělení policie. Všechny okolnosti zatím ukazují na přečin krádeže. Škoda přesahuje částku jedenácti tisíc korun.

Přišel o peněženku
DĚČÍN – Středa se zdála býti vhodnou na návštěvu zdejší městské knihovny,a tak vyrazil. Pětadvacetiletý čtenář si odložil svou peněženku v prostorách veřejně přístupných, jenomže ouha, on na ni zapomněl. Když se pro ni vrátil, byla už dávno pryč. Nutno podotknout, že kdo nalezne osobní věci, doklady či finanční hotovost a ponechá si je pro svou potřebu namísto zasloužilého návratu, dopouští se protiprávního jednání v podobě přečinu zatajení věci. Škodu lze vyčíslit pouze výší starostí, které budou následovat…

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín