Rubriky
Kultura Zprávy

Zámecké interiéry v Čechách a v Sasku

V nově opravených prostorech jižního křída děčínského zámku proběhne mezinárodní konference.
Ani po skončení projektu „Hranice – 550 let Chebské smlouvy“, nekončí úspěšná spolupráce mezi správou děčínského zámku a saským zámkem Weesenstein. Díky vzájemné součinnosti se pomalu rozbíhá nový projekt, který bude realizován v letech 2012–2014. Jeho námětem je vnitřní vybavení zámeckých objektů na české i saské straně hranice. Z prostředků projektu bude pokračovat vyhledávání a restaurování původního mobiliáře děčínského zámku, který je od 40. let 20. století rozptýlen po řadě kulturních institucí po celé České republice. Těmito zachráněnými exponáty bude postupně vybavováno jižní křídlo.
Symbolický úvod nového projektu obstará mezinárodní konference „Interiéry českých a saských zámků ve 20. století – dějiny a perspektivy“, která se v Knihovním sále děčínského zámku odehraje ve dnech 8.–9. listopadu 2012. Jak již název napovídá, budou se odborníci z obou stran hranice zabývat otázkami vnitřního vybavení šlechtických sídel. Obě země totiž zažily do jisté míry podobné situace – rozpad tradičního systému v roce 1918 a zejména velkou vlnu konfiskací po skončení 2. světové války. Zámecké interiéry během těchto událostí utrpěly obrovské škody. Někdejší panovnické a šlechtické rezidence ztratily své původní využití, a byly využívány účelově. Na konci války i během konfiskace došlo k hromadnému rozkrádání a ničení původního vybavení. V 50. letech zase historické objekty trpěly vytvářením různým umělých expozic, v rámci kterých docházelo k rozsáhlým a dnes jen stěží pochopitelným přesunům mobiliáře. Následky těchto neblahých událostí se na mnoha místech napravují až do dnešních dnů. Současný návštěvník leckdy netuší, že prochází expozicí vytvořenou z předmětů, které na daný objekt vlastně vůbec nepatří, zatímco původní vybavení bývá ukryto v depozitáři.
„Konference se zaměří právě na objekty, které musely během 20. století hledat svou tvář. Změnily využití, často přišly o své původní vybavení, a proto přemýšlí, co mohou nabídnout dnešnímu návštěvníkovi,“ říká František Šuman ze Zámku Děčín p. o. „Obě země volí při rehabilitaci zámeckých interiérů svoji vlastní cestu, proto bude vzájemná výměna zkušeností velmi přínosná.“ Mezi nejatraktivnější části konference bude jistě patřit blok věnovaný současným a nedávným renovacím zámeckých expozic na řadě známých objektů. „Ze středních Čech můžeme například jmenovat zámky Žleby a Konopiště, z jižních Čech zámek Kratochvíle, z Libereckého kraje například zámek Hrubý Rohozec či Sychrov,“ dodává František Šuman. Zazní ovšem i zkušenosti z německé strany hranice. Kromě saských zámků Weesenstein, Pillnitz či drážďanské rezidence se referenti budou věnovat také objektům v Durynsku či Berlíně-Braniborsku. Záštitu nad konferencí pak převzal ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg.
Konference o zámeckých interiérech je přístupná také široké veřejnosti. Vstup je volný, všechny přednášku budou tlumočeny. Podrobný program a přihlašovací formulář naleznou zájemci na webových stránkách děčínského zámku: www.zamekdecin.cz.

[FŠ]

Zdroj: www.zamekdecin.cz