Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

„Naval prachy!“
DĚČÍN – Scéna vystřižená jako z akčního filmu se odehrála v pondělí krátce před půl nocí nedaleko domova pro seniory. U obslužného okénka benzínové čerpací stanice na Kamenické ulici se krátce po půl dvanácté v noci objevil mladík s pistolí v ruce, jenž požadoval po přítomné obsluze vydání finanční hotovosti. To ovšem již útočník, ani jeho komplic neobdrželi, jelikož na místě činu se v tu chvíli objevila záchrana v podobě mužů zákona. Děčínským kriminalistům se podařilo zadržet partičku dvou loupežníků, kteří mají na svědomí přepadení již druhé loupežní přepadení v našem městě. Díky vzájemné a především úspěšné spolupráci se oba výtečníci krátce po svém činu ocitli v rukou zástupců zákona. Ti je zadrželi a z Kamenické ulice převezli přímo do policejních cel. Oběma představitelům loupežného přepadení bylo včera sděleno obvinění z přečinu loupeže, za což trestní zákoník nabízí vysoký trest. Současně byl podán návrh na vzetí do vazby, o němž bude rozhodnuto v následujících dnech.

Obchod s konopím
DĚČÍN – Necelé dva roky si místní podnikavec vylepšoval živobytí prodejem marihuany, za kterou vyinkasoval přibližně sedmdesát tisíc korun. Jak vyplývá z policejních protokolů, nelegální podej marjánky přesáhl dvě stovky obchodů, kterými prodal téměř půl kila sledované omamné látky. Provinilci v tuto chvíli hrozí trest v podobě peněžitého postihu, případně až pětiletý pobyt za mřížemi.

V rukou spravedlnosti
VARNSDORF – I ve Varnsdorfu se povedlo místním kriminalistům včera v podvečer 2.10.2012 zadržet osobu, jenž má na svém kontě několik vloupaček v jejich městě. Nejdříve ji přilákal obchodní dům v Národní ulici, odkud si odnesla předplacené telefonní karty společně s cigaretami. O pár týdnů později dopadený muž zabrousil do areálu místního pivovaru, kde mu za oběť padly věci ze zaparkovaného vozidla. Z něj si odnesl cennosti v hodnotě padesáti tisíc korun. To mu ovšem nestačilo, a tak si s sebou navíc vzal ještě i dvě jízdní kola. Za jeho řáděním se skrývá škoda necelých sto třiceti tisíc korun. Ta zřejmě bude ještě stoupat, protože si tak počínal i v minulosti. Dnes mu rumburští kriminalisté sčítají vroubky a počítají přešlapy, které mu mohou vynést pobyt za mřížemi. Právě v tuto chvíli čelí téměř třicetiletý muž obvinění z trestných činů krádeže a poškození cizí věci.

Dnešního dne nasčítali vroubky i jeho komplici, se kterým společně „udělali“ jedno vloupání. Jak vyplývá z policejních protokolů, už jenž byl dnešního dne převezen přímo do výkonu trestu, má na svědomí sedm krádeží, z nicjh dvě spáchal ve společnosti druhé osoby. Jelikož mu výstraha z minulosti nestačila, poslal ho soudce do vězení bez dalších průtahů. Odsouzený muž má na svém kontě škodu osmdesáti šesti isíc korun, které se mu načítala krádežemi jízdních kol před plaveckou halou, kartónů cigaret a batohu s osobními věcmi.

Stačilo málo
RUMBURK – Jen pár dní chybělo přespolnímu návštěvníkovi rumburské benzínky k vypršení podmínky, jež mu před časem vyslovil děčínský soud. Leč nevydržel a krátce před půl osmou večer zabrousil první říjnové pondělí na místní čerpací stanici. Dvacetiletý výlupek požádal přítomnou obsluhu o dvě krabičky cigaret a aniž by je zaplatil, chňapl po nich a vzal nohy na ramena. Teď výtečníčka čeká policejní vyšetřování pro přečin krádeže.

Odcizili telefony
VARSNDORF – Pár vroubků už na svém kontě mají, ale zjevně je to neodradilo od dalšího nekalého počínání. Pozornost dvou nenechavých mladých mužů vzbudily odložené věci v hodnotě necelých šesti tisíc korun, jež si na pláži u varnsdorfského rybníku Rio odložila dvojice plavců začátkem července letošního roku. Podezřelou dvojici smělých návštěvníků místního koupání v těchto dnech prošetřují policisté z Varnsdorfu. Pokud se podaří nashromáždit dostatek důkazů, mohou oba provinilci stanout před soudem.

Neřekl pravdu
RUMBURK – Neuhrazený úvěr, který čítá sto tisíc nesplacených českých korun, je nyní pod policejním drobnohledem rumburských kriminalistů, kteří zjišťují veškeré informace k možnému spáchání přečinu úvěrového podvodu. Za ten nabízí trestní zákoník v případě usvědčení trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti. Muž, jenž nepochází ze šluknovského výběžku, uzavřel v polovině prosince loňského roku smlouvu o úvěru s tím, že při jejím uzavírání navíc uvedl nepravdivé údaje. Do této chvíle nesplatil nic ze svého dluhu, a tak se teď zpovídá skrze strážce zákona.

Odsál naftu z nádrží
VARNSDORF – Během uplynulého víkendu přišlo několik majitelek vozů značky Škoda o palivo ve svých motorových pomocnících. Vykutálený zlodějíček poškodil nádrže, ze kterých odsál pohonné hmoty za jeden tisíc korun. Skvrny, jež se objevily pod vozidly, odklízeli varnsdorfští hasiči. S důkazy a výpověďmi poškozených žen pracují muži zákona z místního obvodního oddělení. V případě dopadení viníka může provinilec inkasovat až dvouletý pobyt za mřížemi.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín