Rubriky
Zprávy

Železniční most v Děčíně čeká velká oprava

Most na úseku trati mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín východ, který se nachází na soutoku řek Labe a Ploučnice pod zámkem čeká v průběhu roku 2013 rozsáhlá rekonstrukce.

Předmětem rekonstrukce je výměna mostního provizoria za definitivní mostní konstrukci. Stávající mostní provizorium je na konci své životnosti a jeho výměna je tedy nutná pro zajištění bezpečnosti železničního provozu.

Stávající provizorium nahradilo v roce 1976 původní nýtovanou mostní konstrukci, a to z důvodu jejího zhoršeného stavebně-technického stavu. Jedná se o vojenskou konstrukci konstruovanou pro krátkodobou a po úpravách pro dočasnou obnovu.

Práce budou probíhat v průběhu roku 2013, tzn. od dubna (resp. konce března v závislosti na klimatických a hydrologických podmínkách) do konce listopadu. Některé přípravné práce na úpravách spodní stavby mostu jsou uvažovány již v letošním roce, opět ale bude záležet na klimatických a
hydrologických podmínkách.

Výluka trati je uvažována v období srpen až říjen2013 (předpoklad 19. 8. – 07. 10. 2013, tj. 50 dní nepřetržitě). V daném úseku bude přeprava osob řešena pomocí náhradní autobusové dopravy.

Most sestává ze 16 mostních otvorů, jeho délka je 358,3 m. Tři mostní otvory, které překračují řeku Labe, mají délku 152 m.

Ing. Vladimír Brzek
Ředitel kanceláře generálního ředitele
Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Generální ředitelství