Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nespoutaná jízda městem
VARNSDORF – Sedl za volant, ačkoliv má od loňského března zakázáno řídit vozidla. Krátce před půl šestou večer ve čtvrtek 13. září 2012 zastavila místní policejní hlídka osádku vozidla Citröen ZX. Tamní řidič se projížděl varnsdorfskou Národní ulicí nejen navzdory vyslovenému zákazu, ale navíc i alkoholu, který byl odhalen Drägerovým přístrojem o pár minut později. Přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání v souběhu s ohrožením pod vlivem návykové látky je již v tuto chvíli v rukou varnsdorfských strážců zákona. Muži hrozí kromě peněžitého trestu a zákazu činnosti navíc i pobyt za mřížemi…

Budeme to míti pověst
DĚČÍN – Osmašedesátiletý cizinec, jenž navštívil českou zemi se svým kolem, si z cesty po krásách severních Čech odveze především jednu nemilou zkušenost. Při svém pobytu na našem území mu ve středu dvanáctého září 2012 doposud neznámý lapka přemístil z Řetězové ulice v Děčíně jeho cestovní jízdní kolo o několik ulic dál. Kolo náležitě „očesal“, a tak návštěvníkovi zdejších hvozdů přibyla ke vzpomínkám i čtyřiačtyřiceti tisícová škoda. Případ krádeže šetří policisté obvodního oddělení v Děčíně.

Vykutálený loupežník
VARNSDORF – Na svém zločineckém kontě mu přibylo šestnáct případů překročení zákona, které zaznamenávala po celou dobu jeho řádění rumburská kriminálka. Zřejmě ho hryzalo černé svědomí, a tak při zahlédnutí představitelů zákona pohybujících se po varnsdorfských ulicích vzal nohy na ramena a dal se na útěk. Ten se však nezdařil a nezbeda skončil v policejní cele. Na světlo tak vyplavalo šestnáct přešlapů, kterými své oběti okrádal, poškozoval a navštěvoval místa, kde nebyl vítán. Během uplynulých jednadvaceti dní napáchal škodu překračující dvě stě tisíc korun českých. V tuto chvíli již čelí obvinění ze tří přečinů, které ho dovedly až k branám vazební věznice, kde o svém chování může nyní přemýšlet.

Ukradl jí telefon
RUMBURK – Poslední prázdninový den přišla místní návštěvnice parku nedaleko ulice SNP o svůj mobilní telefon zn. Nokia za sedmnáct set korun českých. Ten jí sebral smělý lapka přímo od ucha. Přečin krádeže šetří policisté z místního obvodního oddělení.

A je bez kola!
VARNSDORF – Majitel patnáctitisícového jízdního kola odstavil v pondělí desátého září letošního roku svého pomocníka v chodbě místní základní školy. Ani v nejmenším ho v tuto chvíli nenapadlo, že se svým bicyklem již nesetká. Den nato vzali strážci zákona spravedlnost do svých rukou a mladíka podezřelého z přečinu krádeže zadrželi a umístili do cely. Tam o svém počinu může v klidu přemýšlet …

Asi čekal teplo
DĚČÍN – Z restaurace děčínské sportovní haly zmizely dva reklamní slunečníky. Nezvaný nenechavec je odnesl během noci z pondělí na úterý 11.9.2012 přímo od stolu. Poškozená společnost vyčíslila škodu na deset tisíc korun. Případ krádeže v tuto chvíli již šetří policisté z obvodního oddělení v Děčíně.

„Výlet“ zaplatí daňoví poplatníci
DĚČÍN – Během tohoto víkendu si děčínští policisté posvítili na několik osob, které odmítali plnit své závazky vůči společnosti. Výzvy k nastoupení výkonu trestu pro ně nebyly dostatečnou pohnutkou, a tak je děčínští strážci zákona zadrželi a předali vězeňské službě. Všichni tři výtečníci se navíc budou zpovídat z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Stačilo pár hodin
ČESKÁ KAMENICE – V sobotu 8. září 2012 bylo v Liberci odcizeno osobní vozidlo zn. BMW 330. Ještě téhož dne bylo nalezeno odstavené nedaleko obce Jánská, kde ho převzali policisté a zajistili jeho předání zpět do rukou okradeného majitele. Velkou měrou k jeho nalezení přispělo radiové zabezpečení vozidla, umístěné uvnitř auta, kam si ho jeho vlastník prozíravě nechal umístit. Společnost nabízející tyto služby zajišťuje celou řadu možností, jak své vozidlo můžete ochránit před krádeží.
V první polovině letošního roku bylo v České republice odcizeno 5.447 dvoustopých vozidel. V loňském roce jejich počet převyšoval současný stav o několik stovek více, přesněji 5.945 vozidel. Zda-li lidé více dbají o jejich zabezpečení či klesl zájem o kradená vozidla, statistiky neuvádějí.

Auto není trezor
KRÁSNÁ LÍPA – Jednadvacetiletý návštěvník doubických hvozdů zaparkoval se svým vozem VW Golf na místním parkovišti u mraveniště. Ve voze zanechal osobní věci a turistické vybavení. Když se ke svému motorovému oři vrátil o několik hodin později, čekalo ho překvapení. Věci v hodnotě osmnácti tisíc korun českých zmizeli bez zjevné stopy násilí. Na místo přivolaní strážci zákona s okradeným cestovatelem sepsali protokol a prohledali okolí. V paměti zůstává nemilá vzpomínka a drahá zkušenost.
V průběhu tohoto víkendu došlo v děčínském regionu k šesti případům vloupání do osobních vozidel. Škoda způsobená vloupáním do napadených vozidel se vyšplhala k hranici necelých 78.000,- Kč. Nejčastěji si smělí samozvanci vybírají vozidla v odlehlých místech, jakými jsou lesní cesty, nehlídaná parkoviště v lesním porostu a polní cesty využívané zřídkakdy.
Policie by touto cestou chtěla opětovně apelovat na všechny návštěvníky odlehlých zákoutí a milovníky procházek v přírodě, kteří parkují své vozy v místech, kde není zajištěn dohled nad parkujícími vozidly, nenechávejte ve vozidlech cenné věci a doklady. Existuje vysoká pravděpodobnost, že se s odcizenými věcmi jíž neshledáte…

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín