Rubriky
Sport Zprávy

Zpověď z druhé strany barikády aneb fans hodnotí, chválí i predikují

Do zpovědnice BK Děčín usedl ještě před začátkem nové sezony nepsaný „vůdce“ a lídr děčínských bubeníků Standa Vaníček, kterého však většina fanoušků zná pod přezdívkou Sup. Společně se svými „kumpány“ dříve jezdil fandit na hokej do Litvínova, ale nyní je již pravidelně hnacím motorem atmosféry při zápasech Válečníků (nejen) v domácí aréně. Sup v obsáhlém rozhovoru zhodnotil uplynulou sezonu (z různých pohledů), porovnal atmosféru v ČEZ Sportcentru s ostatními halami týmů NBL, vysekl poklonu všem děčínským tifosi, vyzdvihl účast děčínských bubeníků na zápasech repre v Chomutově a zároveň se zkusil vžít do role věštce.

Supe, nejprve se vraťme krátce ke zhodnocení loňské sezony. Jak byla podle tebe úspěšná z hráčského pohledu?
Byla to sezona snů. Po odchodu Williama Hatchera odešla i spousta bodů, které potom chyběly v některých zápasech, kdy jsme těsně prohráli. Čekalo se, co bude a jak dopadne sezona. Kdyby někdo prorokoval stříbro v poháru a bronz v Mattonce, tak bych řekl, že je blázen. Dalším šokem bylo onemocnění Sokyho (Míry Soukupa), který dlouho týmu chyběl. Nakonec vše dopadlo senzačně. 

A jak z toho fanouškovského?
Z fanouškovského pohledu je skvělá každá sezona, každý zápas pro všechny, kteří mají basketbal rádi. Ustálily se návštěvy, ale o to více se začalo projevovat povzbuzování našich bojovníků. Naše bubenická sekce trochu omladila – a my se z nich snažíme vypěstovat takové „blázny“ jako jsme my. 

Řada soupeřových hráčů přiznává, že v Děčíně hrají rádi právě díky atmosféře, která zároveň Válečníkům výrazně pomáhá. Tato slova váš fanklub jakožto hnací motor fandění musí velmi těšit.
Každá pochvala je vlastně odměnou za naše řádění za bubny. Jsme rádi, že jsme tady a můžeme bubnovat pro BK Děčín. Ta pochvala patří i Láďovi Ebrtovi (správce haly), který má spoustu hodně dobrých nápadů a pomáhá i s realizací našich. 

Jak bys zhodnotil spolupráci s ostatními fandy? Chytají se bez problémů na všechny pokřiky nebo je stále na čem pracovat?
My dodáváme jen impulz, většinu stejně udělají fanoušci na tribunách. Vytvořila se docela velká skupina, která je slyšet hlavně při zápasech mimo Děčín. 

Jakou známkou na stupnici 1-5 jako ve škole bys děčínské fans zhodnotil?
Hodnocení děčínských fanoušků – nemůžu jinak než 1*. 

Kdybys v rámci NBL porovnal atmosféru v ČEZ Sportcentru s jinými halami, tak jak si podle tebe stojíme? Kde se fandilo nejhůře a kde naopak support měli na slušné úrovni?
Není to jen můj názor, ale patříme hodně vysoko. Nevím, jaká je atmosfera v Levicích (prý je taky skvělá a bouřlivá ), ale v rámci českých klubů by bylo pořadí dle mého – 1. Děčín, 2. Nymburk, 3. Prostějov. Ne moc dobře se fandí v Kolíně a v Pardubicích – a to z důvodu verbálního napadání od některých rádoby fanoušků. Skvělá atmosféra je na USK, kam rádi jezdíme. Super byla atmosféra v Prostějově a v Nymburce, kde je to vždy zdravě vyhecované. 

Letos v létě jste také pomáhali vytvořit atmosféru při zápasech české repre v Chomutově. Jak tuto anabázi hodnotíš výkony na hřišti i v hledišti?
Byli jsme překvapeni, když nám volal Jakub Důra (manažer reprezentace) a poté Michael Šob (technický vedoucí a PR manažer reprezentace) s dotazem, jestli by bubeníci z Děčína společně s trubači z Ústí nad Labem nepřijeli do Chomutova pomoci vytvořit atmosféru při domácích zápasech reprezentace. Byli jsme za to rádi, jelikož jsme mohli vidět aktuální Top hráče, kteří mohli a chtěli reprezentovat. V hledišti to bylo celkem dobré a i lidi se začali postupně přidávat. Bonbónkem byl i pro nás zápas s Tureckem. 

Chystáte do nové sezony nějaké novinky? A kolikahlavý by fanklub měl v příští sezoně být?
Novinky u bubeníků – možná přibude nějaký nový rytmus. Vymýšlíme i nějaké popěvky, které by se daly skandovat. Moc se nám to ovšem nedaří (možná by mohli pomoci ostatní fanoušci s nějakým nápadem). Dále se snažíme sehnat ruční hasičskou sirénu, kterou jsme měli, ale bohužel nevydržela – neví někdo o nějaké nepotřebné? Budeme moc rádi za každou pomoc či radu! 

Když by ses měl proměnit do role proroka – bude podle tebe sezona 2012/2013 minimálně stejně úspěšná jako ta předcházející?
Hodně těžká otázka. Odešlo 5 hráčů v čele s nejlepším hráčem posledních dvou let Pavlem Houškou. Místo něj přišel slovenský snajpr Peter Sedmák a na rozehrávku Patrick Pope. Z Ústí přestoupil i křídelník Bažant. Samozřejmě bych si přál postup do finále v poháru i v Mattoni NBL. Pevně věřím, že až se s týmem sehrají noví hráči, budeme opět štikami v lize.

Foto: Sup (vpravo) s ostatními bubeníky při zápase v Děčíně 
Zdroj: www.romanvalenta.cz

Zpovídal: Ladislav Faltin