Rubriky
Sport Zprávy

Na úvod turnaje podlehli Válečníci v ofenzivní přestřelce Rudupisu Prienai

BK Děčín – Rudupis Prienai 86:99 (16:28, 36:50, 67:73)
V prvním zápase Mezinárodního turnaje v Děčíně se střetl náš celek s litevským Rudupisem Prienai, který letos bude opět startovat ve druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu, Eurocupu. Loni jsme tohoto litevského soka zdolali poměrem 80:76, ale letos převedli svěřenci Virginiuse Šeškuse o několik tříd lepší basketbal, výborně pálili z kratší i delší vzdálenosti a nakonec zvítězili 99:86

Za děčínský celek poprvé v přípravě naskočil do zápasu i kapitán Jakub Houška, který si v létě plnil reprezentační povinnosti; ani do zápasu s litevským sokem jsme však bohužel nenastoupili kompletní, jelikož kvůli problémům s krkem absentoval rozehrávač Levell Sanders.

Absence zkušeného plejera však na našem celku nebyla zkraje utkání patrná a brzy jsme vedli 6:2. Z vedení jsme se však neradovali dlouho – běhaví Litevci pálili přesnými a díky šňůře 8:0 byl na začátku 4. minuty stav 6:10. Bodový apetit soupeře rostl s přibývajícím časem a v polovině 6. minuty vedli hráči Rudupisu již dvouciferným rozdílem – 8:18. Hlavně díky přesným trojkám (za první čtvrtinu soupeř vyprodukoval celkem čtyři) a střelbě z delší vzdálenosti si vysoké vedení udrželi svěřenci kouče Šeškuse do konce úvodního kvartálu, po kterém platil stav 16:28.

Druhou desetiminutovku začali děčínští hráči sebevědoměji, ale borci v bílých dresech trestali nemilosrdně každou sebemenší chybičku a jakékoliv snížení svého náskoku nemilosrdně trestali, což dokazuje i skóre – v 15. minutě byl průběžný stav 25:36… Do konce úvodní půle hosté ještě vyšperkovali svůj náskok o další tři body, takže do kabin se odcházelo za průběžného stavu 36:50.

Druhý poločas odstartovaly dvě trojky hráčů Rudupisu, čímž se vedení soupeře vyšponovalo na dvacetibodovou hranici – 36:56. V dalších minutách se ale na kurtu děly věci!… Na konci 23. minuty nejprve Luboš Stria po rychlém protiútoku snížil na 45:58, na což hostující kormidelník zareagoval oddechovým časem; na přelomu 24. a 25. minuty nejprve vyfasoval za protesty technickou chybu rozehrávač Janavičius a o pár desítek vteřin později ho následoval i horkokrevný kouč Šeškus – když navíc k bodům z čáry trestného hodu přidal na konci 25. minuty Luboš Stria další koš, bylo rázem manko jen tříbodové! – 55:58. V závěru třetí čtvrtky sice soupeř opět zabral, ale tečku za „bláznivou“ čtvrtinou udělala trojka Honzy Bejčka na 67:73.

Nástup do závěrečné periody měli mnohem lepší hráči litevského týmu, kteří díky koši pivota Labuckase utekli ve 33. minutě na rozdíl dvanácti bodů – 69:81. V minutě 36. prohnal síťkou trojku nejlepší střelec celého klání Patrick Pope a snížil na 75:82, ale na přelomu minut 37. a 38. se opět prosadil přes hlavu produktivní Labuckas, zvýšil na 75:89 a s děčínskými akciemi na výhru to v tu chvíli vypadalo prachbídně… Velmi dobře hrající Rudupis si již také vedení zkušeně pohlídal a dovedl utkání do vítězného konce – konečné skóre velmi útočně laděného špílu je 86:99.

Body Děčína: Pope 25, Sedmák 13, Soukup 12, Bejček a Stria po 10, Alič 7, Bažant 6, Houška 3; za Rudupis pálili nejpřesněji Milaknis (24 punktů) a Janavičius s Labuckasem (oba po 20 bodech); trojky: 10:13; doskoky: 27:35; asistence: 22:19; chyby: 23:22.
Zdroj: www.bkdecin.cz