Rubriky
Zprávy

Na Dolském mlýně skončila letošní brigádnická sezóna

Dolský mlýn, 15.9.2012 – Minulou sobotu se uzavřela letošní sezóna brigád na Dolském mlýně. I přes ne příliš příznivé počasí se sešlo na 34 účastníků, kteří opět pomáhali s odklízením suti v místě zdemolovaného hotelu, odkud se podařilo odvézt deset tun cihlové suti. „Všichni kolemjdoucí již také mohou od cesty spatřit sklep z roku 1742, který byl objeven během srpnové brigády a jehož nález nás velmi mile překvapil“ říká Natalie Belisová, která je na správě národního parku zodpovědná za péči o kulturní dědictví. V horní části objektu bývalého hotelu také pokročilo odhalování zbytků budovy k podlahám horního podlaží. V interiéru i na bývalé terase byla nalezena původní dlažba.

Pokročilo se také s konzervací ruiny bývalé stáje, kde bylo osazeno chybějící dveřní ostění. Před zimou byl prohrnut i bývalý mlýnský náhon, aby voda, uvězněná naplaveninami po povodni, nezamrzala ve strouze a nepoškozovala zdivo.

Areál Dolského mlýna je od roku 2000 majetkem Správy Národního parku České Švýcarsko a v roce 2007 se stal kulturní památkou. S její záchranou pomáhá správě národního parku Občanské sdružení pro záchranu a konzervaci kulturní památky Dolský mlýn a také řada organizovaných i neorganizovaných dobrovolníků, kterým není osud tohoto jedinečného místa lhostejný. „Všem patří srdečný dík za odvedenou práci“ uzavírá Natalie Belisová.

Zdroj: www.npcs.cz