Rubriky
Kultura Zprávy

Legendární Čtverec letos navštíví legendy Krleš, Vilda čok s Bypassem a Kreyson

V krásném prostředí šluknovského výběžku se bude konat dvacátýšestý ročník již legendárního Rockfestu Čtverec 2012. I letos je připraven zajímavý program. O festivalovém dění, životě a historii nám více prozradil jeden z pořadatel Radek Sádovský člen kapely Krleš, kterou uslyšíte dne 11.8. na Čtverci 2012.

Jak a kdy vznikl nápad udělat Rockfest Čtverec, jeho historie je docela bohatá a prošla dlouhou cestu, včetně neúspěchů? Můžeš čtenářům přiblížit jeho historii?
Nápad vznikl před více jak 25 lety v Dolnopoustevenském softbalovém oddíle. Bohužel nejsem zcela kompetentní o tom hovořit, jelikož jsem u toho nebyl jako pořadatel, nýbrž jako fanoušek. První ročník se jmenoval tuším Rockový Maratón a účinkovali na něm Hej-vy, Motorband, Baron Byron a čtvrtá kapela, na jejímž jméně se nemůžeme vzhledem k našemu pokročilému věku a počínající skleroze shodnout. Rockfesty se až do přelomu tisíciletí, kromě ročníku 1991, konaly na Čtverci, kdy v závěru této éry chodilo na akci 2500 lidí. Pak přišla poněkud mylná představa, že Česká Lípa je dvacetkrát větší než Poustevna a že tedy když se bude Čtverec konat tam, přijde dvacetkrát víc návštěvníků. Bohužel opak byl pravdou a po nezdařených pokusech se Čtverec stěhoval zpátky na Čtverec. Tentokrát pod taktovkou zcela nových lidí a nového hudebního zaměření – z Hard a Heavy na Alternativu. Což byl ten pověstný hřebík do rakve. Tradice sice zůstala zachována a nit nepřerušena, leč návštěvnost klesala prudce k nule…V roce 2009 jsem se sešel se zakladatelem festivalu Honzou Englerem a domluvili jsme se, že se pokusíme Čtverec zachránit. Na první ročník pod staronovým vedením dorazila pětistovka pamětníků. Problémem oproti ročníkům z let devadesátých byla jednak pošramocená pověst předcházejících let a druhá fakt, že Čtverce byly ten rok dva – jeden v Poustevně a druhý v Doubicích, takže lidi byli asi trochu zmatení. Naštěstí jsme se nakonec s druhou (alternativní) partou dohodli a do budoucna nese název Čtverec jen ten, co se koná na Čtverci.

Co je nejtěžšího na pořádání festivalů, vyskytly se například v minulých ročnících nějaké komplikace?
Největším problémem jsou rozhodně peníze! Do letošního ročníku, kdy jsme dostali menší dotaci od kraje (ale díkybohu aspoň něco) jsme to všechno dělali z vlastní kapsy. Částečně nám pomáhalo město poskytnutím podia a místní hasiči dodáním lidí pro pořadatelskou službu. Největším nepřítelem se ukázalo počasí, když jsme se v roce 2010 trefili termínem do bleskových povodní a akce byla zcela zrušena a vloni lilo až do půl druhý odpoledne a taky během produkce Krucipusku. I přesto však dorazilo vloni o třista lidí víc, než v roce 2009! Což bylo velmi pozitivní a povzbudivé pro další naší práci. Jelikož se do organizování zapojil i Varnsdorfský pivovar Kocour v čele se svým majitelem Pepou Šustou, rozhodli jsme se, že přesuneme Zimní Čtverec do areálu pivovaru ve Varnsdorfu. Výsledek mě velmi mile překvapil! Do Kocoura přišlo stejně lidí, jako v létě do Poustevny!

Jak probíhá příprava a realizace?
Příprava začíná záhy po ukončení samotného festivalu – výběr datumu, kapel, licitování o cenách…Letošní ročník mi přinesl změnu v mnou nenáviděné činnosti – větší papírování v důsledku dotací od kraje. Následuje práce na harmonogramu, technickém a hygienickém zabezpečení atd. atd. Nejhorší a velmi drahou etapou je propagace. Oficiální výlepovka je tak nestydatě drahá, že si to normální člověk ani neumí představit! Bohužel nikdo z nás neovládá moderní technologie, fejsbůk je pro mě španělská vesnice a zde je naše slabá stránka, kterou se snažíme horko těžko řešit. Letos snad už konečně dáme do kupy stránky, ale nemáme moc materiálu, takže pokud má někdo nějaký fotky z konkrétních ročníků, moc by nám pomohlo, kdyby nám je poskytl. Kontakt je na www.ctverec.cz

Jak vybíráte kapely, uvažujete i o zahraničních hostech?
Snažíme se držet modelu původních Čtverců, tedy Hard Rock a Heavy Metal a podle toho vybíráme i kapely. Jako aktivní muzikant spolupracuju s kapelami, s kterými se znám a vím, že s nimi nebudou problémy. Žijem přímo na hranicích a nespolupracovat s Němci rovná se komerční sebevražda. Problémem je ale poměrně nízká úroveň německých kapel a nespolehlivost. Na druhé straně ta pověstná špička je pro nás zase neúnosně drahá, ale jednáme a jednáme a příští rok snad už dotáhnem zahraniční bombu nebo alespoň bombičku! Od loňska spolupracujeme s kapelou ze Sebnitz, která je spolehlivá a akční a německou stránkou Čtverce nám vydatně pomáhá.

Pro jaký typ posluchačů je tedy festival určen?
Jak už jsem uvedl výše, preferujem Hard and Heavy, což obnáší fanoušky v rozpětí 35 – 60 let, ale mezi těmito pozorujem i mladší účastníky, což by mohlo být příslibem do budoucna.

Odlišuje se tato akce nějak od ostatních festivalů?
Nemyslím, že by se nějak zvlášť odlišoval od ostatních festivalů podobné úrovně. Tedy kromě svého stáří. Nerad bych se mýlil, ale jsme asi nejstarší rockfest v republice.

Jaké jsou pořadatelské plány do vzdálenějšího budoucna?
Vydržet!

Je to jediná akce, kterou pořádáte a pokud ne, jaké máte zkušenosti s pořádáním podobných?
Kromě zimního Čtverce se do ničeho nehrnem, nemáme na to ani lidský ani finanční potenciál.

Rockfest Čtverec 2012, co všechno tentokrát nabízí?
Jako hlavní hvězda je rozhodně Kreyson se stále skvělým Láďou Křížkem. Dále zde budou Vilém Čok + Bypass, Krleš, Debill Heads a další

Kde lze najít stránky a co všechno na nich můžeme najít?
Buď www.ctverec.cz nebo bandzone.cz/fan/ctverec2010 a najdete zde, jak už jsem předeslal pouze strohé základní informace…

Mimo pořadatelské aktivity jsi muzikant a kapelník legendárních Krleš, jak zvládáš všechno dohromady? Jak Krleš v současné době hraje a co Vás čeká?
Myslím, že legendární je hodně nadnesené, spíš bych řekl dlouho hrajících Krleš. Hrajeme teď velmi málo v porovnání s tím, jak jsme dřív hrávali. Celkově špatná nálada a stav financí ve společnosti se přenáší v prvé řadě do kultury. V době, kdy velká část národa řeší existenční problémy se asi nedají očekávat natřískaný sály a tak radši sedíme doma a věnujem se konečně našim rodinám, kterým mnohé dlužíme. Včera v noci jsem se vrátil z natáčení videoklipu, který se dělá pod vedením režiséra Marka Dobeše (Kajínek, Chocking Hazard…) takže nás čeká práce na finální podobě obrazu i zvuku. Pomalu, ale opravdu velmi pomalu pracujem na novým materiálu, což ovšem neznamená, že budem něco točit. Mě osobně to připadá jako pitomost, vzhledem k tomu, že si dneska většina takzvaných fanoušků hudbu stahuje a vypaluje zdarma…

Co by chtěl od kouzelného dědečka, tak aby se to týkalo muziky a Vašeho hraní?
Dneska už asi nic, jen bych se ho zeptal, kde si k… byl takovou dobu?

Závěrem prosím pozvěte svými slovy čtenáře na festival…
Přijďte si užít muziku, starý kamarády a pohodu 11.8. do Dolní Poustevny na Čtverec za pouhých 200,- Kč v předprodeji a 250,- Kč na místě …

Zdroj: ROCKMAG.CZ