Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Dlouho se neradoval
Na nově nabytém kole odjížděl šestadvacetiletý výtečník v neděli z panelového domu ve Varnsdorfu. Nebyl to však jeho majitel, ale mladík, který se pro něj vloupal do sklepních prostor. Kromě škody způsobené odcizením po sobě zanechal poničený zámek dveří a plech od kóje. Celková částka čítá kolem deseti tisíc korun. Případu se s vervou ujali policisté z místního obvodního oddělení a včera nenechavce vypátrali. Následovalo sdělení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za tyto přečiny může jít do věznice až na dobu tří let.

Bílý prášek způsobil problém
Exkurzi do policejní cely v Děčíně si ve středu dopoledne udělal pětatřicetiletý muž z ciziny. Předcházela tomu osobní prohlídka , při které u zadrženého policisté nalezli čtyři igelitové sáčky s krystalickou látkou bílé barvy. Posléze ukázalo, že jde o pervitin. Trochu této látky také kolovalo v jeho žilách. Druhý den si muž si od zdejších kriminalistů vyslechl obvinění pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Za ten trestní zákoník nabízí až roční odnětí svobody.

Mařil, aniž by vlastnil řidičák
Podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí si včera z obvodního oddělení ve Varnsdorfu odnesl šestatřicetiletý muž. V pozdních večerních hodinách jej hlídka policistů na Východní ulici zastavila ke kontrole, během níž vykázal dva zásadní nedostatky. Prvním z nich je platný zákaz řízení motorových vozidel, který mu nadělil městský úřad v Rumburku, a druhým byla absence řidičského průkazu. Nyní čelí hrozbě až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Neodolal notebooku ani policistům
Notebook v hodnotě asi osmi tisíc korun ležící ve volně přístupné dílně v jednom z děčínských autoservisů nenechal v klidu dvaadvacetiletého mladíka. Tak ho prostě sebral. O pět dní později, tedy včera, sebrali pro změnu policisté z obvodního oddělení jeho. Návštěva služebny se nedala odmítnout, a když skončila, byl výtečník o podezření z krádeže sděleného ve zkráceném přípravném řízení bohatší. A vzhledem k tomu, že do konfliktu se zákonem se nedostal poprvé, čelí hrozbě až tříletého odnětí svobody.

Okradený hmyz
Čtrnáct dřevěných klád složených blízko silnice mezi obcemi Nebočady a Jakuby odcizil v uplynulých dnech neznámý nenechavec. Poškodil tím nejen okolní hmyz, neboť materiál byl určen na stavbu broukoviště, ale i firmu, která jej hodlala zbudovat. Škoda čítá kolem dvou tisíc korun, čímž se pachatel dopustil přestupku proti majetku. Na případu pracují policisté z obvodního oddělení v Děčíně.

Napadl a dobře nedopadl
Terčem útoku dvacetiletého mladíka se včera večer na Teplické ulici stali strážníci děčínské městské policie. Když proti výtečníčkovi z důvodu páchání výtržností zakročili, začal je napadat. Nejprve slovně, potom se snažil jednoho z policistů opakovaně udeřit pěstí do obličeje. Ani jedna rána však svého cíle nedosáhla. Toho ale dosáhli napadení, kteří agresora zpacifikovali a další výpady mu znemožnili nasazením pout. V této chvíli se muž uklidňuje v policejní cele a čeká, co bude dál. Vypadá to na trestný čin násilí proti úřední osobě. Za ten nabízí trestní zákoník odnětí svobody v délce až čtyř let.

Nevrátil všechno
O tom, že ponechat si peníze, které přijdou omylem na náš účet, může člověka přivést do křížku se zákonem, se na vlastní kůži přesvědčil padesátiletý muž z Děčínska. Tomu se na kontě zčistajasna objevila částka kolem tří miliónů korun. Šlo chybu, která se vloudila při převodu peněz jisté firmy. Následovaly opakované výzvy od společnosti i banky k navrácení obnosu. To muž sice nakonec učinil, ale zhruba desetinu si stejně ponechal. Zatím poslední písemnost, kterou si převzal, poslali kriminalisté a jednalo se o usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin zatajení věci. Za to mu hrozí až roční vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín