Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Skrz okno a pak na služebnu
Velkým fiaskem skončila pro devětadvacetiletého muže z Varnsdorfu pondělní nezvaná návštěva jednoho místního rodinného domu. Po rozbití dveří a zárubní se dostal do vnitřních prostor a začal s výběrem předmětů vhodných k odcizení. Do oka mu padla sada servisního nádobí a šest starých obrazů. Ve chvíli, kdy kořist byla připravena k vynesení, dorazili domácí. To muže přimělo ke kvapné dezerci oknem v ložnici, přičemž věci musel zanechat uvnitř. Na útěku byl ale přistižen a následně zadržen místními policisty. Propuštěn byl včera hned poté, co mu strážci zákona ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Zbývá mu již jen spekulovat, jak vysoký trest mu soudce asi udělí. Mohou to být až tři roky strávené v nápravném zařízení.

Doplatil na neplacení
Již zhruba rok a půl si ne právě příkladně plní svou vyživovací povinnost na svou dceru čtyřiapadesátiletý muž ze Šluknovska. Dluh se mu za tu dobu nastřádal na sedm a půl tisíce korun. Případ skončil převzetím usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin zanedbání povinné výživy z rukou rumburských kriminalistů. Za ten je možné udělit trest až dvouletého odnětí svobody.

Šel po mědi
Policisté z Benešova nad Ploučnicí řeší případ, kdy neznámý lapka se v sousedním Františkově vloupal do kůlny, kde sebral měděné trubky v hodnotě zhruba sta korun. Další stovka se přičetla na poničených dveřích. Pravda, částka není nijak závratná, ale i tak může pachatel v případě dopadení čelit podezření z krádeže vloupáním, za kterou nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt ve vězení.

Alkohol za volantem
S necelými dvěma promile alkoholu v dechu proháněl v neděli po půlnoci Krásnou Lípou svůj vůz třiadvacetiletý mladík z Rumburku. Neušel však pozornosti místní policejní hlídky. Dostal opakovaně dýchnout a pak už se šel podívat na obvodní oddělení. Odtud si za svůj výkon odnesl odměnu v podobě podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Hrozí mu za to až roční pobyt v nápravném zařízení.

Kola z bazaru
Do autobazaru v Jílovém u Děčína se večer prostříhal plotem neznámý nenechavec. V areálu se pak chopil čtyř hliníkových kol i s pneumatikami a následně demontoval z vozidla sklo u dveří. Tím majiteli způsobil škodu za více než patnáct tisíc korun. Tím se dopustil trestného činu krádeže vloupáním, za který mu v případě dopadení může hrozit až dvouleté vězení. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

Příležitost opět udělala zloděje
Na známý nešvar ponechávání cenností v automobilech doplatila jistá žena z Varnsdorfu. Do vozidla, které měla zaparkované před domem, a ve kterém ponechala peněženku, se přes noc vloupal neznámý lapka. Přilákala ho vidina peněz, které také získal. Majitelka naopak přišla o čtrnáct set korun a škoda na rozbitém okně čítá dalších patnáct. Na případu pracují místní policisté.

Podnapilý a bez řidičáku
S policejní kontrolou zřejmě nepočítal pětadvacetiletý mladík, který dnes kolem druhé hodiny ranní po vypití nějakých těch panáků driftoval s vozidlem po Děčíně. Strážci zákona jej ale při této nekalé činnosti přistihli a malér byl na světě. Při následné dechové zkoušce nafoukal výtečník opakovaně necelé dvě promile, což hlídku rozhodně nepotěšilo. Bývá dobrým zvykem v takové situaci zabavit řidičský průkaz, což ale v tomto případě nebylo možné. Kde nic není tam totiž ani smrt nebere. Co ale možné bylo, je sdělit muži podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. To také policisté učinili ve zkráceném přípravném řízení. Za tento přečin může soudce nezodpovědným neřidičům udělit až roční vězení.

Bar – cukrárna – vězení
Usnesení o zahájení trestního stíhání pro krádež vloupáním si koncem týdne od děčínských kriminalistů převzal osmnáctiletý mladík. V druhé polovině minulého měsíce totiž bez vědomí majitelů navštívil místní bar a o pár dní později cukrárnu. Ano, vloupal se. V jeho rukou skončil nějaký ten alkohol, potraviny a finanční hotovost z odemčené pokladny. Celkově natropil škodu za více, než deset tisíc korun. V prvním případě měl s sebou navíc o sedm let staršího kamaráda, který čelí obvinění již asi desátým dnem. Výtečník nyní tráví čas ve vazbě a čeká na další osud. Ten může mít podobu až dvouletého odnětí svobody.

Příliš mnoho léků
Patnáct krabiček léku obsahujícího pseudoefedrin, který se používá k výrobě drogy zvané pervitin, nalezli koncem týdne celníci při prohlídce vozidla v Jiříkově-Filipově. Případu se chopili rumburští kriminalisté. Čtyřiačtyřicetiletý muž, který se k vlastnictví medikamentů přiznal, putoval do cely. Když ji druhý den opouštěl, byl bohatší o obvinění z trestného činu Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za ten hrozí až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Na bratra
Podezření z podvodu a poškození cizích práv si v pátek na obvodním oddělení v Děčíně vyslechl třiačtyřicetiletý muž. V uplynulém období měl totiž vybrat na poště důchod ve výši přes pět tisíc korun, přičemž měl použít pas svého bratra, který se mu podařilo získat lstí od jeho ženy. Teď mu za jeho kousek hrozí až dvouleté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín