Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Série pojistných podvodů
DĚČÍN – Děčínským kriminalistům se po osmnácti měsících podařilo vynést na světlo sérii deseti pojistných podvodů souvisejících s dopravními nehodami, páchaných v děčínském regionu. Výsledkem jejich snahy je již v tuto chvíli osm obviněných osob, které se v průběhu let 2006 až 2011 dopustili porušení zákona. Prvním důležitým impulsem, který vzbudil v kriminalistech semínko podezření z páchání trestné činnosti, bylo oznámení dopravní nehody z roku 2009. Ta v sobě skrývala počátek rozsáhlého policejního vyšetřování, které postupem času odkrylo několik dalších nevěrohodných událostí. Nejčastěji se jedná o spáchání vymyšlené dopravní nehody, která se ve skutečnosti nestala anebo úmyslně vyvolanou dopravní kolizi mezi předem domluvenými zainteresovanými osobami. V některých z nich dokonce sehrály svou roli i poškozené náhradní díly již dříve poničených vozů. Pojišťovny, na které byly požadavky pojistníků směřovány, vyplatily v souvislosti s těmito podvody přes 1. 250.000,- Kč. K případu byli přizváni znalci z oboru dopravy, kybernetiky a písmoznalectví. Policejní domovní prohlídkou bylo zajištěno nespočet důkazů a materiálů, na jejichž základě kriminalisté zahájili trestní stíhání zaměstnance společnosti, která se zabývá likvidací pojistných událostí. Jaké tresty zazní ústy spravedlnosti, jsou otázkou budoucnosti.

Odvezl ji vrtulník
DĚČÍN – Poslední květnový den si opět vyžádal dopravní nehodu s těžkým zraněním. Pět minut před pátou hodinou odpoledne se ve varnsdorfské ulici Československé mládeže střetl projíždějící motocykl s osobním vozem Renault Scénic. Svou roli sehrál nesoulad obou zúčastněných osob. Řidič vozidla odbočoval z hlavní silnice, při čemž si nevšiml motocyklistky, jedoucí také po hlavní silnici. Ta se v téže chvíli rozhodla v prostoru křižovatky odbočující vozidlo předjet zprava, ačkoliv po celé šíři vozovky byla plná souvislá čára. Ke střetu obou přítomných došlo v následujících minutách. Řidička motocyklu utrpěla pádem na zem těžké poranění dolních končetin, proto byla do nemocnice odvezena leteckou záchrannou službou. Majitel vozu vyvázl bez zranění. Škoda způsobená dopravní kolizí byla vyčíslena do výše čtyřiceti tisíc korun. Dopravní nehodu vyšetřují policisté z dopravní police.

Usmrtil jelena
ČESKÁ KAMENICE – Řádil v cizím revíru. V polovině září loňského roku si třiatřicetiletý muž vyhlédl v revíru českokamenických myslivců statného jelena lesního, kterého na místě zvaném U Skalky posléze zbavil života a značnou část z něho si odnesl s sebou. Na místě zanechal jen několik smutných indicií. Pětačtyřicetitisícová škoda je živou upomínkou překročení zákona, kterého se nevítaný pytlák dopustil tím, že neoprávněně ulovil zvěř v hodnotě nikoliv nepatrné, a tak nyní čelí obvinění z přečinu pytláctví.

Zneužil tísňovou linku
RUMBURK – Krátce před pátou hodinou odpolední se v pondělí osmadvacátého května na tísňové lince ozval anonymní mužský hlas, jenž oznamoval přítomnost bomby na rumburském náměstí. Na místo dorazivší policejní hlídky propátraly celé okolí náměstí. Výhrůžná slova oznamovatele se nepotvrdila. V telefonní budce, odkud výtržník posilněný alkoholem volal, bylo zajištěno několik stop.
Zneužití tísňové linky je trestné. Tísňová linka slouží především k oznamování života ohrožujících událostí, k ohlašování jiných závažných skutečností. Ostatní okolnosti můžete nahlásit na Vašem místně příslušném základním útvaru policie.

Odkud se vzaly?
VARNSDORF – V pondělí osmadvacátého května bylo pracovníky recyklační společnosti při třídění směsného odpadu nalezeno deset krabiček nábojů. Na místo přivolaní pyrotechnici si zajištěnou munici odvezli s sebou. Manipulace z nalezenými náboji se obešla bez komplikací.
V případě, že naleznete jakoukoliv střelnou zbraň, nebezpečnou pyrotechniku či munici, vždy přivolejte do místa nálezu policii. Manipulaci s nimi se v zájmu vašeho života a zdraví vyhýbejte.
Nepotřebné zbraně či munici můžete odevzdat na jakémkoliv útvaru policie, která zajistí následnou likvidaci odevzdaných věcí.

Odcizená občanka
ČESKÁ KAMENICE – Třiatřicetiletý muž z České Kamenice před časem ztratil občanský průkaz. Nyní, po několika měsících, mu domů přišlo vyúčtování za telekomunikační služby od operátora, u něhož si žádné služby nesjednal. Výzvy o uhrazení se stupňovaly, až v rukou držel oznámení o možném vložení jeho osoby coby dlužníka do registru dlužníků. Škoda, napáchaná neznámým pachatelem se v tuto chvíli zastavila na částce třech a půl tisících korunách. Případné poškození cizích práv v tuto chvíli šetří místní policisté z obvodního oddělení.

Odcizené řetězy
DĚČÍN – Nedaleko obce Líska zmizeli rukou třiadvacetiletého mladíka kovové řetězy, jež se používají na těžbu dřeva. Jejich zmizení zjistil jejich majitel před třemi týdny, a tak se obrátil na policii. Ta nelenila a v úterý devětadvacátého května sdělila nenechavému muži obvinění pro přečin krádeže. Výtečník se tak může dočkat pobytu ve vězení.

Nezvaná návštěva
DĚČÍN – Úspěšnou prací děčínských kriminalistů se včerejšího dne podařilo dopadnout a současně obvinit dva výtečníky, kteří bez pozvání navštívili pekárnu v děčínských Chrochvicích a bar na Labském nábřeží. Odnesli si s sebou nejen finanční hotovost, ale i věci v hodnotě několika tisíc korun. Poškozené společnosti vyčíslili škodu na téměř patnáct tisíc korun českých. V současné chvíli již oba čelí obvinění z přečinu krádeže.

Odvážel je vrtulník
DĚČÍN – V sobotu šestadvacátého května krátce před čtvrtou hodinou odpoledne se na Ústecké ulici v Děčíně srazila osádka motocyklu s osobním vozidlem. Jeho řidička přehlédla při otáčení přijíždějící motocykl po hlavní silnici, vjela do vozovky, následkem čehož došlo mezi nimi ke střetu. Na místo byla přivolána záchranná služba, která oba zraněné účastníky kolize se převezla do ústecké nemocnice. U žádného ze zúčastněných nebyl zjištěn alkohol. Průběh a následky sobotní dopravní nehody šetří děčínští policisté.

Dědečkův poklad
DĚČÍN – V rámci pozůstalosti byla v sobotu dopoledne šestadvacátého května ve sklepě obytného domu nalezena válečná munice. Přivolaný pyrotechnik si ze suterénu domu odnesl nadílku pěti kilogramů malorážní munice společně s jedním nábojem. Během manipulace i následné eskortě nálezu nedošlo ke zranění žádné z osob.

Svedla ho čokoláda
VARNSDORF – Do varnsdorfského obchodního domu v Pražské ulici zavítal v sobotu dopoledne nezbedný zákazník. Mezi vystaveným zbožím zaujaly jeho pozornost nejvíce cukrovinky. Přes dvě desítky oplatek, čokolád a tyčinek ukryl před zraky pokladních. K tomu pronesl střeženým prostorem i dvě lahve alkoholu. Za zboží odmítl zaplatit, leč oku ostrahy neunikl. Ta ve snaze zadržet lapku čelila jeho nesouhlasu. Z místa utekl, leč spravedlnost si na něj počká. Nákup by ho vyšel na necelou tisíci korunu. V budoucnu bude platit mnohem víc.

nparp. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín