Rubriky
Kultura Zprávy

Na zámek za koncertem i pohádkou

Měsíc červen je na děčínském zámku obdobím zaslíbeným pro nejrůznější koncerty a další kulturní akce.
Poslední měsíc školního roku je okamžikem, kdy se v širokém areálu zámku časově protíná řada koncertních cyklů, proto je pravidelně obdobím s největší frekvencí kulturních akcí během celého roku. „Také letos se v červnu naplno rozebíhá oblíbený cyklus Zámecké podvečery s hudbou, po kratší přestávce se vrací festival Sandstein und Musik, svoji tradiční zastávku má v Děčíně festival Mitte Europa. Kromě toho proběhne v červnu také celá řada jednorázových akcí, například festival spojených světů Kramle 2012, a řada dalších kulturních akcí,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Hned v první červnový den se nejen na zámku, ale v celém městě uskuteční třetí ročník Noci kostelů. V romantické večerní a noční atmosféře si zájemci budou moci prohlédnout rekordních 17 objektů v Děčíně i v jeho okolí. Připravena budou vystoupení pěveckých souborů a letos také mnoho drobných soutěží a úkolů pro děti, na které je letošní Noc kostelů především zaměřena. Následujícího dne, v sobotu 2. června se v Knihovním sále děčínského zámku koná koncert v rámci festivalu Sandstein und Musik. Hudební soubor v zajímavém složení housle, viola, violoncello a harfa představí skladby J. S. Bacha, G. Faurého či M. Glinky. Také třetí červnový den nabídne zámek příznivcům klasické hudby zajímavý zážitek. V prostředí bývalého zámeckého kostela Povýšení sv. Kříže zazní jedna z nejsilnějších skladeb klasické hudby. Slavné Rekviem Wolfganga Amadea Mozarta představí Komorní orchestr Karlovy Vary a Děčínský pěvecký sbor pod vedením skladatele Miloše Boka.

Na zámku ovšem myslí i na děti a proto je celý týden od 11. do 15. června věnován především nejmenším návštěvníkům. Třídy I. stupně základních škol, ale i mateřské školky se mohou vydat na zámek na speciální komponovaný program s názvem Za pohádkou na zámek. Nejprve je čeká pohádkové představení v podání Divadla Kuba a poté zámecká prohlídka ušitá na míru přímo pro nejmenší návštěvníky. „V rámci naší prohlídky si děti především hrají a na vlastní kůží si zkoušejí některé aspekty zámeckého života, např. oblékání historických kostýmů, dobové písmo či tanec a ještě mnoho dalšího,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín.

Podrobnosti o chystaných akcích najleznete v rubrice program.

[FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz