Rubriky
Zprávy

Děčín od obyvatel města vymáhá dluhy přesahující devadesát miliónů korun

Opravené silnice, lepší chodníky a nebo více dětských hřišť. Do těchto a dalších staveb by mohl Děčín investovat více než devadesát milionů korun. Ovšem pod jednou podmínkou. Že by se všichni neplatiči vypořádali se svými dluhy vůči městu.

Město Děčín totiž v současnosti musí vymáhat dluhy blížící se pomalu ke stomilionové hranici. „Dluhy rok od roku rostou… Například na poplatku za komunální odpad, kde by měli občané zaplatit ročně dvacet čtyři až dvacet pět milionů korun, tak roční nedoplatek činí pět milionů korun, to se potom nabaluje… Velký nedoplatek je na pokutách, uložených magistrátem… Nebo za nájem v městských bytech…“ říká Zdeňka Čečáková z ekonomického odboru děčínského magistrátu.

Vymáhání se děje převážně exekucemi. Město se přesto snaží, aby se počet dlužníků i objem dluhů snížil: „Obvyklou praxí je, že když má někdo dluhů víc a chce se domluvit na splátkovém kalendáři, město mu obvykle odpustí část úroků… Ty splátky mohou být malé, ale je dobré, když je ten člověk platí. Je je to projev dobré vůle…“ říká radní Děčína Vlastimil Pažourek.

Autor: Josef Suk
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever