Rubriky
Zprávy

V národním parku hoří letos již potřetí

Mezní Louka, 24. 5. 2012 – V národním parku České Švýcarsko letos již potřetí hoří. Požár objevili ve středu večer zaměstnanci správy národního parku Saské Švýcarsko, kteří spatřili z vyvýšeného místa kouř stoupající z lesa na české straně. Lesníkům se místo požáru podařilo ve členitém terénu národního parku najít ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách, a to na velmi obtížně přístupném místě na severní straně kopce Bouřňák u Mezní Louky. Na místě hoří zhruba 15 arů lesa, v současné době přivolaní hasiči provádějí nutné kroky pro potlačení požáru a řeší, jakým způsobem do nepřístupné lokality dopraví vodu nutnou pro úplné uhašení ohně. Doprava vody si zřejmě vyžádá položení 2,5 km hadic s převýšením zhruba 200 metrů. Požár se rozšířil z ilegálně založeného ohniště, které je na místě dobře patrné. Hasební zásah si vyžádá nasazení zhruba čtyř desítek hasičů. Výše škod na porostu zatím není vyčíslena, další náklady přinese samotný zásah hasičů.

„V lesích je v současné době veliké sucho a jakýkoli oheň představuje pro národní park významné nebezpečí,“ říká Jan Drozd, ředitel odboru péče o ekosystémy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud se někdo domnívá, že se mu oheň nemůže vymknout kontrole, hluboce se mýlí. Následky pak mohou být nedozírné.“

Letos se v národním parku České Švýcarsko jedná již o třetí požár, pouze jeden z těchto požárů vznikl z přirozených příčin. Suché a teplé počasí nebezpečí vzniku požárů výrazně zvyšuje. Pokud nenastanou předpovídané víkendové deště, bude Správa Národního parku České Švýcarsko z bezpečnostních důvodů nucena v příštím týdnu vyhlásit zákaz vstupu do lesa.

Zdroj: www.npcs.cz
Foto: HZS Ústeckého kraje