Rubriky
Zprávy

Stavba poslední části D8 začala, Středohoří protne do zimy 2014

Poslední, nedokončený úsek dálnice D8 přes České Středohoří se ve středu začal stavět. Původně se stavební práce měly rozjet už v pondělí, ale Ředitelství silnic a dálnic nepředalo staveniště vedoucí firmě konsorcia, které dálnici staví.

„Byl předán obvod staveniště a veškeré pozemky prosté práv třetích osob určených pro výstavbu dálnice,“ potvrdila Petra Kučerová, mluvčí společnosti Eurovia, která má na stavební zakázce největší podíl.

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové nyní investor zajišťuje pro stavbaře vytyčení inženýrských sítí. Vlastní stavební činnost to podle ní neohrozí.
ŘSD sice původně avizovalo zahájení vlastních stavebních prací na pondělí 7. května, ale podle Vápeníkové nestálo za drobným zdržením nic vážného. Zároveň odmítla, že by za tím mohl být spor ŘSD s Eurovií o spornou kvalitu práce na dálnici D47. „Nemá to spolu souvislost,“ řekla Vápeníková.

Do země se na nedokončených 12,7 kilometrech dálnice koplo na konci dubna, kdy zde ŘSD začalo provádět geologický průzkum. „Probíhají přípravné práce – odvodňování staveniště, jeho geologické vytyčení, zkoumání podloží a další náležitosti,“ vysvětlila Vápeníková.

Stavbu dálnice protahovaly spory ekologů a úředníků. Poslední odvolání zamítl v dubnu ústecký krajský úřad, stavebníci tak získali všechna potřebná povolení.
Z více než 16 kilometrů dálnice přes České středohoří je zatím hotový pouze úsek z Lovosic do obce Bílinka, který se řidičům otevře 14. května (více zde). Dalších zhruba sedm kilometrů je rozestavěných. Celou stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic dokončit do konce roku 2014.

Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Autor: oks