Rubriky
Kultura Zprávy

Premiérový koncert v Knihovním sále děčínského zámku

Letošní cyklus Zámecké podvečery s hudbou nabídne hned na úvod mimořádný zážitek ve zcela novém prostoru.

Prvním koncertem, který symbolicky pokřtí opravený Knihovní sál děčínského zámku, bude 30. května od 19:00 vystoupení Severočeské filharmonie Teplice. Dramaturgie koncertu konaného k tak významné příležitosti samozřejmě vychází z historie děčínského zámku. Na programu jsou proto díla dvou významných skladatelů, kteří v minulosti udržovali úzké přátelské vztahy k rodině Thunů. Mezi nimi samozřejmě nesmí chybět Fryderyk Chopin. Jak známo, slavný polský skladatel navštívil Děčín osobně a poprvé zde představil svou čerstvě zkomponovanou skladbu, které se od té doby říká Děčínský valčík. „Pro premiérový koncert v Knihovním sále jsme ovšem zvolili dílo orchestrální a sice Chopinův Klavírní koncert č. 2 f moll, op. 21.,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín. „Stalo se již dobrou tradicí, že dílo Fryderyka Chopina uvádíme v interpretaci skutečných mistrů. Pro tuto výjimečnou příležitost se nám podařilo získat samotného děkana hudební akademie Fryderyka Chopina ve Varšavě a významného polského virtuosa pana Jerzyho Sterczyńského,“ vysvětluje Miloš Vavřička.

Po přestávce zazní Symfonie č. 36 C dur K 425 „Linecká“ Wolfganga Amadea Mozarta, která v roce 1783 vznikla přímo pro soukromou kapelu hraběte Jana Josefa Thun-Hohensteina. Název skladby připomíná, že ji Mozart zkomponoval právě v lineckém domě hraběte Jana Josefa. Geniální skladatel na partituře pracoval pouhých pět dní a poté ji svému patronovi a příteli věnoval.

Severočeská filharmonie Teplice, kterou budeme moci vyslechnout v obou částech koncertu, vystoupí v Děčíně pod vedením italského dirigenta Alfonsa Scarana.

Na přání milovníků zámeckých koncertů bude mezi 18:15 a 18:45 pod Dolní branou Dlouhé jízdy přistaven autobus, který bude kyvadlovým způsobem dopravovat nahoru na zámek méně pohyblivé návštěvníky.

Další zajímavé koncerty v Knihovním sále jsou připraveny již na následující měsíc. Již 2. června zde proběhne koncert v rámci cyklu Sandstein und Musik. Milovníci klasické hudby se dále mohou těšit například na vystoupení známého vokálního souboru Schola Gregoriana Pragensis s hvězdnou sopranistkou Hanou Blažíkovou. Tento koncert se uskuteční 28. června.

Vstupenky na zámecké letní koncerty můžete získat v rámci prodejní sítě Vstupenka Děčín.

Zdroj: www.zamekdecin.cz