Rubriky
Sport Zprávy

Po tvrdém prostějovském direktu ztrácíme první zápas série…

Do Prostějova odcestoval k prvnímu zápasu kompletní děčínský celek; naopak Orlům scházel zraněný kapitán Jaroslav Prášil a již delší dobu v týmu nepůsobí také litevský rozehrávač Arvidas Eitutavičius, který v průběhu sezony odešel.

Úvodní rozskok prvního semifinálového špílu i celé série ovládl Dwight Burke proti Nicholsonovi – a tento pozitivní aspekt jako by naladil celý děčínský orchestr na správnou notu. Po „and onu“ Pavla Houšky a dlouhé dvojce Luboše Strii byl stav brzy 0:5. Ještě v polovině 4. minutě po jedné šestce Burkeho nás hřálo šestibodové vedení (2:8), ale zlepšující se hra Orlů se odrazila i na skóre, když také jedním trestným hodem snižoval o necelé dvě minuty později Nicholson (9:10). Zkraje 8. minuty se Válečníci dostali sice opět do šestibodového vedení, které se Hanákům podařilo již jen zredukovat – po úvodní periodě tak na světelné tabuli svítilo skóre 15:19 z pohledu domácích…

Vstup do druhého kvartálu měli Orli famózní, když nejprve trojkou Smithe a následně i těžkou střelou Bohačíka z odskoku, která si také našla svůj cíl, otočili na 20:19 a dostali se poprvé v zápase do vedení, které již nepustili do konce nepustili; jenže tlak domácích nebyl zdaleka u konce – v rozmezí jediné minuty (13.) prohnal síťkou dvě trojky Slezák a série 11:2 poslala za stavu 26:21 oba týmy k oddechovému času iniciovanému lodivodem Děčína. Po něm se rozhozeným děčínským hráčům podařilo opět vrátit do role a výsledkem zlepšení byl i Houšmanův koš z odskoku na konci 16. minuty, který snižoval manko na dva bodíky (30:28). Během tohoto kvartálu jsme se museli obejít bez ošetřovaného kapitána Kouby i otřeseného Ella Sanderse, jejichž zkušenosti nám možná scházely na konci první půle, kterou uzavíral dvěma úspěšnými šestkami Venta – a do kabin tak šla za stavu 40:34 veseleji ekipa Zbyňka Cholevy.
V kolonce střelců nebyl na straně Hanáků v první půli ani jeden dvouciferný bombarďák – ofenzivě vévodili pivoti Peterson s Nicholsonem, kteří zaznamenali shodně 9 bodů; zato na naší straně byli hned dva borci, kteří dvoumístné bodové mety dosáhli – třináctibodový Pavel Houška a dvanáctibodový Luboš Stria.

Od úvodních vteřin druhé půle se do hry již vrátil Ell Sanders a ve 12. i Jakub Houška – ani tihle dva však neutlumili ofenzivní uragán, který Prostějovští zkraje druhého poločasu spustili. Ve 13. minutě se nejprve zpoza perimetru prosadil Venta a následně ultrarychlý nájezd předvedl Smith – a po jejich příspěvcích bylo rázem vedení domácích dvouciferné hodnoty (49:36); k těmto dvěma se postupně začali přidávat i jejich soukmenovci v bílých dresech, takže na konci minuty 17. po další trojce, tentokráte z rukou Panduly, si za stavu 59:39 vzal děčínský kormidelník další time-out. Ten nebyl ani tak hlasitý a rázný, jako spíše mnohem více motivační… Přesto ještě o dva bodíky do konce třetí periody náskok domácích narostl, a to když po nedorozumění našich hráčů na útočné polovině uzmul míč Pavel Slezák a uzavřel skóre na 69:47.

Dvacetibodové manko dávalo Děčínským již pramalé šance na obrat – a navíc se na nás lepila neuvěřitelná smůla. Ve 32. minutě inkasoval tvrdý „knock out“ do krku od Švrdlíka Luboš Stria (do utkání již nenaskočil) a za obličej se chvíli držel i Míra Soukup, který však (naštěstí) na rozdíl od svého spoluhráče nemusel střídat. Bohužel i ve čtvrté čtvrtině náskok Prostějova narůstal – na přelomu 33. a 34. minuty vsítil šest bodů v řadě Bohačík a zvýšil na 79:52. Když se následně přidala i trojkopalba z rukou Slezáka, vypadalo to necelé tři minuty před koncem dokonce na inkasovanou stovku… Ta sice nakonec pokořena nebyla, přesto musíme rychle zapomenout, z porážky 60:93 se oklepat a v pátek se v ČEZ Sportcentru pokusit o srovnání série na 1:1!

Základní sestavy:
Prostějov – Venta, Smith, Pandula, Peterson, Nicholson
Děčín – Sanders, Stria, Alič, P. Houška, Burke

Statistické údaje:
Střelci: Slezák 22 (trojky 6/4, TH 6/6; 5 doskoků a 4 zisky), Peterson 16, Cadri-Nicholson 13 (+ 8 doskoků), Smith 11 (+ 6 doskoků a 4 asistence), Venta 11 (TH 6/6), Bohačík 8, Švrdlík 7, Pandula 5 (+ 10 doskoků) – Stria 15, P. Houška 13, Burke 9 (+ 6 doskoků a 5 získaných faulů), Pomikálek 6, Boyer 5, J. Houška 4 (+ 5 doskoků), Alič 3, Landa 2 (+ 5 doskoků), Soukup 2, Žampach 1; střelba 2 b.: 47/24 – 51/19; střelba 3 b.: 19/9 – 19/4; TH: 22/18 – 14/10; doskoky: 42:33 (útočné 13:14); chyby: 15:20; ztráty: 12:12; týmová užitečnost: 114:40.

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč Prostějova): „Jsem strašně rád, že vedeme 1:0. Začátek zápasu tomu moc nenasvědčoval. Ani to nevypadalo, že bychom si víc věřili než Děčín a že chceme ukázat, jak se hraje play-off. Pak jsme se ale do toho dostali, pár střel nám vrátilo sebevědomí a i touhu bránit. To si myslím rozhodlo. Ještě v poločase jsme se stále hledali a byl to klasický poločas s Děčínem, tedy jenom mírné vedení. To jsme si samozřejmě v šatně připomněli, že třetí čtvrtinu musíme hrát úplně jinak a taky jsme ji tak hráli. Proměnili jsme čtyři trojky a rozhodli jsme zápas. Jsem moc rád, že se to takhle povedlo a doufám, že stejně aktivně budeme hrát proti obraně Děčína i v dalších zápasech.“

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Gratuluju Prostějovu k dnešnímu zaslouženému vítězství a vedení v sérii 1:0. My jsme byli na hřišti bohužel jenom první čtvrtinu. Pak, nevím proč, jsme odešli. Myslím si, že o výsledku rozhodla série 19:5 ve třetí části, která nakopla domácí. Závěr už si pohlídali v exhibičním tempu. My jsme dnes nehráli podle pravidel play-off. Hráli jsme příliš zbaběle, slabě, nebyli jsme dostatečně agresivní, prohrávali jsme osobní souboje. Dostali jsme soupeře na koně, který nás pak pokořil. Dneska nemám pro své hráče příliš pochopení, ale myslím si, že oni moc dobře vědí, že takhle se prezentovat nemůžeme. Doufám, že si to v hlavách srovnají a v dalším zápase se budou prezentovat úplně jiným výkonem, než tomu bylo dnes.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz