Rubriky
Tipy na výlet Turisti Turistické cíle Zprávy

Dopolední výlet na vyhlídku Kleine Bastei

Vyhlídka Kleine Bastei (Malá Bašta) nad Schmilkou nezískala své jméno náhodou. Tak jako její větší sestra vyhlídka Bastei u Rathenu, nabízí nádherné výhledy na stolové hory Saského Švýcarska a do kaňonu řeky Labe.

Kleine Bastei (276 m. n.m.) nad obcí Schmilka je nádherné vyhlídkové místo. V úhlu 180 stupňů zde defilují všechny stolové hory Saského Švýcarska – Zirkelstein, Kaiserkrone, Malý a Velký Zschirnstein, Königstein, Lilienstein a další. Hluboko pod námi, celých 160 metrů, se vine úzkým kaňonem řeka Labe, zcela vpravo orámována řetězem rozeklaných skal masivu Schrammsteine.

Vyhlídkový výlet, nebo spíše procházka vám nezabere více jak 2 až 3 hodiny času. Vozidlo zaparkujte na parkovišti ve Schmilce. Projděte obcí, kolem zrenovovaného vodního mlýna a na jejím konci odbočte prudce vlevo na širokou vrstevnicovou cestu. Zhruba po 1,5 kilometru pohodlné chůze přijdete k zeleně značené odbočce směr Kleine Bastei. Prudkým svahem vystoupáte po dřevěných schůdcích na náhorní plošinu, abyste znenadání spatřili mezi stromy dech beroucí výhled. Na zpáteční cestě neustále sledujte zelené značení. Po kilometru chůze přijdete na širokou cestu „Elbleitenweg“. Zde se vydáte vpravo a budete pohodlně klesat několika serpentinami, abyste po 2 kilometrech opět stanuli ve Schmilce. Na okraji obce doporučuji drobné občerstvení. Příjemný dopolední výlet zvládnou i rodiny s dětmi.

Praktické informace:
Příjezd přes Hřensko, placené parkoviště ve Schmilce, cena 1 EUR. Příjemný 2-3 hodinový výlet, převýšení cca. 180 metrů, vzdálenost 6 km, občerstvení v obci Schmilka, souřadnice Kleine Bastei 50°53’53.206″N, 14°13’33.897″E. Turistická mapa www.mapy.cz, vyhledání „Schmilka“.

Text, foto: Jiří Šťastný