Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Milionářem přes noc
DĚČÍN – Známá obchodní společnost působící v převážné většině českých měst omylem převedla koncem ledna letošního roku omylem velký obnos peněz na jiný účet, než původně zamýšlela. Suma se pohybovala v řádech miliónů. V zápětí, co zjistila svůj omyl, vyzvala majitele účtu k navrácení zaslaných peněž. Mladý muž z děčínské kotliny se ovšem zdráhal rozloučit s tak velkým jměním a na výzvy bankovního ústavu i obchodní společnosti zareagoval se značným zpožděním. Navíc vrátil pouze část peněz. Do celkové výše chybělo něco přes tři sta čtyřicet dva tisíc korun. Chybějící finance využil pro svou potřebu, a tak už v tuto chvíli čelí policejnímu drobnohledu. Zda-li na jeho konci bude přečin zatajení nálezu ukáže čas.

Jízda přes zákaz
RUMBURK – Policejní hlídka hlídkující v pondělí večer rumburskými ulicemi zahlédla za volantem jednoho z projíždějících aut muže, jenž má vyslovený zákaz řízení již několik let. Policisté nelenili a muže po chvilce zastavili a zkontrolovali. Kontrolovaný měl vyslovený zákaz řízení vozidel na 34 měsíců, který viditelně nerespektuje. Osmatřicetiletý řidič bez oprávnění nyní kromě zákazu řízení zřejmě získá navíc i sankci za nerespektování zákona. Přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání si žádá trest odnětím svobody v délce až tří let.

Nález munice
KRÁSNÁ LÍPA – V Krásné Lípě na poli mezi Tyršovou ulicí a rybníkem Klabečkem byl v pondělí odpoledne nalezena munice. Na místě přítomný pyrotechnik zjistil, že se jedná o jeden kus protipancéřového granátu německé výroby z II. světové války, ráže 88 mm. Nález si odvezl s sebou. Ke zranění ani ku škodě na majetku nedošlo. Nálezce tak získal nejen zajímavou životní zkušenost, ale určitě i nevšední zážitek.

Mostek z kostek?
ŠLUKNOV – Z parcely v Mikulášovicích během března letošního roku zmizelo na tisíc dlažebních žulových kostek. Majitel odcizeného materiálu tak přišel nejen o stavební materiál, ale navíc získal újmu na majetku v hodnotě dvanácti a půl tisíce korun. Poznatky, které se dostali až k policejním inspektorům, napovídají o možném pachateli. V případě dopadení viníka bude možné žádat navrácení odcizených kostek či náhradu škody.

Na muže zaútočili nebezpeční výtřžníci
HŘENSKO – V sobotu navečer osmnáctého února letošního roku se u dveří napadeného muže objevila dvojice nebezpečných výtržníků, kteří se chopili své příležitosti a přítomného muže v jeho útrobách fyzicky napadli. Muži způsobili několik zranění. Poté byt urychleně opustili. Za chvíli se k bytu vrátili ještě jednou a napadeného obyvatele vísky Růžová ohrožovali údery nožem do dveří bytu. Poničené dveře společně se svědky události teď hovoří v jejich neprospěch. Oba útočníci jsou nyní pod policejním drobnohledem. V současné chvíli se již zpovídají z přečinu ublížení na zdraví, porušování domovní svobody a nebezpečného vyhrožování.

Poničená nádrž
JÍLOVÉ – Třiadvacátého dubna 2012 v pondělí ráno čekala na odstavném parkovišti v Martiněvsi na svého majitele poškozená nádrž Škody Felicie. Ta zde stála od předešlého večera, naplněná téměř po okraj. Majitel přišel v přepočtu o jedenáct set korun a navíc ho čeká oprava poničené části vozu. Místní zmizení pohonných hmot v tuto chvíli již šetří policisté z Obvodního oddělení v Děčíně.

Odešel bez žvýkaček
DĚČÍN – Jednačtyřicetiletý muž při nedělním nakupování nějak opomněl vyprázdnit obsah svých kapes, a proto byl ostrahou děčínského nákupního centra dvaadvacátého dubna letošního roku vyzván k jejich kontrole. Na světle se tak objevilo několik balení žvýkaček, jež zákazník nezaplatil. Proto byl po chvilce hlídkou policie převezen na místní policejní stanici, kde mu policejní inspektor sdělil podezření z přečinu krádeže. Žvýkačky byly vráceny do obchodu a policista si odnesl účtenku na 283,- Kč.

Okradený turista
HŘENSKO – Přijel do Čech za poznáním, odváží si zkušenost. Turista a majitel VW Transporteru California v jedné osobě si v neděli ráno dvaadvacátého dubna odstavil svůj vůz na místní parkoviště ve Hřensku. Když se k němu po několika hodinách vrátil, vůz byl poškozený a navíc v něm chybělo několik osobních věcí. Některé z nich byly posléze nalezeny odhozené v lesním porostu nedaleko obce. Okradený návštěvník Českosaského Švýcarska přišel bezmála až o sto tisíc korun. Případ šetří místní strážci zákona.

Ostřílení podvodníci
DĚČÍN – Škoda jejich podvodným jednáním se vyšplhala přes sedm set tisíc korun. Už od roku 2008 mladý pár z Děčínska oslovoval důvěřivé osoby s nabídkou možnosti výdělku a výhodných investic. Poškozeným obětem slibovali finanční prospěch, ačkoliv ani jeden z výtečníků neměl v úmyslu svěřené investice vrátit, natož rozmnožit. Muž i žena si už v uplynulých dnech za své nekalé jednání vyslechli obvinění pro podvodné jednání.

Z herny na služebnu
RUMBURK – Volně odložená brašna přilákala v pátek dvacátého bubna večer šikovného lapku, který z ní v nestřeženém okamžiku odcizil peněženku s platebními kartami a osobními doklady. Ovšem dlouho se u něj neohřála. Téměř v zápětí si pro něj přišla hlídka policie a místní policista mu sdělil podezření ze dvou přečinů, za což mu hrozí až tříletý trest odnětím svobody. Okradenému muži vznikla škoda sto korun českých.

Dřevo z Křečan
RUMBURK – Dvaadvacetiletému muži z Varnsdorfu padlo v uplynulém čtvrt roce do oka několik stromů ve Starých Křečanech. Nelenil a v zalesněné části tamní vísky pokácel několik břízek s vrbou. Ty si poté odvezl s sebou domů. Poškozená obec přišla o 640 korun a nezvaný hospodář nyní čelí policejnímu drobnohledu.

Octávka zmizela!
DĚČÍN – V noci ze čtvrtka na pátek dvacátého dubna letošního roku zmizela z obce Modrá zaparkovaná šedá metalická Škoda Octávia. Vozidlo parkovalo pod lampou veřejného osvětlení. Okradené majitelce vznikla sto osmdesáti tisícová škoda a děčínští policisté vyhlásili pátrání nejen po zcizeném vozu. Současně prověřují ostatní okolnosti, jenž by mohly napomoci k odhalení pachatele.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín