Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Srazil cyklistku
DĚČÍN/JIŘÍKOV – Ten se tedy vyznamenal ! Vydatně popil a pak si sedl za volant… Minulé úterý dvacátého března krátce po poledni byla v Jiříkově, na ulici Filipovská , z kola sražena cyklistka projíždějící hlavní silnicí. Utrpěla lehká zranění. Šestadvacetiletý řidič vozu, jenž není držitelem patřičného řidičského oprávnění , z místa nehody ujel, aniž by sražené ženě poskytl pomoc. To se obrátilo nakonec proti němu. Blízký příbuzný poškozené ujíždějícího nezbedníka zastavil a poté přivolal policejní hlídku. Ta nezodpovědného muže vyzvala k dechové zkoušce, která se ukázala být pozitivní a předala celou událost do rukou rumburských kriminalistů. Ti v tuto chvíli již dopravní kolizi šetří pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení může viník získat až pětiletý trest odnětím svobody.

Nebezpečně vyhrožoval
ČESKÁ KAMENICE – Bála se o svůj život, a tak se obrátila na policii. Devětačtyřicetiletá žena si poslední březnový pátek letošního roku vyslechla ústy stejně starého muže výhrůžky o fyzické likvidace své osoby. To v ženě vzbudilo důvodnou obavu o svůj život, a tak nic neponechala náhodě a kontaktovala strážce zákona. Ti muže zadrželi, umístili do policejní cely, jelikož muž byl značně ovlivněn alkoholem. Po vystřízlivění výtržníkovi sdělili podezření z trestného činu nebezpečného vyhrožování a navíc ho na deset dní vykázali z místa bydliště.

Hledala ho policie
JIŘÍKOV – Jelikož se jí přítel neozýval celý den, nezvedal telefon a nevěděla, co se děje, obrátila se v pátek třicátého března obyvatelka menšího městečka nedaleko Rumburku na nejbližší policejní oddělení. Tamní muži zákona rozhodili sítě, zkontaktovali příslušné úřady a instituce a nakonec se jim podařilo hledaného muže nalézt. Muž se nacházel v péči lékařů. Jeho přítelkyně tak získala cennou informaci o jeho pobytu a obavy se rozplynuly…

Přišel nejen o bundu
DĚČÍN – V 03.29 hodin v sobotu 31.3.2012 přijal operační důstojník děčínské policie ústy volajícího muže informaci, že v jedné děčínské herně došlo ke krádeži bundy. V bundě se navíc údajně nacházelo několik tisíc korun. Na místo vyslaná policejní hlídka našla v místě krádeže už jen majitele ukradeného svršku. Nepříjemnou zkušenost v tuto chvíli již vyšetřují policisté z místního obvodního oddělení policie.

Výsledek fotbalového opatření
VARNSDORF – První aprílový den se ve Varnsdorfu nesl ve znamení fotbalového utkání mezi místním klubem a mosteckým klubem. Oba celky se utkaly na půdě místních v půl páté odpoledne. Zápasu přihlíželo na 300 fanoušků a několik desítek policistů, kteří v místě konání zajišťovali veřejný pořádek. Policisté z Krajské pořádkové jednotky a dopravní policisté. Po celou dobu sportovní akce nabyl narušen veřejný pořádek, nikdo nebyl zraněn a vystaven použití donucovacích prostředků. Událost se obešla bez zásahu policie.

Pytláci
Trestní stíhání pro trestné činy nedovoleného ozbrojování a pytláctví ve spolupachatelství si tento týden o děčínských kriminalistů převzali dva muži ve věku sedmadvacet a devětadvacet let. Ti měli v uplynulém období v okolí České Kamenice neoprávněně ulovit samce jelena a přechovávat dvě neoprávněně ulovené laně. Dopadeni byli hlídkou policistů z místního obvodního oddělení, když v noci osvětlovali louku ve směru na Zlatý Vrch. Při tom strážci zákona zajistili také zbraň, na kterou neměli příslušné oprávnění a na které byl navíc namontován zakázaný doplněk optika pro noční vidění. Dvojice svou činností měla způsobit škodu ve výši necelých dvou set tisíc korun. Obviněným hrozí až pětileté vězení.

Do zahrady pro kabel
Na oplocenou zahradu rodinného domu v Rumburku vnikli v tomto týdnu dva mladíci. Zde odcizili prodlužovací kabel v hodnotě přes tři sta korun a zmizeli. Do případu se pustili policisté z místního obvodního oddělení a včera už oběma nadělovali ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu porušování domovní svobody, za který je možné pachatele potrestat až tříletým pobytem v nápravném zařízení.

Nadýchal a jízda skončila
Vozidlo s čtyřiačtyřicetiletým mužem za volantem zastavili dnes po půlnoci v Rumburku ke kontrole místní policisté. Během opakované dechové zkoušky mu naměřili přes jedno promile alkoholu. Muž tedy musel odevzdat řidičský průkaz a dál jet nesměl. Pravděpodobně ho čeká sdělení podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Tento přečin může být soudem ohodnocen až ročním odnětím svobody.

Pro kameru se vypravil na střechu
Na střechu benzínové čerpací stanice v okolí Varnsdorfu vylezl dnes v nočních hodinách neznámý nenechavec. Líbila se mu bezpečnostní kamera, kterou odpojil, odmontoval a odnesl. Zůstala jen škoda ve výši dle předběžného vyjádření asi šest tisíc korun. Po pachateli pátrají varnsdorfští policisté.

Stopař
Na svou ochotu pomoci doplatil začátkem tohoto měsíce sedmačtyřicetiletý muž z Rumburku. Když jel z Varnsdorfu do místa svého bydliště, zastavil jej šestadvacetiletý stopař. Poté, co dorazili do cíle, zjistil ochotný řidič, že z bundy, kterou měl volně odloženou přes opěradlo, zmizela peněženka s několika tisícovou hotovostí a dvěma kreditními kartami. Pak přišli na řadu policisté. Ti mladíka vypátrali a v těchto dnech mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku. Za to mu hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Golf
Na parkovišti před panelovým domem v Rumburku kontrolovali v pondělí v pozdních večerních hodinách policisté ze speciální pořádkové jednotky vozidlo VW Golf. Z automobilu vyskočili dva muži a dali se na útěk. Po chvíli je však strážci zákona zadrželi. Vozidlo, jak se ukázalo, je v sousedním Německu vedeno jako odcizené. Během šetření pak policisté zjistili, že automobil měli zadržení převézt za úplatu po domluvě s jistou osobou. Oba putovali do policejní cely, kterou opustili včera. Jeden z výtečníků si s sebou odnesl obvinění z trestného činu podílnictví. Za to hrozí třiatřicetiletému muži až pětileté vězení.

Vlak
O pětadvacet tisíc korun přišla ve vlaku během jízdy z Děčína do Ústí nad Labem jedna z cestujících. Neznámý chmaták využil její nepřítomnosti a zalovil v odložené kabelce. Na případu pracují policisté z železničního oddělení. Pokud pachatele dopadnou, bude se zodpovídat z přečinu krádeže.

Kola
Do kočárkárny panelového domu ve Šluknově se v noci na včerejšek vloupal neznámý lapka. Aby se dostal dovnitř, vylomil dřevěné dveře. Pak se zmocnil dvou bicyklů a byl ten tam. Zůstala po něm škoda ve výši kolem dvaceti tisíc korun. Případem se zabývají místní policisté.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín