Rubriky
Tipy na výlet Turisti Turistické cíle Zprávy

Zeughaus – tajemné místo v hlubokém údolí Grosser Zschand

Altes Zeughaus neboli „Stará Zbrojnice“ ztracena uprostřed hlubokých lesů, daleko od civilizace a přece tak blízko. Poprvé zmiňována r. 1642 jako zbrojnice, poté útočiště panských lovců, skladiště, hospoda, rekreační objekt Ministerstva bezpečnosti NDR a nakonec zase restaurace.

V sobotu 31. 3. se opět otevřelo místo, které dýchá historií – restaurace Altes Zeughaus. Tajemné místo v hlubokém údolí Grosser Zschand uprostřed pískovcových skal stojí za navštívení právě v tento čas. Dostat se sem můžete několika způsoby. Proč ale nezvolit ten nejoriginálnější přes hlavní hřeben Saského Švýcarska? Ze Schmilky na parkovišti stoupejte 2,5 km po zelené cestě Bergsteig až na vrchol Grosser Winterberg (556m n. m). Stromy ještě nestíní a tak se vyplatí rozhlédnout se po kraji ze zdejší rozhledny. Dále přijde už jen mírné klesání po modré na dohled hraničním patníkům. Po cca. 2,5 km odbočte na značenou vyhlídku Goldsteinaussicht. Nabízí se zde neskutečné výhledy na zapomenutý kraj plný skalních věží a hlubokých roklí. Odtud je to do cíle už jen 1,5 km. Stylová restaurace s česky hovořící obsluhou z Arnoltic (snad tam bude paní hostinská i letos) vám nabídne bohatý jídelníček, kde nechybí regionální bio, fair trade i vegetariánské pokrmy. Hned vedle je samoobslužná expozice Správy Národního parku Saské Švýcarsko – také v češtině. A na louce kousek nad ní lavičky s výhledem na skalní masivy Teichsteinu. Zpět můžete stejnou cestou a nebo zkuste tu delší. Po červené 3,5 km kolem skal Wintersteinu (Hinteres Raubschloss), poté odbočkou na zeleně značenou cestu Heringsloch s prudkým stoupáním a po 1km se opět dostanete na hlavní hřeben. Zde se vydáte směrem na zeleně značenou cestu Wurzelweg a po 3,5 km prudkého klesání jste opět u Labe ve Schmilce. Vše je velmi dobře značeno.

Praktické informace:
Příjezd přes Hřensko, placené parkoviště ve Schmilce. Celodenní náročná trasa, značné převýšení, vzdálenost 12-14km. Restaurace Altes Zeughaus, otevřeno 11-18 hod. souřadnice 50°54’37.443″N, 14°17’52.064″E.

Text,foto: Jiří Šťastný

01814 Bad Schandau, Německo