Rubriky
Zprávy

SASKÁ PAROPLAVBA: Tradiční prvomájová přehlídka labské flotily

Každým rokem na prvního máje můžete v Drážďanech vidět velkolepou přehlídku nejstarší a největší parní flotily na světě, kterou Saská paroplavba pořádá u příležitosti zahájení letní sezóny.

Prvního května v deset hodin dopoledne vypluje z nábřeží Terrassenufer (Drážďany) za hudebního doprovodu palubních orchestrů všech devět historických parníků a dvě moderní salónní lodi Saské paroplavby na tradiční prvomájovou plavbu. Všechny parníky poplují proti proudu Labe směrem k zámku Pillnitz, kam dorazí zhruba kolem poledne. Tam se všechny lodi, včetně kolesových parníků otočí a vrátí se po proudu Labe zpět do Drážďan, kde jsou očekávány kolem půl druhé odpoledne.

Jízdenky na historické parníky se kupují s velkým předstihem, ale pokud to nestihnete, nevadí, jelikož přehlídku lze skvěle pozorovat i z některého z drážďanských mostů či nábřeží. Ráno kolem desáté a odpoledne kolem půl druhé by měl být dobrý výhled z mostu Augustusbrücke (alternativně můžete vyzkoušet také most Carolabrücke, pod kterým budou všechny parníky proplouvat) skvělý výhled by měl zajisté z „Balkonu Evropy“ tj. z promenády Brühlsche Terrasse. Další alternativou je sledovat otáčecí manévr parníků u zámku Pillnitz, nebo jejich projíždění pod „Modrým zázrakem“ tj. pod mostem Blaues Wunder ve východní drážďanské čtvrti Loschwitz. Tam by se parníky měly objevit odhadem někdy kolem půl jedenácté a na zpáteční plavbě kolem jedné hodiny odpoledne. Z důvodu konání této přehlídky bude 1. května platit tento zvláštní jízdní řád.

Sächsische Dampfschiffahrt, Sommerfahrplan, Dampferparade, Flottenparade

KDY: 01.05.2012, 10-13:30 h

KDE: kotviště Terrassenufer, pod promenádou Brühlsche Terrasse, Dresden

kompletní plavební řád platný celou letní sezónu najdete jako soubor pdf http://www.saechsische-dampfschiffahrt.de/downloads/sds_fahrplan_dt_2012.pdf  (platí od 05.04.)

REZERVACE: http://www.saechsische-dampfschiffahrt.de  (DE / EN), telefon +49 (0)351 866090

Zdroj:http://mesto.drazdany.info/dresden-slavnosti-cely-rok/72-jaro/346-prehlidka-parniku-2012