Rubriky
Zprávy

Novou generaci lososů vypouštěl i norský velvyslanec

Jetřichovice, 27. 4. 2012 – Rybáři a ochránci přírody vypustili do říčky Kamenice v Českém Švýcarsku 120 tisíc kusů plůdku lososa obecného. S vypouštěním pomohl také velvyslanec Norského království v Česku, Jeho Excelence Jens Eikaas, který České Švýcarsko pracovně navštívil, aby se blíže seznámil s adopčním programem Návrat lososů.

„Jsem velmi rád, že jsem se mohl zúčastnit dnešního vypouštění lososů. Věřím, že mnoho z nich úspěšně dopluje až k norským a arktickým vodám a vrátí se zpět na Kamenici. Těším se také na odpoledne, kdy se blíže seznámím s místními dvěma projekty zaměřenými na ochranu životního prostředí, které byly podpořeny prostřednictvím Grantů EHP a Norska,“ řekl norský velvyslanec Jens Eikaas.

Norsko v uplynulých letech v rámci svých finančních mechanismů významně podpořilo jak výzkumné aktivity národního parku České Švýcarsko, tak i praktické činnosti v oblasti ochrany přírody. „Díky financování z norských fondů se do přírody národního parku vrací například jedle bělokorá, tedy další druh, který u nás člověk v minulosti zatlačil na pokraj vyhubení,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a doplňuje: „V současné době zvažujeme možnosti, jak s využitím finančních mechanismů EHP/Norsko ještě více pomoci lososům k tomu, aby se v českých řekách opět stali běžnou rybou.“

Reintrodukční program lososů obecných se těší velkému zájmu veřejnosti. Ta jej může podpořit také díky adopčnímu programu Návrat lososů, který správa parku spustila společně s norskou značkou King Oscar a Českým rybářským svazem.

„Losos je specifická a krásná ryba. To, že lososy jen nekonzumujeme, ale také je pomáháme úspěšně spolu s veřejností vracet do českých řek, vnímám jako počin nesoucí obrovskou inspiraci i v dalších oblastech lidského konání,“ říká zástupce norské značky konzervovaných ryb Radek Hovorka.

“Český rybářský svaz pravidelně informuje rybáře o průběhu adopčního programu v odborných médiích a tímto prostřednictvím také získává aktivní přispěvatele. Pro vlastní projekt repatriace lososa je však zásadně důležitá podpora z Operačního programu Životní prostředí, ze kterého je financován nejen plůdek pro pravidelné vysazení do všech lokalit i mimo národní park, ale zahrnuje také mnoho dalších činností zabezpečovaných Českým rybářským svazem v rámci projektu. Jiné aktivity zahrnující např. vysazování starší kategorie lososa, přednášky, prezentace, videoreportáže, publikace a další činnosti navazující na projekt repatriace Český rybářský svaz vyvíjí a financuje samostatně nebo s dalšími partnery,” řekl rybářský hospodář Tomáš Kava.

Stále více pozornosti vzbuzuje projekt Návrat lososů také ve firemní sféře, zejména u podniků, které ve štítu nesou ohleduplnost k přírodnímu prostředí. “Péče o naše hosty skloubená s péčí o životní prostředí nám přináší radost. Zastřešením této naší snahy je Ekoznačka EU Květina, jejímž je náš pražský Hotel Adria – jako první čtyřhvězdičkový hotel v Praze – držitelem. Naši hosté, kteří se rozhodnou využívat našich služeb při pobytu v Praze spolu s námi významně napomáhají k ochraně životního prostředí a tedy i oni mají možnost se radovat. Jsme moc rádi, že spolu s našimi hosty můžeme přispět na jedinečný projekt jako je Návrat lososů do našich českých řek,” uvedla Jitka Rimell, marketingová specialistka pražského hotelu Adria.

Podrobnosti o dárcovském programu Návrat lososů

Návrat lososů je adopční program zaměřený na zapojení veřejnosti do snah o reintrodukci lososa obecného do českých řek. Adoptivní rodiče mohou prostřednictvím DMS zprávy zaslané ve formátu DMS NAVRATLOSOSU nebo DMS ROK NAVRATLOSOSU na číslo 87 777 adoptovat jednoho malého lososa, který je na podzim vypuštěn do říčky Kamenice v národním parku České Švýcarsko. Cena jedné DMS je 30,- Kč, projekt Návrat lososů obdrží 27,- Kč. Službu provozuje Dárcovské fórum, technicky zajišťuje ATS Praha. Bližší informace adoptivní rodiče najdou na stránce sociální sítě Facebook www.facebook.com/navratlososu nebo na www.navratlososu.cz.

Losos obecný (Salmo salar)

Losos obecný je tažná ryba. Rozmnožuje se v horních tocích řek, kde mladé ryby po vylíhnutí z jiker přebývají po dobu 1 – 2 let. Poté se vydávají na tah do Atlantského oceánu, kde dorůstají a pohlavně dospívají. V dospělosti se vrací zpět do rodných vod, aby se zde rozmnožili a založili novou generaci. Jedinci, kteří se tahem zcela nevyčerpali, se na cestu vydávají opakovaně.

Historie lososů obecných v českých vodách – časová osa

1930
Losos je běžnou rybou

1935
Dostavba Masarykových zdymadel u Ústí nad Labem (významná příčná překážka)

50. léta
Znečištění vod, spatřen poslední losos v Labi

1994
První snahy o reintrodukci lososů v Německu

1998
Český rybářský svaz spouští repatriační program lososa obecného – jarní vypouštění plůdku lososa obecného

2000
Vzniká národní park České Švýcarsko

2002
První návrat dospělých lososů do Kamenice v Českém Švýcarsku

2004
Správa NP České Švýcarsko staví rybí přechody na říčce Kamenici

2008
Správa parku zahajuje podzimní vypouštění odrostlejších rybiček lososa obecného

2009
Spuštění adopčního programu Návrat lososů pro veřejnost

2011
Dospělí lososi se vracejí ve vyšších počtech, než v předchozích letech

2012
Plánování dalšího rozvoje a rozšíření programu Návrat lososů

Zdroj: www.npcs.cz
Foto: Michaela Hlinková, nasedecinsko.cz