Rubriky
Sport Zprávy

Kluk z Děčína řídí olympiádu. Žiju svůj sen, hlásí manažer z Londýna.

TADY VLÁDNU JÁ.

Rozdává růžovo-zelené vizitky. Na jedné straně logo s pěti kruhy, na druhé telefonní kontakty se symbolickým číslem 2012. Haló, tady Lukáš Matys, ozve se, když zavoláte do jeho kanceláře na dohled hlavního olympijského stadionu v Londýně. Je to unikát, ještě nikdy se nestalo, že by Čech řídil olympiádu. „Žiju svůj sen,“ přiznal kluk z Děčína.

Jeho úžasné dobrodružství se začalo rodit už dávno ve sportovních začátcích, kdy Matys dělal rychlostní kanoistiku. Pak mixoval triatlon s kvadriatlonem, v něm v roce 2006 dokonce ovládl hodnocení Světového poháru a sprint na mistrovství světa v Kanadě.

Postupně ale dostávala přednost studia: nejdřív v Liberci, pak v Praze a na závěr zahraniční obchod v Grenoblu. Doma pořádal závody v triatlonu, působil v organizačním výboru veslařských a kanoistických šampionátů v Račicích. Výš se ale v českém sportu prosadit nedokázal. Tak to zkusím za hranicemi, řekl si.

Napsal do Londýna a ucházel se o post technického manažera rychlostní kanoistiky. A uspěl. Nikdy se ovšem nedozvěděl, kolik soupeřů proti němu v konkurzu stálo, v Londýně se takové informace tají. „Obecně se ale na olympijskou práci hlásí mnoho lidí,“ připomněl Matys.

Třeba dobrovolníků bude během her pracovat 70 tisíc, hlásilo se jich víc než čtyřikrát tolik.

Jeho olympijská cesta měla rychlý spád, bez odboček a zpomalení. Loni v lednu odeslal přihlášku, životopis, když prošel prvním sítem personálního oddělení, následoval informativní telefonát. „Chtěli vědět, jak jsem flexibilní.“

Následně musel hodinu a půl odpovídat přes Skype na dotazy hlavního manažera kanoistiky i jeho nadřízeného. Trvalo tři týdny, než se ozvali znovu a vzkázali: Bereme tě! „Do čtrnácti dnů jsem se stěhoval. Poslali mi letenku, zajistili čtrnáct dní v hotelu, abych měl čas najít si byt,“ vyprávěl bývalý kvadriatlonový reprezentant. „Do práce jsem nastupoval 3. května.“

Už jedenáct měsíců dýchá olympijsky. Ráno nastupuje v devět, pracuje do pěti, často ale dře do noci, přes víkendy. „A od června už nemáme žádné volno, od otevření sportovišť 16. července pracujeme nonstop od pěti ráno do devíti večer až do konce her,“ upřesnil.

Na starosti má technickou stránku sportoviště v Eton Dorney, kde povede tým 84 lidí a kde se v létě jistě představí minimálně dvě české kanoistické posádky. Dohlížel mimo jiné na vybavení posiloven, instalaci startovních bloků, navíc má na starosti vodní záchranu, pro kterou připravoval trénink, různé, třeba i krizové scénáře.

„Ta práce je skvělá,“ pochvaluje si chlapík, který den před slavnostním zahájením her oslaví 31. narozeniny. „I po tak dlouhé době, když jdu do kanceláře, mám pocit vzrušení.“

Smlouvu dostal na dobu určitou, původně měl pracovní poměr zaniknout hned po skončení olympijských her v srpnu, Matys ale přijal nabídku podílet se na přípravách paralympijské střelby. Svoji londýnskou misi si tak protáhne až do poloviny září.

„Moc se mi líbí, jaký má LOCOG přístup ke svým zaměstnancům,“ dodal olympijský manažer. Jedno z oddělení se stará o zaměstnance i po roce 2012, poskytuje konzultace s personálními agenty, radí, jak napsat životopis, jak se chovat při pohovoru. „Pracuje u nás spousta lidí, kteří jdou od olympiády k olympiádě. Říkáme tomu olympijský vlak. Kdoví, kam až zaveze mě.“

Zdroj: idnes – autor: Filip Grim