Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín zajíždí na palubovku USK Praha

Vyřazovací boje v play-off se již rozhořely minulý pátek a naši hráči do nich vstoupily impozantně – po výhře 71:58 (Alič 16, Stria 15, Sanders 10 – Sedmák 15, Hruban 12, Slavík 10) se ujali v sérii hrané na tři vítězné zápasy vedení 1:0. Pražané přijeli do Děčína téměř kompletní (pouze bez juniorů bojujících ve kategorii do 19 let) a odhodlaní překvapit oproti všem prognózám; na děčínské straně zůstal pouze na střídačce kvůli poraněnému prstu kapitán Válečníků Jakub Houška.

USK však do utkání nevstoupil špatně a po úvodní desetiminutovce byl zpět pouze o tři body – 17:14. Ve druhém kvartálu však již svěřenci kouče Budínského dokázali odskočit a po půlce je hřálo třináctibodové vedení – 37:24. A začátek druhé půle definitivně zlomil odpor borců z metropole, když sám Ell Sanders prohnal síťkou hned 10 bodů a po jeho trojce v polovině 26. minuty jsme vedli již 48:28. Hosté se hlavně díky probuzenému Hrubanovi snažili s vývojem utkání ještě něco udělat, ale marně – Děčínští si již v poklidu došli k prvnímu punktu v sérii!

V prvním utkání lze vypíchnout zónovou obranu vysokoškoláků, která se však minula účinkem – naši hráči totiž vyslali na soupeřův koš hned 12 přesných trojek oproti dvěma hostujícím! Vládli jsme též na doskoku a nenechávali jsme svého soka chodit si pro odražené míče (37:30, v útoku 8:7). A naše proslulá obrana zavřela hosty na 58 bodech, což je vizitka jako hrom!

Více než tisícovka diváků mohla sledovat velmi dobré představení hlavně dvojice křídelníků – exvysokoškolák Ali nasázel 16 bodů včetně tří trojek; nejzdatněji mu sekundoval s 15 body Luboš Stria a Ell Sanders kromě 10 bodů rozdal i 6 finálních přihrávek a zapsal si stejný počet doskoků. Top skórerem hostů byl s 15 body centr Peter Sedmák, ale střelba z pole 17/6 není příliš dobrou vizitkou. Až ve druhé půli se začal více prosazovat uzdravený křídelník Vojtěch Hruban, která nakonec zakotvil na 12 bodech.

V úterý se tedy porveme v hlavním městě o druhý bodík v sérii – jak jsme se však již v základní i nadstavbové části přesvědčili, ekipa Kena Scalabroniho neprodá doma svou kůži lacino!

Názor BK Děčín
Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Do Prahy odjíždíme za stavu 1:0 pro nás, což bude mít jistě dopad na oba týmy, co se týká jejich nasazení, úsilí a celkové úrovně hry. Proto očekávám, že USK bude chtít doma získat výhru, aby srovnalo stav série, neboť naše případná výhra by je dostala pod mnohem větší tlak. Ačkoli se může zdát, že nemusíme v Praze nutně vyhrát (případná porážka by srovnala stav série na 1:1), my pojedeme na Folimanku s velkým odhodláním vybojovat druhý bod v sérii, kterým bychom se výrazně přiblížili k možnému postupu do semifinále. Pevně věřím tomu, že náš celý tým si je vědom tohoto faktu, v jaké situaci se nacházíme, že všichni hráči jsou připraveni pomoci našemu týmu dobrým výkonem a také naši fanoušci, jejichž podporu v těchto utkáních potřebujeme.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta