Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Zmizely součástky
Plně funkční náhradní díly ke strojům v hodnotě kolem čtyřiceti tisíc korun odcizil kdosi před několika dny ve dvoře jedné firmy ve Varnsdorfu. Jednalo se o olejové hospodářství, elektromotor, spojku s řemenicí a plastovou přepravku s relátky, stykači, jističi a signalizačními houkačkami. Policisté z místního obvodního oddělení v těchto dnech dopadli dvaatřicetiletého muže, který by měl mít jejich zmizení na svědomí. Včera mu za jeho píli nadělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže. Z toho by mohl mít polízanici v podobě ubytování na státní útraty v trvání až dvou let.

Rozbíječ oken
Jako přestupek proti majetku vyřešili varnsdorfští policisté případ z této neděle, kdy na oplocený pozemek jednoho místního domu, a dřevěným prknem zde poškodil skleněnou výplň u tří plastových oken. Na základě odborného vyjádření činí způsobená škoda něco přes tři tisíce korun. Trestný čin z toho tedy nekouká. Věc bude nadále zkoumat příslušný úřad. Ten může výtečníkovi udělit pokutu ve výši až patnáct tisíc korun.

Zanedbává výživné
Trestní stíhání pro přečin zanedbání povinné výživy zahájili v těchto dnech Rumburští kriminalisté proti třiačtyřicetileté ženě. Ta si řádně a pravidelně neplní povinnost na své dva syny žijící v jedné z okolních obcí. Za více než rok se dluh nastřádal na patnáct tisíc korun. Obviněné hrozí až pětileté odnětí svobody, neboť za takový čin byla v posledních třech letech trestána.

Měď je pryč
Měděné svody a kolena v hodnotě zhruba šest a půl tisíce korun, odcizil v posledních dnech neznámý lapka rodinného domu v Jílovém u Děčína. Aby se dostal ne pozemek, kde objekt stojí, překonal oplocení. Tím se kromě přečinu krádeže dopustil také porušování domovní svobody. Na případu pracují policisté z obvodního oddělení.

Rušný podvečer
Rušný podvečer zažili včera policisté z obvodního oddělení v České Kamenici. Na oznámení vyrazili na železniční zastávku do jedné z nedalekých obcí, kde měla nějaká osoba rozbíjet okna. A skutečně. Hlídka po příjezdu na místo zjistila, že dveře do místnosti výpravčího jsou vykopnuté a bez skleněné výplně. Uvnitř pak nalezli třicetiletého muže, který rozbíjel zařízení služebny. Něco z vybavení již bylo rozházené po místnosti. Opakovaná zákonná výzva k ukončení protiprávního jednání stran strážců zákona se minula účinkem. Agresivní chování se stupňovalo a došlo i na nadávky a vyhrožování. Jednomu z policistů dokonce způsobil poranění. Výtečník musel být tedy nakonec zákonným způsobem zpacifikován. Tou dobou se na místo dostavili i policisté z Děčína a Benešova nad Ploučnicí. Dle výpovědí svědků si muž nejspíše vylil vztek za to, že jej strojvedoucí a průvodčí vykázali z vlaku. Nezanedbatelnou roli v případu zřejmě sehrál i alkohol. Agresorovi totiž policisté při orientační dechové zkoušce naměřili přes čtyři promile. Pak putoval do cely. Případ je nyní v šetření jako výtržnictví a poškození cizí věci. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na dvacet tisíc korun.

Dvojitý průšvih
Výtečníka, který si při řízení motorového vozidla počínal nad míru nezodpovědně, lapili v pátek odpoledne policisté z Krásné Lípy. Při kontrole, které jej podrobili, totiž vyšlo najevo nejen to, že muž má platný zákaz řízení motorových vozidel, ale také to, že není tak úplně střízlivý. To nakonec potvrdila dechová zkouška, při které hlídka kontrolovanému naměřila opakovaně přes dvě promile alkoholu. Druhý den ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. Nyní čelí hrozbě až tříletého odnětí svobody

Vzal, co mu nepatřilo
Podezření z přečinu krádeže sdělili v pátek ve zkráceném přípravném řízení policisté z obvodního oddělení ve Varnsdorfu. A to z toho důvodu, že měl nedávno v jedné provozovně občerstvení odcizit notebook a finanční hotovost. Způsobil tím majiteli škodu přes dvacet tisíc korun. Nyní mu za to hrozí až dvouleté vězení.

Zase ty kabely
Z pracovního stroje stojícího u kamenolomu v Děčíně odcizil v pátek neznámý chmaták elektrické kabely v předpokládané hodnotě pět tisíc korun. Případem se zabývají policisté z železničního oddělení.

U pokladen se platí
Do jednoho děčínského obchodu s oděvy se včera vypravila devětadvacetiletá žena. Vyhlédla si kojeneckou soupravu a za chvíli už s ní procházela přes pokladny. Problém byl v tom, že ji měla místo v košíku pod bundou. Zaměstnankyně prodejny si toho všimla a než stačila opustit obchod, tak ji zadržela. Zboží putovalo zpět do regálu a žena za doprovodu policistů na služebnu. Tam vyšlo najevo, že nedávno byla za obdobný skutek odsouzena. Záhy tedy obdržela ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže. 4elí tak hrozbě až tříletého vězení.

Prohledal a nic nevzal
Do rodinného domu ve Šluknově se během uplynulých dvou dnů vloupal neznámý lapka. Vypáčil dveře, rozbil skleněnou výplň okna a už byl uvnitř. Z dosud neznámého důvodu neodcizil žádné věci a po prohledání objekt opustil. Zůstala jen škoda ve výši dvou a půl tisíc korun, kterou způsobil poškozením. Na případu pracují policisté z místního obvodního oddělení.

Vytrvale neplatí
Bezmála čtyřicet tisíc na výživném dluží čtyřicetiletý muž z Děčína na svou dceru. Díky tomu si včerejšího dne vyslechl od kriminalistů obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy. Za to mu hrozí až pětileté odnětí svobody s přihlédnutím ke skutečnosti, že v posledních třech letech byl za takový čin již souzen.

Podvod na internetu
Další případ internetového podvodu ukončili rumburští kriminalisté. Hlavní roli v něm hraje mladík, který si od jedné ženy nechal na účet poslat peníze za kolo, které nabízel prostřednictvím bazaru, a které pak poškozené nedodal. Samozřejmě také přestal komunikovat. V průběhu šetření strážci zákona dále zjistili, že podobný kousek měl vyvést dalším dvěma lidem. Celkově si tak přišel zhruba na dvanáct tisíc korun. Výtečník již čelí obvinění z trestného činu podvodu.

Čtyřlístek nenechavců
Rumburští kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání pro krádež vloupání proti čtyřem výtečníkům ve věkovém rozpětí čtyřiadvacet až sedmadvacet let. Ti se v uplynulém období měli společně vlámat do prázdné budovy ve Chřibské, kde se zmocnili Kotle na pevná paliva, elektrického ohřívače vody, sporáku, rozvodné skříně, dvou pokojových kamen a železného zábradlí. Způsobili tím škodu ve výši kolem sedmdesáti tisíc korun. Policistům však příliš dlouho neodolávali a ti je díky usilovné práci nakonec dopadli. Čtyřlístek teď čelí hrozícímu pobytu v nápravném zařízení. Vzhledem k výši škody ba to mohlo být až na pět let.

Pil a mařil
Podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí si včera z obvodního oddělení v Děčíně odnesl jednatřicetiletý muž. Koncem minulého týdne byl policisty zastaven s vozidlem ke kontrole, během níž vykázal dva zásadní nedostatky. Prvním z nich je platný zákaz řízení motorových vozidel, který mu nadělil magistrát, a druhým bylo přes dvě promile alkoholu v dechu. Za to mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení. Případ je veden ve zkráceném přípravném řízení.

Odsál benzín
Deset litrů benzínu odcizil neznámý lapka v noci na včerejšek ze Škodovky zaparkované před panelovým domem v Jílovém u Děčína. Kvůli tomu poničil nádrž a majiteli tak zanechal škodu v celkové výši přes čtyři tisíce korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. Pokud uspějí, bude se zodpovídat z přečinu krádeže vloupáním a čelit hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Kola si neužil
Na pozemek jednoho rodinného domu v Rumburku vnikl nedávno neznámý nenechavec. Zde vnikl do přístavku, kde odcizil dvě horská kola. Ta byla posléze nalezena a zajištěna hlídkou policistů z obvodního oddělení na lužickém náměstí u zadního vchodu jednoho domu. Později se strážcům zákona podařilo lapit i mladíka, který by měl mít akci na svědomí. V současné chvíli čelí obvinění z porušování domovní svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín