Rubriky
Zprávy

O dostavbě dálnice D8 budou jednat ve Vilemíně na Litoměřicku

V severočeském Vilemíně se dnes bude jednat o dostavbě dálnice D8 přes České středohoří. Starostové obcí dotčených výstavbou k ní pozvali investora i představitele resortu dopravy a Ústeckého kraje.

Největším problémem zůstává nový most do Bílinky, který neodpovídá původní dokumentaci, a tak musí počkat na dodatečné stavební povolení. Bez něj totiž není možné zprovoznit už hotový úsek dálnice D8 Lovosice – Bílinka. 

„Čekali jsme, že se zbavíme dopravní zátěže, ale bohužel ty zácpy pořád přetrvávají, takže je mi při pohledu na ten most smutno,“ řekl starosta obce Velemín Jiří Skalicý. 


V Ranním interview Radiožurnálu hovoří starosta obce Velemín Jiří Skalický o problémech s nedostavěnou dálnicí D8DOWNLOAD (STÁHNOUT)

Podle jeho slov nedošlo na závěr stavby mostu k povolení spuštění provozu. Došlo k provedení stavby v rozporu s předešlými dohodami a došlo ke změně stavby před dokončením. 

„Máme ještě významnější bod jednání a tím je dostavění dálnice do úplného konce. To je úsek Bílinka – Řehlovoce,“ uvedl Skalický. 

Na některé části zhruba 16kilometrového úseku stále nejsou stavební povolení a tak například už hotové tunely končí v lese. Stavbaři jsou v obtížné situaci, ekologická sdružení ve stavebních řízeních neustále podávají odvolání. 

Starosta zmínil, že v obcích dělají aspoň dílčí opatření. 

„Je to úprava průtahu obcí a to významně uklidňuje situaci, co se týče těch dalších negativních vlivů. Ale jediným řešením selským rozumem je, co nejrychleji tu dálnici dostavět, nicméně k tomu musí být stavební povolení,“ shrnul starosta obce Velemín, Jiří Skalicý. 

Autor: Miroslav Zimmer, Květa Moravcová (kvm), Petr Sehnoutka (psp)
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever