Rubriky
Sport Zprávy

Destrukce USK okořeněná stovkou nás katapultovala na 3. místo!

Na děčínské lavičce už se v zápase s Pražany objevil v dresu převlečený rozehraváč John Boyer, avšak kvůli ještě úplně nedoléčenému kotníku do hry nezasáhl; kromě něj scházel ještě mladý křídelník Honza Jiříček. Hostující kouč měl k dispozici celkem 11 borců – dvanáctým „statečným“ mohl být někdo z trojice Tomáš Kyzlink, Lukáš Feštr či Dalibor Fait, kteří však k utkání s týmem nepřicestovali. 

Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří se zásluhou čtyř bodů Sedmáka a koše Mareše ujali ve 2. minutě vedení 2:6. Válečníci však brzy zabrali a skóre otočili: na konci 3. minuty strhnul poprvé vedení na naši stranu trojkou Luboš Stria – 7:6 a v 8. minutě po krásném dunku Tomáše Pomikálka přes dva bránící hráče byl stav již 20:12. Tlak Děčína stoupal, a i když poslední trojka Ellu Sandersovi do obroučky nespadla, po první čtvrtce jsme vedli již dvouciferným rozdílem – 26:15. 

Druhou periodu odstartovaly rychlé koše Sanderse s Pomikálkem a Děčané se pomalu začínali dostával do laufu. Trháku děčínského celku se snažil všemi silami zabránit hlavně slovenský reprezentant v barvách USK Peter Sedmák, který svým „and onem“ na konci 14. minuty snížil na 32:18. Rozložení sil na kurtu však bylo jednoznačné – vzápětí potrestal Pražany stejnou mincí jako nás Sedmák Admir Alič a po trefě stejného hráče z otočky jsme na konci 17. minuty vedli již o 19 bodů – 39:20. Devatenáctibodovým rozdílem nakonec skončila i první půle, po které byli mnohem spokojenější svěřenci Pavla Budínského za průběžného stavu 44:25. 
V první dvacetiminutovce byli na děčínské straně nejproduktivnějšími borci Luboš Stria (10 bodů) s Pavlem Houškou (8); Pražany táhli tradiční ofenzivní esa Peter Sedmák (11 punktů) s Vojtěchem Hrubanem (6). 

Děčínské vedení se brzy zkraje druhé dvacetiminutovky vyšplhalo přes dvacetibodovou hranici – ve 23. minutě prošel hladce hostující defenzivou aktivně hrající Admir Alič a stav byl 52:32; děčínskou euforii trochu otupily čtyři body v řadě z rukou mládežnického reprezentanta Vojtěcha Hrubana, po kterých si dokonce nazlobený děčínský kormidelník vzal oddechový čas a od plic svým svěřencům vysvětlil, že lehkovážnost by se jim v dalším průběhu nemusela vyplatit. Ti si po minutové pauze jeho slova vzali k srdci, zvýšili obrátky a po šňůře 12:4 se na začátku 28. minuty utrhli na rozdíl 24 bodů – 64:40. Zlepšený výkon borců v bílých dresech jen umocnila závěrečná trojka Pavla Houšky, která dala pečeť třetímu kvartálu, po kterém jsme vedli 71:44. 

Při vysokém vedení dostali v závěrečné čtvrtce velký prostor na kolbišti i mladíci Adam Žampach s Honzou Bejčkem: ve 33. minutě se nejprve po dravém nájezdu prosadil první jmenovaný a vzápětí zakončil rychlý protiútok syn otce se slavným jménem, po jehož koši na 78:46 si rozzlobený kormidelník borců z metropole hlavního města vzal okamžitě time-out. Jeho frustrace ze špatného výkonu hráčů USK spojená s některými spornými výroky rozhodčích vygradovala na začátku 35. minuty, když nejprve vyfasoval za protesty technickou chybu – své rozladění si však chtěl pěkně od plic se sudími vyříkat přímo na hřišti – ti však pro to neměli pochopení a po spršce (zřejmě i peprnějších) slov mu udělili druhou technickou chybu a on tak musel předčasně do kabiny; dvě TCH potrestal čtyřmi úspěšnými šestkami Lubo Stria. V polovině 36. minutě po jednom trestném hodu Roberta Landy bylo naše vedení již čtyřicetibodové – 91:51 a (opět skvělí) diváci věřili, že padne magická stovka! Tak se také stalo zásluhou Honzy Bejčka, který minutu a dvanáct sekund před závěrečnou sirénou za mohutného aplausu upravoval na 100:56. Po třech bodově „dietních“ špílech se tentokráte naši hráči vytáhli a po skvělém výkonu zaslouženě zvítězili 100:59! 

Statistické údaje:
Střelci:
 P. Houška 18 (+ 8 doskoků a 2 bloky; validita 29; TH 5/5), Stria 18 (střelba z pole 6/5; trojky 2/2), Alič 12 (+ 5 asistencí i získaných faulů), Soukup 10 (+ 8 doskoků – z toho 4 útočné; střelba z pole 4/4), J. Houška 10 (+ 2 bloky), Sanders 7 (+ 7 asistencí), Burke 6, Bejček 6, Landa 5, Pomikálek 4, Žampach 4 – Sedmák 19, Hruban 18 (+ 10 získaných faulů), Mareš 8, Votroubek 6 (+ 5 doskoků), Cvek 3, Hartman 2, Šotnar 2, Stariat 1; střelba 2 b.:43/29 – 41/19; střelba 3 b.: 15/6 – 11/3; TH: 29/24 – 18/12; doskoky: 32:18 (útočné 9:4); chyby: 21:23; ztráty: 10:13;validita: 129:45; počet diváků: 1060; nejlepší hráč utkání: Levell Sanders (Děčín). 

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína):
 „Jsem moc rád za vítězství a za to, že jsme předvedli poměrně kvalitní výkon na obou polovinách hřiště. V posledních zápasech jsme nebyli moc bodově produktivní, naopak dneska jsme dali 100 bodů, což tady nebývá zvykem. My jsme si důkladně rozebrali naši hru, potřebovali jsme se vrátit k týmovějšímu pojetí hry v útoku i obraně, což se dnes zadařilo, a z toho plynula i ta produktivita. Nemyslím si, že by ten konečný výsledek vypovídal o rozdílu mezi družstvy, USK nedalo spoustu střel, které obvykle proměňuje. Jak už ale trenér Scalabroni zmínil, byli jsme agresivnější, což jsme chtěli držet celých 40 minut. To nám také přineslo ovoce, to jsme my – BK Děčín, takhle můžeme být úspěšní. Jsem moc rád, že do hry mohli zasáhnout i hráči, kteří běžně tolik nehrají, i pro celkové klima v týmu. Je to jen jedno utkání v A1, ale každý zápas je důležitý. Hlavně chci ještě poděkovat divákům, protože atmosféra byla opět skvělá.“ 

Ken Scalabroni (trenér USK): „Gratuluji trenérovi a týmu k výhře. Není pochyb, že dnes byli lepším družstvem. My jsme nebyli schopní hrát fyzicky na stejné úrovni jako oni. Nebyli jsme schopní se vyrovnat s atmosférou tady v Děčíně. Soupeř bránil agresivněji, doskakoval agresivněji, všechno dělal agresivně. Nebyli jsme na to schopní najít odpověď.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz