Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Dva v jednom
Návštěva jednoho z děčínských marketů neslavně dopadla včera dopoledne pro šestačtyřicetiletého muže. Zavinil si to ale sám, protože do své bundy ukryl lahev vína za necelé tři stovky a prošel s ním pokladnami bez nejmenší snahy o zaplacení. Nato padl do rukou ostrahy, která ho pozvala do služební místnosti. Zde počkal do příjezdu policistů. Ti zjistili, že zadržený se nedávno vrátil z výkonu trestu, který si odpykal za obdobnou činnost. Příběh měl pak dohru na obvodním oddělení, kde si výtečník vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Asi dvě a půl hodiny poté se do prodejny dostavil čtyřiadvacetiletý mladík a zopakoval úplně to samé, jen s tím rozdílem, že místo vína si vybral čokolády v hodnotě přes pět set korun. Dopadl jako jeho předchůdce.

Samozvaný dřevorubec
Celkem sedmatřicet dubů měl v uplynulém období v lesním porostu ve Šluknově pokácet devětašedesátiletý muž. Z nich měl nelegálně vytěžit kolem třiceti kubických metrů dřeva, čímž způsobil škodu ve výši zhruba sedmadvacet tisíc korun. Policisté z místního obvodního oddělení, kteří na případu usilovně pracovali, mu za to ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže, za což mu hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Prohrál
Nejen výherní automat z vás může vytahat peníze, když právě popouštíte uzdu své hráčské vášni. O tom ví své třiadvacetiletý mladík z Varnsdorfu. Zatímco mačkal čudlíky blikajícího stroje v jednom místním podniku a zabrán do displeje čekal, kdy přijde výhra, přišel neznámý lapka a z ledvinky mu vytáhl tři stovky, čtyři platební karty a řidičský průkaz. Přijít na to, kdo si uvedené věci odnesl, se snaží přijít policisté z obvodního oddělení.

Pozor při placení předem
Často v našem zpravodajství varujeme občany, aby byli obezřetní při nakupování na internetových aukčních portálech a bazarech. A to zejména v případě posílání peněz za zboží předem na účet zcela neznámých lidí. Stále se dějí případy, že po převodu částky zakoupený předmět nedorazí. O tom se přesvědčila dvaadvacetiletá žena z Děčína, která uhradila pět tisíc za kočárek, který dosud neviděla. Podvodem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Využil a zmizel
Komfort jednoho penzionu v okolí Děčína si onehdy plnými doušky užíval se svou přítelkyní třicetiletý muž ze Žďáru nad Sázavou. Po týdenním pobytu oba odešli, aniž by zaplatili útratu ve výši necelých šest tisíc korun, která za pokoj stravu a pití majiteli náleží. Před policisty se mu ale ukrýt nepodařilo a tak má od včerejška sděleno podezření z podvodu ve zkráceném přípravném řízení. Za to mu hrozí až dvouletý pobyt v místech, kde si s platbou nebude muset dělat starosti.

Ujížděl
Obvinění z trestného činu krádeže, neoprávněného užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí si z úst děčínských kriminalistů včera vyslechl dvaadvacetiletý výtečník. Ten nedávno na čerpací benzínové stanici v Benešově nad Ploučnicí nasedl do vozidla, jehož majitel právě platil pohonnou látku, a odjel. Poškozenému zanechal škodu ve výši kolem patnácti tisíc korun. Druhý den zajel na čerpací stanici v Jílovém u Děčína, kde natankoval další benzín. Pak se odebral do prostor prodejny, kde si vzal vůni do vozidla, závěr nádrže, neboť z Benešova odjel bez něj a nakonec po obsluze požadoval karton cigaret. Když prodavačka začala zboží markovat, mladík i s věcmi utekl do vozidla a opět ujel. Asi ho příliš netrápilo, že má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel a že si teprve nedávno odpykal trest za krádež a tím pádem riskuje až tříleté vězení.

Dluží
Osmnáct tisíci korun dluží na svou nezletilou dceru třiatřicetiletý muž z Varnsdorfu. Dluh se nastřádal za zhruba necelý rok, po který si svou povinnost řádně neplnil. Z úst rumburských kriminalistů si díky tomu včera vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Za to trestní zákoník nabízí až dvouleté odnětí svobody.

Vloupání ve Šluknově
Dveře u jedné ubytovny ve Šluknově vypáčil včera večer neznámý poberta. Uvnitř pak sebral počítač i s LCD monitorem, elektrickou vrtačku a peníze z pokladničky umístěné v zásuvce stolu. Zanechal po sobě škodu ve výši kolem třinácti tisíc korun. Na případu pracují policisté z místního obvodního oddělení.

Čtyři, tři, dva, jedna a stop
Policisté z Benešova nad Ploučnicí objasnili případ nedávného vloupání do rekreační chaty v nedalekých Valkeřicích. Pachatel zde za použití násilí otevřel okno i s okenicí a uvnitř pak sebral čtyři lahve vína, tři energetické nápoje, dvě vepřové konzervy a jeden set top box, čímž způsobil škodu zhruba za tisíc korun. Na svědomí by tento skutek měl mít jednadvacetiletý místní mladík. V pátek si na obvodním oddělení vyslechl podezření z porušování domovní svobody a krádeže vloupáním. Za to mu hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Došlo na něj
Čtyřiatřicetiletý muž z Rumburku, který se v uplynulém období vloupal do nákladního vozidla zaparkovaného před domem, kde sebral krabici s kosmetikou v hodnotě kolem dvou a půl tisíce korun a poškodil při tom zámky má utrum. Místní policisté jej totiž v těchto dnech vypátrali. Podezření z krádeže si vyslechl v pátek. Velkým mínusem pro něj je skutečnost, že před necelým rokem a půl ukončil výkon trestu, který vykonal za obdobnou činnost. Díky tomu čelí hrozbě až tříletého vězení. Věc je řešena ve zkráceném přípravném řízení.

Kontrola dobře nedopadla
Čtyřiadvacetiletého řidiče, který projížděl včera Rumburkem, kontrolovali policisté z místního obvodního oddělení. Při tom vyšlo najevo, že výtečník má místním úřadem vysloven trest spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Příběh skončil na služebně sdělením podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení, za které nabízí náš trestní zákoník až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Z bytu odnesl peníze a notebook
Podezření z přečinu krádeže si v sobotu na obvodním oddělení v Děčíně vyslechl ve zkráceném přípravném řízení pětadvacetiletý místní mladík. Nedávno totiž v bytě dvacetileté dívky odcizil deset tisíc korun a k tomu ještě notebook za dalších patnáct. Měl však smůlu a policisté jej nakonec dopadli. Teď může přemýšlet, stálo-li mu to za hrozbu až dvouletého vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín